Teknoloji

Taşınabilir Oyuncu Bilgisayarı: Razer Blade 2018 [İnceleme]

Razer Blade 2018 son derece şık ve konforlu bir dizüstü. Fakat görmezden gelmekte zorlandığımız bazı zaafları bulunuyor. Razer Blade işinde ne kadar ciddi olduğunu açıkça gösteriyor olsa da, taşınabilir oyun bilgisayarları dünyasının zorlu rekabetçi koşullarında kendine yer bulmaya çalışıyor.

Razer Blade’in 2018 modeli, Razer’ın ince ve hafif aygıtları arasında devrimsel netlikte yeniliklerle geliyor ve pek çok profesyonel tarafından 2018’in en iyi oyun dizüstülerinden biri olarak kabul ediliyor.

Razer, bu Razer Blade ile, en iyi Ultrabook’larda gördüklerimiz gibi, 15,6 inçlik bir ekranı 14 inçlik bir çerçeveye sokuşturmuş. Sonuç olarak ise, kendi sınıfındaki en taşınabilir aygıtlardan biri olarak 15 inçlik bu oyun dizüstü bilgisayarı ortaya çıkmış. Razer Blade’in 2018 modeli baştan aşağı yeniden tasarlanmış ve itiraf etmeliyiz ki bundan etkilenmemek kolay değil.

Razer Blade, son birkaç senede çok fazla değişen dizüstü piyasasının uzantılarından biri. Bu birkaç senede rekabet neredeyse tamamen birbirine benzeyen oyuncu dizüstüleri arasında gelişti. Bu da aklımıza şu soruyu getiriyor: Razer Blade, baştan aşağı yenilense de 2019’da rağbet görmeye devam edecek mi? Gelin beraber bakalım.

Teknik özellikler

  • İşlemci: 2,2GHz Intel Core i7-8750H (altı çekirdek, 4,1GHz’e kadar çıkaran Turbo Boost)
  • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 (8GB GDDR5 VRAM; Max-Q); Intel UHD 630
  • RAM: 16GB DDR4 (çift kanal, 2.667MHz)
  • Ekran: 15,6 inç FHD (1.920 x 1.080) mat ekran (144Hz; IPS; 100% sRGB)
  • Depolama: 512GB M.2 SSD (NVMe PCIe 3.0 x4)
  • Girişler: 1 x Thunderbolt 3; 3 x USB 3.1; 1 x mini DisplayPort 1.4; 1 x HDMI 2.0
  • Bağlantılar: Intel Wireless AC 9260 (802.11ac; Bluetooth 5.0)
  • Kamera: 1MP gömülü web kamerası (720p)
  • Ağırlık: 2,10kg
  • Boyut: 13,98 x 9,25 x 0,68 inç (35,5 x 23,5 x 1,73cm

Tasarım

Razer Blade için rahatlıkla gördüğümüz en güzel Razer dizüstü bilgisayarı diyebiliriz. Tamamen siyah, bütünsel alüminyum gövdesiyle Razer Blade bu sefer çok daha keskin bir biçime sahip. Işık kaynakları bir parça azaltılarak sadece klavye ve logoda kullanılmış.

Razer belli Blade’i daha da inceltmek için de ekstra efor sarfetmiş; öyle ki Razer, GTX 1060’lı 16,76mm’lik modeliyle bu aygıtın ‘dünyanın en ufak 15,6 inçlik oyuncu dizüstüsü’ olduğunu iddia ediyor. Ayrıca yeni, daha ince ekran çerçevesi sayesinde 14 inçin altında bir genişliğe sahip.

Her ne kadar Razer Blade o kadar ince olsa da, MSI GS65 Stealth’den 450 daha fazla olan şaşırtıcı ölçüde bir ağırlığı var. Razer ayrıca şarj kutusunun boyutunu da düşürmüş ama gene de rakipleriyle karşılaştırıldığında gene ağır kalıyor. Çantamızdaki bu ekstra ağırlığın da pek hoşumuza gittiğini söyleyemeyiz.

