Teknoloji

E-Paper Teknolojisi Nedir?

LCD teknolojisine alternatif olarak sunulan OLED teknolojisi farklı cihazlara uygun çeşitleriyle günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkıyor. Aktif matriks OLED olarak bilinen AMOLED’ler kıvrılıp katlanabiliyor. Katlanabilir hale getirilen tek ekran türü, akıllı telefonlarda ve HD televizyonlarda karşımıza çıkan bu ekran teknolojisi olarak biliniyor. Tam da bu noktada e-paper teknolojisi yanı e-kâğıt teknolojisi ezberi bozuyor. Blog yazımızın devamında teknoloji dünyasında bir devrim niteliği taşıyan e-paper teknolojisine açıklık getiriyoruz.

Ekran teknolojisi büyük bir ivme kazanarak ilerlemesini sürdürüyor. Her boydan ekran boyutuna sahip e-paper ekran, daha çok e-kitap dünyasında karşımıza çıkıyor. Anavatanı Uzakdoğu olan kâğıt, Tayvan merkezli E Ink adlı şirketin ürünleriyle günümüz teknoloji çağına uyarlanıyor.

E-paper teknolojisi nedir?

E-Paper teknolojisi bir kâğıdın görünümünü taklit eden ekran türünü ifade ediyor. Bu teknoloji emisyonlu (yayıcı) bir ekran teknolojisine sahip olmayıp yansıtıcı özellik taşıdığı için OLED veya LCD ekranların aksine harici bir ışık kaynağına ihtiyaç duyuyor. Arka yüzünde plastik yüzeyler ve plastik elektronik kullanılan e-kâğıt teknolojisi, geleneksel ekranlardan daha rahat okunabiliyor. 

Elektronik kâğıdın geliştirilmesi 1990’lı yıllara dayanıyor. E-Ink Corporation’ın kurucularından Joseph Jacobson tarafından icat edilen elektronik kâğıt 2 yıl sonra Philips Components tarafından geliştirilmiş. Elektronik kâğıdın üretiminde, renkli yağa tutulu vaziyette bulunan elektrik yüklü beyaz parçacıklardan meydana gelen küçük mikrokapsüller kullanıldığından electrophoretic nitelik taşıyor. E-ink Corporation tarafından üretilen elektroforetik ekranlar farklı çeşitlerde olabiliyor. Barnes&Noble Nook, Sony Librie, Sony Reader ve iRex iLiad gibi elektronik kitaplar bu teknolojiyi kullanıyor.

e-paper teknolojisi

E-paper esnek olmasından dolayı farklı yüzeylerde kullanılabiliyor. E-kitabın yanı sıra kol saatleri, elektronik görüntü uygulamaları, perakende mağazalarındaki elektronik fiyatlama etiketleri, dijital tabela, otobüs duraklarındaki zaman tabloları, elektronik ilan-reklam panoları, cep telefonu ekranlarında da yaygın olarak kullanılıyor.

Çevre dostu e-kâğıt teknolojisi 

Tek boyutlu olması, düz olması ve renklerin yeterli olmaması gibi olumsuz yönleri bulunan e-kâğıt teknolojisi birçok ekrana göre daha iyi okunabilir özellik taşıyor. Çevre dostu bir uygulama olan e-kâğıt teknolojisi matbaa, dağıtım v.s masrafları olmadığından maliyette avantaj sağlıyor.

i2R e-Paper” adı verilen silinebilir özellik taşıyan ve 260 kez kullanılabilen e-kâğıt yolculuğu devam ediyor.  E-Ink adlı şirket yeni bir katlanabilir ekran teknolojisi duyurdu. 10.3 inçlik esnek bir panel kullanan e-kâğıt ekran, 2017’de çıkan ekrandan 0.1 inç daha büyük olmasıyla dikkat çekiyor. Asıl farklılığını bünyesinde düşük ışıkta bile görmeyi kolaylaştıran arka ışık taşımasıyla gösteriyor. Yeni esnek yapıdaki e-paper ekran, e-kitap okuyucu cihazlarda e-Ink dizüstü bilgisayarlarda, e-News ve hatta küçük boyutlu tabela panolarında kullanılma potansiyeli taşıyor. Giyilebilir teknoloji üreticileri de ince ve esnek e-kâğıt ekranları ürünlerinde kullanmayı tercih ediyor. Örneğin, Sony e-kâğıt teknolojisini kullandığı akıllı saat modelleriyle kullanıcılara yeni bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Çevreci özellikleriyle öne çıkan e-kâğıt teknolojisi hayatımızda fark edilir ölçüde kolaylık yaratacak gibi görünüyor.

Başa dön tuşu