BİLGİSAYARManşetÜRÜN

Zarif, Hafif ve Aynı Zamanda Güçlü: Asus ZenBook 3

Teknik özellikler

Ultrabook sınıfındaki dizüstü bilgisayarlar giderek daha incelirken, hafiflerken ve daha da güçlenirken, bu teknolojik sürecin geldiği yeri görmek için Asus ZenBook 3 modeli harika bir örnek olurdu. Hangi görevi verirseniz verin altından kalkmasını bilen hızlı bir bilgisayara kim hayır der ki? MacBook Air ve Dell XPS 13 gibi ürünlerin pazarlama stratejisi aynen öyle.

Evet, bu tür dizüstü bilgisayarlar güçlü ve ince oldukları kadar da pahalılar ama 15 inçlik ağır bir metal kütlesini tüm gün g ittiğiniz her yere sırtınızda taşımak da pek cazip bir seçenek değil.

Tabi Asus ZenBook 3, diğer ince ve hafif ultrabook‘larda gördüğümüz karakteristik dezavantajlardan da muaf değil; sanki bağlantı girişleri buhar olup yok olmuş ve pil ömrü de bol girişli dizüstülerden daha kısa kısa bir hale gelmiş. Neyse ki ürünün harika gövdesi tüm bu problemleri gölgede bırakıyor. Üstelik bu bilgisayarın müthiş ekranı bizi kendine adeta hayran bıraktı.

Asus Zen Book3

Teknik özellikler

  • İşlemci: 2,7GHz Intel Core i7-7500U (çif çekirdek, 4MB önbellek, 3,5GHz hızına kadar çıkaran Turbo Boost)
  • Grafik: Intel HD Graphics 620
  • Bellek: 16GB SDRAM (LPDDR3, 2.133MHz)
  • Ekran: 12,5-inç FHD (1.920 x 1.080, LED arka aydınlatma, 60Hz)
  • Depolama: 512GB SSD (PCIe Gen 3×4, NVMe)
  • Girişler: 1x USB 3.1 Type-C, 1 x kombine ses cakı
  • Bağlantı: 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.1
  • Kamera: VGA (480p) webcam
  • Ağırlık: 910 gram
  • Boyut: 11,65 x 7,52 x 0,46 inç (29,59 x 19,1  x 1,17 cm)

Tasarım

11,7 mm gibi bir inceliğe sahip olan  Asus ZenBook 3 inanın göründüğünden daha hafif. Boyutuna şöyle bir baktığımızda ve metal kaplamasını ele aldığımızda, bu bilgisayarın 1,5 kilodan daha hafif olamayacağını düşünebilirsiniz. Fakat ZenBook 3’ü elinizde tuttuğunuzda, 1 kilodan bile az olan ağırlığıyla bir dizüstüne göre tüy gibi hafif olduğunu anlayacaksınız. Bu bilgisayar, piyasada bulabileceğiniz en hafif dizüstülerden biri.

O yüzden de ZenBook 3 bu konuda MacBook ile son derece benzeşiyor. Son derece ince ürünün yarı metal bir kasası bulunuyor ve sağ yan kısmında tek bir USB-C girişi barındırıyor. Bu port Asus ZenBook 3’ü şarj etmek için kullanılırken, aynı zamanda harici aksesuarları ve diğer her şeyi bağlamada da kullanılıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu biraz insanı yoruyor. Bilgisayarın sol yan kısmında ise kombine bir 3,5mm’lik ses cakı yer alıyor.

Dokunmatik farenin sağ üst köşesinde parmak izi okuyucusu bulunuyor ve bu biyometrik tarayıcı sayesinde, Windows Hello’yu kullanarak bilgisayarın kilidini güvenli ve hızlı bir biçimde açabiliyorsunuz. Fakat bu tarayıcının bulunduğu yer baya tuhaf ve dokunmatik fareyi parmağınızla kullanırken engel çıkabiliyor. Dokunmatik farenin işlevine doğrudan bir engel oluşturmasa da, yüzeyde pürüz oluşturuyor ve yersiz görünüyor.

Dongle kullanmak

Asus ZenBook 3 çok güzel bir bilgisayar ama sadece tek bir USB-C portuyla gelmesinden dolayı, bir ‘dongle’ kullanmadan aygıtınızı aynı zamanda şarj edip aynı zamanda da eşitlemek gibi basit bir görevi bile gerçekleştiremiyorsunuz. Asus’un bu amaçla kullanılmak üzere sattığı pek çok aksesuar bulunuyor ve böyle bir dongle sayesinde şarj ederken aynı anda birden fazla aygıt bağlayabilirsiniz. Ama buna ekstra para vermeniz ve yanınızdan ayırmamanız gerekecek.

