Klima çeşitleri, yazın serin kışın sıcak ortam yaratarak iklimlendirme teknolojisinde devrim yaratıyor. “Sıcaktan uyuyamıyorum” veya “üşümekten yaptığım işe odaklanamıyorum” yakınmaları klima sayesinde son buluyor. Peki, hangi klima çeşidi hangi ihtiyaca uygun? Rehber niteliğindeki bu blog yazımızın devamını okuyarak kısa sürede en doğru klima modelini seçebilirsiniz.
Ticari ortamlarda da kullanılan klimalar özellikle evlerde önemli ihtiyaç halini aldı. Klima çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtını bilmek doğru klima modelini seçmek için kritik önem taşıyor. Klimanın kaliteli olduğunu belirleyen kullanıcının ihtiyaçlarını ne kadar karşılayabildiği oluyor. Klimalar her türlü kullanım koşuluna uygun olarak geniş yelpazede sunuyor.
Çeşitleri alan büyüklüğü ve kullanım alışkanlıkları belirliyor
Klima modelleri arasında seçim yaparken hem soğutma hem ısıtma özelliğine ihtiyacınız olup olmadığını; klimanın uzaktan kumanda desteği sunup sunmadığını, zaman ayarı gibi ek seçenekler sunup sunmadığını ve hangi enerji sınıfında olduğunu bilmelisiniz. Asıl kritik nokta klimanın kullanılacağı alanın metrekare olarak büyüklüğü.
Klimayı hangi oda için kullanacağınıza karar veremiyorsanız ve montaj gerektirmemesini istiyorsanız, klimayı küçük bir alan için kullanmak istiyorsanız dış ünitesi bulunmayan, taşınabilir portatif klima olarak da bilinen mobil klima çeşitleri arasında tercih yapabilirsiniz. Küçük mekânlarda özellikle nostaljik tasarımlı mekanlarda iç ünitesi duvara monte edilen ve dış ünitesi (motoru) dış mekana yerleştirilen split klima çeşitleri kullanabilirsiniz. Evin sadece belli bölgelerini ısıtmak için her odanın ısısını ayrı ayrı belirleyen mekanizmaya sahip mini-split klimalar tercih etmelisiniz. 10-18 m2 mekanları soğutmak için mobil klima, 25-30 m2 civarındaki mekanları soğutmak için taşınabilir klima çeşitleri tercih edebilirsiniz.
Inverter klima çeşitleri, ortam belli bir ısıya ulaştıktan sonra kendini uyku moduna alıyor ve enerji tasarrufu elde etmeye olanak tanıyor. Standart klimalara göre yüzde 44 oranında daha fazla enerji tasarrufunu mümkün kılan bu klima türü, 6-10 saat açık kalabiliyor. 100–110 m2 alanlar için kafelerden restoranlara, spor salonlarından ibadet alanlarına uzanan geniş kullanım alanı bulunan salon tipi klima çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Mağaza, toplantı ve konser salonu, AVM gibi mekanlar için klima almayı planlıyorsanız tavan tipi split klima ve kaset tipi klimaları tercih edebilirsiniz.
[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]Popüler klima markaları
Türkiye’nin öncü alışveriş sitesi GittiGidiyor.com onlarca markanın geniş yelpazede sunduğu klima çeşitlerine ev sahipliği yapıyor. Klima çeşitleri ve özellikleri doğrultusunda karar verdikten sonra marka seçimini yapmak gerekiyor. Baymak, Vestel, Arçelik, Samsung, Siemens, Uğur, Alarko ve Mitsubishi pek çok özelliğe sahip ürünler sunuyor.
Baymak klima modelleri
Klima imalatının öncü firmaları arasında bulunan Baymak’ın klima modelleri, farklı tasarımlarıyla göz dolduruyor. Hava temizleme özellikleriyle donatılan her alana uygun Baymak klimalar, düşük elektrik tüketiminde bulunarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. Baymak, A ++ enerji sınıfına sahip, çevre dostu R410A gazlı klima çeşitleri ve duvar tipi ve salon tipi split klimalar ile yüksek oranda tercih ediliyor.
