Açık hava oyunları listesinin başlarında gelen badminton ile tanışmak isteyenleri badminton nasıl oynanır ve bu eğlenceli oyunu oynamak için neye ihtiyaç var konusuna değindiğimiz makalemize alalım.
Milattan önce 5. Yüzyılda Çinliler tarafından icat edilen badmintonun oynanmaya başladığı dönemdeki adı Ti Jian Zi. Ancak badminton tarihçesi incelendiğinde, 19. Yüzyılda Hindistan’da oynananan Poona oyununun izlerine rastlamak da mümkün. Yani badminton hangi ülkenin sporu konusu Hindistan ve Çin arasında yoruma açık denebilir. Dönem sırasında İngiliz sömürgesinde olan Hindistan’daki askerlerin 1860 yılında oyunu ülkelerine taşımaları sonucunda tüm dünyada yayılmaya başlayan oyun ilk kez Beaford Şatosu’nda bir Badminton salonunda oynanmış.
1934 yılında kurulan Uluslararası Badminton Federasyonu sonrasında tüm dünyada yayılmaya başlayan badminton ne demek sorusu kısaca raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur demek mümkün. Ülkemizde 31 Mayıs 1991 tarihinde kurulan Türkiye Badminton Federasyonu 104 üyesiyle Uluslararası Badminton Federasyonu taradından da kabul edilmiştir. Badminton Federasyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak düzenlemeleri ile Minikler, Yıldızlar, Gençler olmak üzere farklı gruplarda okullar arası turnuvalar düzenlenmekte ve badminton sporuna olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır.
Badminton nasıl oynanır?
Badminton nasıl bir oyundur ve badminton nasıl oynanır konularına girmeden önce badminton sporuna ait bazı terimlerden bahsedelim.
Badminton oyun terimleri:
- Karşılaşma: Farklı iki takımın her birinde bir veya iki oyuncunun olması şeklinde ilerleyen oyun süreci.
- Tekler: Her takımda tek oyuncunun olduğu karşılaşma.
- Çiftler: Her takımda ikişer oyuncunun olduğu karşılaşma.
- Servis atan taraf: Servis atış hakkının geçtiği takım.
- Servisi karşılayan taraf: Atılan servisi karşılayan takım.
- Ralli: Servis atışı ile başlayan ve top dışında kalana kadar devam eden bir veya birden fazla atış serisi.
- Vuruş: Oyuncunun raketi ike yaptığı herhangi türdeki bir atış.
- Let: Servis atışının tekrar kullanılması.
Badminton oyun terimlerinde de görüldüğü gibi badminton kaç kişiyle oynanır sorusunun cevabı oyuna göre de değişebiliyor. Bası badminton maçları iki kişi olurken, bazılarında çiftli takımlar olması ile dört kişinin oynadığı da görülmektedir.
Badminton nerede oynanır?
Badminton oynamak için nasıl bir ortam gerektiği ve badminton federasyonu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde badminton nerede oynanır konusu bu sporu profesyonel olarak yapmak isteyenlerin bilmek isteyeceği detaylar arasında. Ancak eğer badminton oyununu yalnızca eğlence ve hareket etme amaçlı oynayacaksanız, açık ve çim alanları tercih edebilirsiniz. Yani badminton nasıl oynanır ve uygun alanlar nedir konusu biraz da ne amaçla oynandığına göre değişiklik gösterecektir.
Profesyonel olarak oynananbadminton kordu 40 mm genişliğindeki çizgilerle işaretli dikdörtgen şeklindedir ve iki eşit parçaya ayrılmış durumdadır. Standart badminton saha ölçüleri tek veya çift kişi yapılan maçlara göre değişiklik gösterir. Teklerde 5,18 x 11,88 m olan saha çift olarak yapılan maçlarda ise 6,10 x 13,40 m boyutlarındadır. Sahayı ikiye bölen file koyu renkte ve ortalama 2 cm’lik karelerle bölünmüştür. Badminton sporunda kullanılan filenin yerden yüksekliği 76 cm iken üst sınırı ise 155 cm olarak belirlenmiştir.
Badminton topunun ve raketinin özelliği nedir?
Badminton denince akla gelen ilk şeylerden biri şüphesiz kendine özgü topu. Badminton topu diğer sporlarda kullanılan toplardan çok farklı bir forma sahip olduğu gibi satın alınırken de dikkat edilmesi gereken bazı notları içerir. Badminton topunun doğal veya sentetik malzemeden olanlarına rastlamak mümkünüdür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus malzemenin materyalinden çok süzülmesini sağlayan özellikler ve tüyleridir. Tüy toplar tabanında sabitlenmiş 16 tüy içerir ve taban yarı çapının 25 mm ile 28 mm olması, üst kısmının yuvarlak olması kaçınılmazdır.
Badminton topunun sahip olması gereken ortalama ağırlık ise 4.47 ile 5.50 gram aralığındadır. Badminton oyununun olmazsa olmazlarından biri de badminton raketi. Badminton raketinin 680 mm’yi aşmayan bir toplam genişliğe ve 230 mm aşmayan çember alana sahip olması ideal olarak kabul edilmektedir.
Badminton oyun kuralları neler?
Her ne kadar tenis benzeri bir oyun olsa da her spor dalında olduğu gibi badminton oyun kuralları da kendi özgü bazı hususlara sahiptir. Tıpkı teniz ve voleybolda olduğu gibi temel prensip topun karşı takımın sahasına geçirilerek puan kazanılabilmesini içeriyor. Yalnızca servisi kullanan oyuncunun puan kazandığı her set 15 puandan oluşmaktadır. Bir set sırasında 15 puana 2 fark ile ulaşmış olan taraf seti kazanır. Hemen her spor karşılaşmasında olduğu gibi badminton oyununda da hakem vardır, badmintonda kaç hakem var sorusunun cevabı ise 3 hakem 1 gözlemcidir. Badminton maçı sırasında 2 dakikalık dinlenme molaları bulunmaktadır.
Oynayanlara zaman zaman zorlu anlar da yaşatabilen, kendine has badminton vuruş teknikleri içeren bu sporda sıklıkla duyacağınız teknikler ise şöyle;
- Aşırtma: Baş üstünden yapılan vuruşlar.
- Küt: Baş üstünden ve yukarıdan aşağı yapılan vuruşlar.
- Damlak: Başın üzerinden topun fileye hızlı yada yavaş şekilde bırakılması.
- Drive: Topun ağ üzerinden zemine paralel bırakılması
- Servis: Başlama atışı.
- Öldürme vuruşu: Filenin önünden teğet geçen topun etkisiz hale gelişi.
- Lob / Lift: El altından topun alttan yukarı doğru yükseltilişi.
- Filede oyun: Topun filenin üzerinden karşı fileye teğet geçecek şekilde bırakılışı.