Süngerimsi klavyesi

Apple’ın Butterfly klavyelerini kullandıktan sonra tuşlara hafifçe basmaya ve çabucak geri sıçramalarına alıştık diyebiliriz. ZenBook 3 ile Asus da benzer bir şey denemiş fakat sonuca baktığımızda ‘süngerimsi’ diyebileceğimiz bir his bırakıyor.

Tuşlar basıldıktan sonra hemen eski yerlerini geri almıyorlar ya da eşit seviyede bir  dirence sahip olmuyorlar. Diğer bir deyişle, tuşlar basılırken parmaklarınızda yumuşak bir his bırakıyorlar ve dolayısıyla tuşlama doğruluğunu olumsuz yönde etkiliyorlar.

Intel’in 7. nesil Kaby Lake i7 işlemcisinden güç alan Asus ZenBook 3, kedisine testlerimizde verdiğimiz her görevi başarıyla gerçekleştirdi. Çoklu görevler sorunsuz gerçekleşti, sekmeler ve uygulamalar arasında dolaşırken herhangi bir hissedilir yavaşlama yaşanmadı. Bilgisayarın serinletme pervanelerine ihtiyaç duyulduğunda ise dikkat dağıtıcı bir gürültü oluşmadı.

Testler

İşte Asus ZenBook 3’ün testlerimizde verdiği sonuçlar:

  • 3DMark: Sky Diver: 3.689; Fire Strike: 875; Time Spy: 364
  • Cinebench CPU: 225 puan; Graphics: 27 FPS
  • GeekBench: 4.279 (tek çekirdek); 8,361 (çok çekirdek)
  • PCMark 8 (Home Test): 2.859 puan
  • PCMark 8 Battery Life: 3 saat 11 dakika

Battery Life (Film testi): 6 saat 25 dakika

Asus ZenBook 3’te dört adet Harman Kardon hoparlörü bulunuyor. Bunlardan ikisi bilgisayarın üst kısmında, klavyenin başucunda bulunurken, diğer ikisi de gövdenin alt kısmında yer alıyor. Hoparlörler için yüksek sesli diyemeyiz ama müzik dinlemek ve YouTube videoları izlemek için gayet yeterliler.

Testlerimizden elde ettiğimiz sonuçlar ZenBook 3’ü Dell XPS 13 ile aynı seviyeye koysa da, ürünün önde çıktığı bazı skorlar da elde ettik. Mesela Asus ZenBook 3, hem tek hem çok çekirdekli GeekBench testlerinde daha iyi skor elde etti. Fakat sıra 3DMark’a gelince XPS 13’ün arkasında kaldı.

Pil ömrü

Bu tür boyuttaki dizüstü bilgisayarların en büyük sorunu genelde pil ömrü olur. Asus’a göre ZenBook 3’ün pil ömründen 9 saatlik bir kullanım çıkarılabiliyor. Fakat testlerimiz gösteriyor ki bu değer biraz abartılmış. Guardians of the Galaxy filmini %50 parlaklıkta, tüm gereksiz özellikleri (Bluetooth, GPS, klavye aydınlatması vs.) kapayarak devamlı oynattığımız iki testte de bilgisayardan neredeyse 6 saat 30 dakikalık bir enerji elde ettik. Üstelik, PCMark ağır kullanımlı pil ömrü testinden elde ettiğimiz üç saatlik kullanımın iyi bir değer olduğunu da söyleyemeyiz.

Güvenilir parmak izi tarayıcısı

Windows Hello’yu kullanarak bir Windows 10 dizüstü bilgisayarına giriş yapmak kolay olduğu kadar da harika. Bu tarayıcının ZenBook 3’te bulunduğu yerden ne kadar şikayet etsek de, bu onun doğru, hızlı ve güvenilir bir iş çıkarmadığı anlamına gelmiyor. Bilgisayara parmak izimizi tanıttıktan sonra tek bir kez bile bir tanımla problemiyle karşılaşmadık.

Son fikrimiz

MacBook ile XPS 13 arasındaki fiyat aralığında yer alan Asus ZenBook 3, her işin üstesinden gelen ultrabook dizüstü piyasasında son derece ciddi bir rekabet gücüne sahip. Asus ZenBook 3’ün ekranı, parlaklığı ve canlılığıyla adeta kendiyle yarışıyor. Ürünün son derece hafif olması, özellikle sahip olduğu performans gücü değerlendirildiğinde en büyük avantajlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Sadece tüm günlük bir pil ömrü beklemeyin ve kendinizi harici bir klavye kullanırken bulursanız da şaşırmayın.

Artıları

– Kristal netliğinde ekran

– Hafif ve oldukça taşınabilir

– İyi bir parmak izi okuyucusunu

Eksileri

– Parmak izi okuyucusu garip bir yerde bulunuyor

– Tek bir USB-C girişi

 

 

Başa dön tuşu