Yoğun bir iyileştirmeden geçmenin yanı sıra, Raze Blade’in tasarımı çok da alışılmışın dışına çıkmıyor. Razer’dan bekleneceği üzere, bilgisayarın klavyesi harika bir his veriyor ve tuşlama yaparken kendinden daha emin bir izlenim bırakıyor. Fakat bu konuda da mükemmel olduğunu söyleyemeyiz.

Mesela ‘yukarı’ tuşu Shift ve ‘?’ tuşları arasında yer alıyor. Bu yüzden hızlı yazı yazarken soru işaretini kullanması sorun çıkarıyor ve kendimizi sürekli yukarı ok tuşuna yanlışlıkla basarken buluyoruz. Bize kalsaydı, bunun yerine ok tuşlarının küçültülmesini tercih ederdik.

Dokunmatik fare de kendini böyle talihsiz bir durumda buluyor. Razer’ın o uyduruk fare tuşlarını kötü bir alışkanlık gibi bırakarak sonunda dokunmatik tasarımı tercih etmesini takdir etsek de, gene de dokunmatik yüzeyin biraz fazla geniş olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden çoğu zaman klavyeyi kullanırken fare imlecini kazayla hareket ettirdiğimizi fark ettik.

Blade’in çoğu rakibinden daha dolgun ses veren hoparlörlerini beğensek de, Windows Hello güvenli oturum açma seçeneğinin bulunmaması biraz aklımızı karıştırdı. Razer hatta bir adım ileri giderek güç düğmesi için mükemmel bir yer seçmiş ama bu fiyattaki bir bilgisayara güvenli oturumu çok görmüş.

Ekran

Razer Blade’in ekranını çok beğendiğimizi hemen söyleyelim. Mat kaplaması ışık yansımasını önlemede oldukça iyi iş görüyor ve bu panel sadece 1080p olsa da gene de müthiş görünüyor.

Bunun nedenleri arasında başı 144Hz tazeleme ortanı çekiyor ve bunun sağladığı akıcı görüntü oyunlara adeta sihirli bir hareketlilik ekliyor. Fakat grafik ağırlıklı oyunları yüksek ayarlarda çalıştırmanın beklendiği üzere kare sayısını azalttığını ve bu özelliğin kaybolmasına neden olduğunu ekleyelim.

%100 sRGB renk gamı da ayrıca ekrana sanki hayat katıyor ve renkler adeta yerinden fırlıyor. Renk doğruluğu da oldukça isabetli. Razer’ın eklediği varsayılan ekran kalibrasyonu da çoğu rakibine göre bir hayli ötede.

Razer Blade 2018’in canavar gibi bir işlem ve grafik performansına sahip olması beklenmedik bir şey değil. Aslına bakarsanız, bu dizüstü bilgisayarının fiyatına ve rakiplerine baktığınızda daha azını beklemek saçma olur. Tabi bu, ürünün eksiksiz olduğu anlamına da gelmiyor. Razer’ın tüm çabalarına rağmen, ısı yönetimi ve kısa pil ömrü gibi birkaç problemin önüne geçilememiş.

Testler

Razer Blade’in test paketimizdeki uygulamalarda elde ettiği sonuçlar şöyle:

  • 3DMark Sky Diver: 29.951; Fire Strike: 13.412; Time Spy: 4.863
  • Geekbench 4: 4.955 (tek çekirdek); 20.365 (çok çekirdek)
  • Cinebench CPU: 1.013 puan; Graphics: 117 FPS
  • PCMark 8 Home: 3.942
  • PCMark 8 Battery Life: 2 saat 5 dakika
  • Battery Life (Film testi): 2 saat 46 dakika
  • Total War: Warhammer II (1080p, Ultra): 60 FPS; (1080p, Low): 122 FPS
  • ME: Shadow of War (1080p, Ultra): 71 FPS; (1080p, Low): 131 FPS

Blade’in uyguladığımız testlerde elde ettiği performans sonuçları GS65 Stealth sonuçlarıyla aynı düzeylerde seyretti ve hatta saniye başına çıkardığı birkaç fazla resim karesiyle (FPS) bazı grafik testlerinde önde bile yer aldı. Maalesef Zephyrus dizüstü bilgisayarını aynı oyunu kullanarak test etme fırsatı bulamadık ama Blade’teki GTX 1080, 1070’den daha üstün olduğunu 3DMark testlerinde beklendiği gibi gösterdi.

