Yeni piyasaya çıkan Huawei Y7 Pro, sırtında çift kamera taşıyan ender giriş seviye telefonlardan biri. Buna ilaveten, telefonun ekranı ayrıca 18:9 çerçeve boyutuyla geliyor. Bu özellik son zamanlarda bir trend haline gelmiş gibi görünüyor. Bu özelliklerle Huawei Y7 Pro bütçe telefonları için bir karşılaştırma ölçütü olabilir mi? Gelin birlikte anlayalım.
Birkaç yıl öncesine kadar yüksek bütçeli telefonların en belirgin özelliği çifte kameraydı. Fakat zamanla insanların bu özelliği ve havalı portre çekimlerini çok sevmesiyle artık orta seviye telefonlarında da sıkça karşılaşır duruma geldik. Bu eşiğin orta seviye telefonlarda aşılmış olmasına rağmen, hala bütçe telefonlarda bu özelliğe ancak ender durumlarda rastlıyoruz. Model zenginliğiyle son yılların çıkış yapan üreticisi Huawei, giriş ve orta segmentlerde göz kamaştıran telefonlar üretiyor. Huawei Y7 Pro bu modeller arasında en dikkat çekici olanı. Telefonu detaylarıyla inceledik.
Tasarım ve donanım
Öncelikle telefonun tasarım ve donanım kısımlarıyla başlayalım. İlk bakışa Huawei Y7 Pro‘nun metal bir gövdeye sahip olduğu fikrine kapılabiliyorsunuz. Fakat Huawei Y9 2018 ve Nova 2i ile yan yana getirilip karşılaştırıldığında plastik bir gövdeye sahip olduğu kolayca anlaşılabiliyor. Bu bazılarımızın keyfini kaçırabilir olsa da, plastik gövdenin telefonu daha hafif yaptığı gerçeğini göremeyiz. Telefonu çevreleyen parlak metalik çerçeve de öte yandan telefona prestijli bir görünüm katıyor ve ayrıca gövdenin esnemesini engelliyor. Görünüş olarak telefon gerçekten güzel ama plastik gövdenin ne kadar uzun süre dayanacağı konusunda biraz endişeliyiz.
Ekran
Huawei Y7 Pro’nun ön yüzünü kaplayan 6 inçlik ekranın, son zamanlarda moda haline gelen 18:9 görüntü oranı bulunuyor. Bu uzun boylu ekran özellikle multimedya tutkunlarının hoşuna gidecek. Tabi Full HD+ telefon ekranlarıyla karşılaştırıldığında, keskinlik cephesinde biraz ödün veriyor.
Ayrıca ekran biraz soluk ve renkler de biraz zayıf görünüyor. Fakat telefonun ekranı yeterince parlak ve açık hava ortamlarında iş görüyor. Buna ilaveten, ortam ışığı algılayıcısının bulunması sayesinde değişik ışık koşullarında parlaklık kendiliğinden en uygun hale geliyor.
Performans
Huawei Y7 Pro, son derece vasat bir Snapdragon 430 yonga setiyle geliyor. Bu işlemciye pek çok bütçe telefonunda rastladık ama Y7 Pro gibi son derece ucuz bir telefonda ne sonuç veriyor?
Diğer akıllı telefonlarla karşılaştırdığımızda, Y7 Pro’nun, biraz daha güçlü olan Kirin 659 SoC ya da Snapdragon 625 yonga setlerinden birini kullanması daha uygun olurdu sonucuna vardık. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse: Eğer ağır bir telefon kullanıcısı değilseniz farkı anlamakta zorlanabilirsiniz. Fakat birden fazla görev yürüttüğünüzde ve ağır uygulamalar çalıştırdığınızda ufak aksamalarla karşılaşacaksınız.
Oyuncular için de şunları söyleyebiliriz: Dunk Shot, 8 Ball Pool ve Dunk Hit gibi görece hafif oyunları oynarken herhangi bir sorunla karşılaşmadık ve beklendiği üzere çalıştıklarını gördük. Buraya kadar sorun yok. Fakat ‘hafif’ denebilecek bir başka oyun olan Zombie Avenger’ı oynadığımızda birden fazla gecikmelere rastladık. Asphalt 8 gibi ağır oyunları oynadığımızda gecikmeler oldukça belirgin olsa da gene de keyif alınabilir bir performans sergilediler. Isınma konusuna gelecek olursak ise, aygıtın çabucak ısınabildiğini söyleyebiliriz. Hafif oyunları oynarken ve hatta uygulamaları kullanırken bile, sıcaklığın kademeli olarak hızla arttığına şahit olduk. Neyse ki bu sıcaklık kritik seviyelere tırmanmıyor ve büyük bir problem çıkarmıyor.
Yazılım
Huawei Y7 Pro, Android Oreo ile beraber geliyor. Oreo’nun üstüne ise Huawei’in kendi kullanıcı arayüzü olan EMUI 8.0 yüklenmiş. Geçen yılın Huawei Y7, Y7 Prime ve hatta Nova 2i telefonlarıyla karşılaştırırsak bu sefer bir fark görmedik. Biraz çeki düzen verilmiş gibi görünüyor ama sistemle beraber gelen gereksiz uygulamaların miktarında bir azalma yok. Biz Android’in katıksız halini tercih ediyoruz ve bu telefondaki kullanıcı arayüzü ise bu seçimimizde ne kadar haklı olduğumuzu bize bir kez daha gösteriyor. Fakat gene de telefonla gelen Eye Comfort özelliğinin hakkını vermemiz gerekir. Bu özellik ile ekranda mavi ışığı filtreleyebiliyor ve ekrana uzun süre baktığınız durumlarda oluşan göz yorgunluğunun önüne geçebiliyorsunuz. Son derece faydalı.