Vestel klima modelleri
Kullanım alanları oldukça geniş olan Vestel klimalar; ultra sessiz uyku modları, çıkarılıp yıkanabilen ön filtre, nem alma fonksiyonu, elektrik kesintisi ardından otomatik olarak önceki ayarlarıyla yeniden çalışmayı sağlayan Re-start özelliği, ortam sıcaklığındaki değişimine göre otomatik olarak çalışma hızını ayarlayan Digital DC İnverter teknolojisi ile öne çıkıyor. Vestel klimalar, geniş ekranlı LCD uzaktan kumanda ile kullanım kolaylığı sağlıyor.
Arçelik klima modelleri
Arçelik klima çeşitleri, uzun süre keyifle ve güvenle kullanım vaat ediyor. Kalitesi onaylanmış duvar tipi, salon tipi, portatif Arçelik klimalar; sessiz çalışmaları, çevre dostu olmaları ve hızlı soğutma ve hızlı ısıtma moduna sahip olmalarıyla kullanıcılardan tam not alıyor.
Samsung klima modelleri
Uzun ömürlü ürünleri ile bilinen Samsung, sağlıklı ergonomik ve yüksek verimlilik sunan klima modelleri sunuyor. Uzaktan kumanda ile açılıp kapanabilen Samsung klimalar, hava temizleme özelliği ve A++ özelliği ile öne çıkıyor. Samsung , 8 kutuplu kompresör ile daha sıcak ya da daha ferah ortamı sağlarken bekletmemesiyle de kullanıcılardan tam not alıyor.
Siemens klima modelleri
Alman teknoloji şirketi Siemens’in ürettiği Inverter teknolojisine sahip klimalar, sıcaklığı sabitleme özellikleriyle ortam ısısını stabil tutuyor. A+ ve A++ enerji sınıfına dahil olan ve bütçeye katkı sağlayan Siemens klima çeşitleri; hata teşhis ve otomatik koruma fonksiyonu, ısı eşitleme sistemi, iki yönlü üfleme tekniği ve Heat Pump ısıtma özelliği ile kullanıcıların beğenisini kazanıyor.
Uğur klima modelleri
Soğutma alanında lider ve öncü Uğur, A++ enerji sınıfına dahil olan oda klima çeşitleri ile ev ve ofislerdeki havanın sağlığını gözetiyor. Uğur klimalar, tasarımında kullanılan iyonizer teknolojisinin yanı sıra zaman ayarı, LED göstergesi, uyku modu, çevreci gaz ve otomatik yeniden başlatma özellikleriyle dikkat çekiyor.
Alarko klima modelleri
Sürdürülebilir teknolojileriyle sektörde üst sıralardaki yerini koruyan Alarko İnverter teknolojisi ve A++ enerji sınıfı doğa dostu klimalar sunuyor. Alarko, duvar tipi split klima, salon tipi split klima ve yer-tavan tipi split klima çeşitleriyle klima ihtiyacını koruyor.
Mitsubishi klima modelleri
Klima önerisi arayanların ilk olarak değerlendirdiği Mitsubishi klima çeşitleri, hem ev hem ofis için kullanım sunuyor. Mitsubishi klimalar arasında döşeme tipi klimalar öne çıkıyor. Mitsubishi klimalar, Econo Cool teknolojisi sayesinde yüzde 20 enerji tasarrufu sağlıyor. Otomatik yeniden başlatma ve kendi kendine arıza teşhisi özellikleri de dikkat çekiyor.
Klima çeşitleri ve fiyatları elbette özellikler doğrultusunda değişiyor. Manuel olarak açılıp kapanan klimalar, standart klimalar ve portatif klimalar daha uygun fiyatlarda sunuluyor. Klimanın enerji sınıfı yükseldikçe fiyatları da artıyor.