Ultra yüksek ayrıntılı oyunculuk dışında, Razer Blade 2018 ile aşağı yukarı her türlü bilgi işlem görevini kolaylıkla yerine getirebiliyorsunuz. Bolca RAM ve Intel’in son Coffee Lake işlemcisi sayesinde, sorun yaşamadan 4K video çözümlemeden birkaç Overwatch maçı oynamaya kadar istikrarlı bir grafik performansı buluyorsunuz.

Razer gerçekten etkileyici bir çaba göstererek daha ince ve daha hafif oyuncu dizüstü bilgisayarını daha iyi soğutmak için her şeyi yapmış. Fakat Blade oyun oynarken çabucak ısınmaya başlıyor; özellikle de menteşenin altındaki tabanın iki yanında. Öyle görünüyor ki Razer’ın yeni buhar hazneli soğutma sistemi, ürünle gelen ekstra işlem ve grafik gücüyle baş etmekte zorlanıyor ve böylece daha fazla ısı açığa çıkıyor. Tabi bilgisayarın çok ince olması da bu konuda hiç yardımcı olmuyor.

Pil süresi

Razer Blade’in pil ömrü bizi en fazla hayal kırıklığına uğratan yanlarından biri oldu. Testlerimizde ürünün pil ömrü Zephyrus’dan yaklaşık bir saat daha uzun bir değer çıkardı. Fakat MSI GS65 Stealth ile karşılaştırıldığında bir o kadar süre daha az bir sonuç veri. Oyun dizüstülerinin kötü pil performansına sahip olması yeni bir şey değil ama son yıllarda bu konuda gelişmeler de yaşanmadı değil.

Bugünlerde oyun dizüstülerinin 5 saatten fazla pil ömrü sunması sıra dışı bir durum teşkil etmiyor, bu yüzden Razer’ın bu konuda sınıfta kaldığını görüyoruz. O yüzden oyun oynarken bir elektrik prizinin yakınlarında bulunmanız iyi olur.

Yazılım ve özellikler

Razer Blade’de bulacağınız önceden kurulu tek yazılımı Razer Synapse oluşturuyor. Bu yazılımı kullanarak bilgisayarın çeşitli RGB ışıklarını kontrol edebiliyorsunuz. Fakat bu sefer bu yazılım ekstra bir özellikle geliyor: Daha da fazla performans sağlamak.

Razer Blade’le gelen bu yazılım ile oyun modunu etkinleştirebiliyorsunuz. Oyun modunda grafik işlemcisinin ve belleğin hızı sırayla 100MHz ve 300Mhz artırılabiliyor. Bu, oyunlarda gözle görülür bir FPS artışı sağlasa da aygıtın daha da ısınacağını unutmayın.

Toparlamak gerekirse

Razer, son Blade ile kendisinin en çekici ve cazip dizüstü bilgisayarını yaratmış olsa da, oyun dizüstülerinde sıkça görülen bazı basit zaaflardan kurtulmayı başaramamış. Fakat bu taşınabilir oyun bilgisayarıyla performans açsından son derece tatmin edici sonuçlar elde etmek de mümkün.

Tabi vasatın altındaki pil ömrü ve ciddi seviyelere tırmanabilen aygıt sıcaklığı da terazinin diğer tarafında kendini belli ediyor. Ayrıca Windows Hello desteğinin bulunmaması ve biraz saçma bulduğumuz klavye tuşu düzeni ise diğer itici özelliklerin başını çekiyor.

Karşımızda bulunan aygıt son derece hoş bir tarza ve kullanım konforuna sahip. Ama Razer Blade 2018’in aşına su katan bazı aksaklıkları görmemezlikten gelmek imkansız.

Artıları

  • Güzel yeni tasarım
  • Müthiş ekran
  • Harika performans

Eksileri

  • Yük altında fazla ısınıyor
  • Kötü pil ömrü
  • Beklenmedik ölçüde ağır
  • Windows Hello yok
Başa dön tuşu