Kamera
Huawei Y7 Pro’nun sırtında çifte kamera bulunuyor. Çifte kamera bulunduran en ucuz telefonlardan biri olan Y7 Pro ile çektiğiniz normal fotoğraflar iyi çıkıyor ve çoğu zaman yeterince ayrıntı sağlayabiliyor. Fakat bazen fotoğraflardaki renklerin bizim zevkimize göre biraz soluk çıktığını belirtelim.
Huawei Y7 Pro’da dikkatimizi çeken bir başka şey de kameranın fotoğraf çekerken biraz gecikmesi oldu. Fotoğrafların yakalanması biraz gecikmeli olduğu için bazen bulanık fotoğraflar elde edebiliyorsunuz.
Telefonun çifte kamerasıyla elde edilen portre çekimlerinin vasatın çok ötesine geçtiğini söyleyemeyiz. Huawei Y9 ya da Nova 2i ile karşılaştırıldığında fark kolay görülüyor. Görülen ayrıntı miktarı azımsanamayacak olsa da, sorunlu köşe algılama neredeyse her portre çekiminde kendini belli etti. Bunlara rağmen Huawei’in gene de faydalı kamera özelliklerini bütçe telefonlarına getirmeye çabalamasını takdirle karşılıyoruz.
Telefonun ön cephesine geldiğimizde ise, 8MP selfi kamerasını ve LED flaşı görüyoruz. Ön kamerayla harika görünen selfie’ler çekebiliyorsunuz. Selfie müdavimleri için bulunan güzellik modu sayesinde ayrıca gerçek zamanlı olarak filtreleme yapabiliyorsunuz. Bu özellik fotoğraf çektikten sonra filtrelemelerle uğraşmak istemeyenler için çok faydalı. Kameranın bir başka dikkat çeken özelliği de, az ışıklı ortamlarda LED flaşın kendiliğinden devreye girerek gerekli ışık kaynağını oluşturması.
Güvenlik
Telefonun parmak izi okuyucusu bulundurmadığını hemen belirtelim. Rakiplerine göre değerlendirildiğinde, Huawei’in akıllı telefonlarında kullandığı parmak izi okuyucuları genelde daha hızı ve daha doğru çalışıyordu. Bu yüzden bu özelliğin bulunmaması bizi biraz şaşırttı.
PIN/parola tuşlaması ve şekil çizimleri çok sıkıcı olabiliyor. Neyse ki telefonun yüz tanıma özelliği bulunuyor. Fakat bu özellik Y7 Pro’da biraz yavaş çalışıyor. Bu yavaşlığın üstüne, karanlık ortamlarda yüz tanıma özelliği hiçbir işe yaramıyor.
Bu yüzden sadece Huawei değil, tüm modern cep telefonu üreticilerinin bu özelliği artık o kadar kolay bir şekilde es geçmemesini dilerdik. Sadece lüks açısından da değil, parmak izi okuyucusu bugünlerde artık bir şart olmalı.
Pil
3000 mAh pille gelen Huawei Y7 Pro, normal kullanımda neredeyse bir gün idare etti. Ekranın açık kalma süresi 5 saatti. Telefonla gelen şarj aparatının tam şarj etme süresi yaklaşık 3 saat aldı. Elimizdeki hızlı şarj aparatını kullandığımızda ise, telefonun şarj olma zamanı tam 2 saat sürdü. Bu yüzden pil ömrü istediğiniz seviyede değilse, bir hızlı şarj aygıtıyla bu ufak soruna bir ölçüde çözüm sağlayabilirsiniz.
Sonuç
Toparlamak gerekirse, Huawei Y7 Pro biraz karışık bir çorba. Telefonun şık tasarımı, giderek yaygınlaşan 18:9 görüntü oranı, güvenilir pili ve iyi bir kamera takımı bulunuyor. Y7 Pro bu fiyat aralığında bir de FHD kamerası ve Kirin işlemcisi bulundursaydı çok daha iyi olurdu.
Daha iyi bir ekran ve güçlü işlemci arayanlar, arasında Huawei Y9 da bulunan, piyasadaki diğer seçeneklere göz atabilir. Fakat iyi bir kamera, şık bir görünüm ve düşük bir fiyat etiketi sizi cazip etmede yeterliyse, Huawei Y7 Pro sizin için gayet uygun bir seçim olabilir.
Huawei Y7 Pro teknik özellikleri
- Boyut: 158,3 X 76,7 X 7,8 mm
- Ağırlık: 155 gram
- Ekran: 5,99 inç HD+ (1440X720 piksel); 268ppi
- Yongaseti: Qualcomm MSM8937 (Snapdragon 430)
- İşlemci: Cortex A53 Octacore @1,4Ghz (28nm)
- GPU: Adreno 505
- Arka Kamera: LED flaşlı Çifte Kamera (13MP + 2MP)
- Ön Kamera: 8MP (Selfie Toning Flash)
- RAM: 3GB DDR3
- ROM: 32GB eMMC 5,1; 256GB’a kadar microSD
- İşletim Sistemi: Android 8.0 Oreo üstünde EMUI 8.0
- Sensörler: Yakınlık, Hareket
- Pil: 3000mAh
- Bağlantılar: Dual Nano SIM (4G + 4G), WiFi b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS, micro USB 2.0, 3,5mm kulaklık girişi
- Renkler: Siyah, Altın, Mavi