Düzenli egzersiz yapıyor olmanızın sağlığınız üzerinde oldukça önemli faydaları olduğunu biliyor muydunuz? İşte karşınızda düzenli spor ve bağışıklık sistemi hakkında bilmeniz gerekenler!
Geçtiğimiz seneye damgasını vuran virüs salgını ve artık hayat tarzımız haline gelen pandemi kültürü bir yana, giderek kendisini bilimsel dünyada kabul ettiren bütüncül tıp da aynı konunun önemini vurguluyor. Bağışıklık sistemimiz hastalığa karşı korunmada ve onu alt etmede en önemli yere sahip. Bağışıklık sistemi hastalık konusunda ilk güvenmemiz gereken, ilaçlar veya destek gıdalardan çok daha öncelikli olan varlığımız. Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? yazımıza da göz atabilirsiniz.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ise tüm bedenimiz ve ruh sağlığımızı iyileştirmekten geçiyor. Bağırsak mikrobiyotamızdan, kas ve iskelet ile sinir sistemine, vücudumuzun en az bağlantılı olduğunu düşündüğümüz diğer bölgeler dahi bağışıklık sistemi sağlığı konusunda oldukça büyük önem taşıyor. Bu bakımdan terapiste gitmek veya spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir mi sorusu anlamını yitiriyor. Bugün bilimsel olarak da biliyoruz ki nefes farkındalığı dahi bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bu yazımızda bağışıklıkla ilişkili konumuz spor ve bağışıklık sistemi . Spor bağışıklık sistemini güçlendirir mi , spor ve bağışıklık ilişkisi nasıl korunur sorularının cevaplarını arayacağımız ve sporun bağışıklık sistemine faydaları konularında önemli yerlere değineceğimiz bu yazıya göz atmadan geçmeyin.
Spor ve Bağışıklık Sistemi
İnsanoğlu eskiden çok daha hareketli bir yaşam tarzına, kendi besinini kendi avladığı, ürettiği, günlük ihtiyaçların çoğunu kendi fiziksel gücü ve emeği ile sağladığı bir hayatı yaşıyordu. Böylece beden gelişimi ve sağlığı için gereksinimde olduğu hareket ve egzersizi yapmış oluyordu. Günümüzde kırsalda yaşayan köy insanı pek çok ihtiyacını giderirken hareket ettiği ve fiziksel olarak çalışma durumunda olduğundan ötürü spora ihtiyaç duymaz. Ancak şehirli modern insan günümüzde çok az hareket etmekte olduğu için spor yapmadığı taktirde vücudu yeterince hareket edemez.
Bu duruma yanlış duruş bozuklukları, yatarak geçen zaman, kalitesiz nefes de eklenince insanın kas, iskelet, sinir sistemi başta olmak üzere bağışıklık sistemi dolaylı olarak olumsuz etkileri hisseder. Katılaşan fasya dokuları ile başlayan ağrılar, işlevini yerine getiremeyen sinir iletim sistemi, hareketsizliğe bağlı depresyon, kaygı bozuklukları, yavaşlayan metabolizma aslında aynı temel problemden ortaya çıkan benzer sorunlardır.
[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]İnsan metabolizması çalışma hızı ve şekli, insanın sağlığını ve bağışıklık sistemini çok yakından ilgilendirir. Metabolizmanın ağır işlemesi, hücre yenilenmesini, besinlerin ve oksijenin hücrelere ulaşmasını engeller. Spor ve egzersizler ise metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını güçlendirir, oksijenin kas ve dokulara ulaşmasına yardımcı olur, vücudu iyi strese sokarak katılaşmış dokuların esnemesini sağlar. Öte yandan spor beyin yapısını, merkezi sinir sistemini olumlu etkileyerek hem ruhsal hem de sinirsel yapıyı değiştirir ve iyileştirir. Seratonin, dopamin gibi hormonların salgılanmasını etkileyerek ruhsal dünyayı iyileştirir, kişiyi hayata bağlar. Tüm bu gelişmeler bağışıklık sistemini de oldukça olumlu etkiler ve sporun sağlığa etkisi konusundaki olumlu etkileri ile spor ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi her bakımdan bize hatırlatırlar.
Günümüzde Spora Bakış Açısı
Günümüze yakın bir zamana kadar, spor salonunda olsun dış mekanda olsun yaptığımız spor ve bedensel etkinlikler kas geliştirmek, zayıflamak, kilo almak gibi hedef ve amaçlara bağlı yapılırdı. Spora olan bu bakış açısı hedef odaklı olduğu için yalnızca bedenin belli bir parçasını odağına alır, o bölgedeki değişime ve görüntüye bağlı değerlendirilirdi.
Günümüzde ise spor ve bedensel egzersizlere yeni bakış açısı, beden farkındalığı, zihinsel gelişim gibi bağışıklık konusunu da işin içine katıyor. Yoga, pilates, dans, nefes egzersizleri ve hatta meditasyon dahi spor salonlarının programlarına giriyor. Beden ve zihin farkındalığı, sporun yapılma tarzını etkiliyor. Bu bakımdan günümüz spor uzmanları öncelikle kişinin ihtiyacına göre spor programları ortaya çıkarıyor. Rahatsızlıklar ve kas doku sistemindeki hasarları önleyici spor programları ön plana çıkıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirici spor yapmak için bedeni iyi strese sokacak, terletecek, metabolizmayı yeterince hızlandıracak ancak bedenin tek bir bölgesine odaklanmayan spor egzersizleri öneriliyor.
Sabah koşuları, evde yapabileceğiniz kardiyo egzersizleri, HITT, hatha, kundalini, ashtanga yoga türleri, aletli ve aletsiz pilates, zumba gibi dans türleri bağışıklık sistemine oldukça iyi gelen egzersizler. Günümüzde uzmanlar spor ve egzersizleri düzenli yapmanın en önemli kısım olduğunu, haftada üç gün yarımşar saat çalışmak yerine günde bir defa 10’ar dakika çalışmanın daha etkili olduğu görüşünde. Düzenli spor yapmak için her gün mutlaka en az 10-15 dakikanızı ayırmanızı, düzenli spor nasıl yapılır konusunda çok da endişelenmeden ufak adımlarla başlamanızı tavsiye ediyorlar.
Sağlıklı günler dileklerimizle!