Kişisel elektronik ürünlere baktığımızda, gelişimlerinde ve hayatlarımıza etkilerinde temel unsurun ekranları olduğunu görüyoruz. Ekranların dönüşümü sayesinde, kullanıcının içerikleri tüketme davranışları da değişiyor. Hal böyle olunca, içerik formatı da şekilde değiştiriyor. Taşınabilir cihazlarda kolay ve hızlı tüketilecek özet içerikler tercih ediliyor. Birkaç dakikalık videolar, birkaç kısa paragrafı geçmeyecek yazılar artık kabul görüyor. Çünkü gerçekten artık insanlar dijital içeriği tüketirken daha fazla odaklanma sorunu yaşıyor.
Tam da bu süreçte, cihazların da hızlı biçimde form değiştirdiğine tanık oluyoruz. Taşınabilir aygıtlar başta olmak üzere, makinelerin evrimine tanıklık ediyoruz. Akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlar bu filmin başrol oyuncuları. Peki, bu dönüşüm nelere mal olacak? Muhakkak aralarından bazılarını yitireceğiz, daha doğrusu gerek kalmayacağı için vedalaşacağız bazı teknolojilerle. Çok yakında klavye ve farelerimizi çöpe atacağız. İlk gidenler onlar olacak.
Televizyonlar hızla akıllanıyor ve pek yakında bilgisayarlarda kullandığımız işletim sistemleri televizyonlar üzerinde koşacak. Bunun sağlayacağı olanağı hayal edin! Bu sürece elbette televizyon yayıncılığının evrimi de eşlik edecektir. Dijital yayıncılık ve internette alıp yürüyen video yayıncılığı önemli ipuçları veriyor. Dizi ve sinema filmlerinin internetten izlenme sayıları müthiş seviyelerde değil mi?
Akıllı telefon ve tabletteki devrimin sebebi ne oldu? İşletim sistemleri ve uygulama ekosistemi. Tüm bu süreç, devinim olarak akıllı telefon ve tabletleri; bilgisayar ve televizyonun önüne taşıdı. Şu anda bilgisayar ve televizyonun dönüşümüne tanıklık ediyoruz.
Teknolojinin geleceği konusunda kehanette bulunmak bir hayli zor. Fakat bazı tahminlerde bulunabiliriz. Çok değil, 10 yıl sonra hangi noktada olacağız? Atış serbestse söyleyeyim; 10 yıl sonra bilgisayar ve televizyonun kalacağından yana şüpheliyim. Çünkü televizyon adında bir cihaza gerek duymayacağız. Arayüzlerden ve görüntüyü yüksek kalitede oynatan panellerden söz edeceğiz. Dolayısıyla, ekran sayısında dramatik bir azalma olacak.
Önümüzdeki 10 yıl içinde teknolojik cihazlarda okuma ve yazma “ilkel” yöntemler olarak hatırlanacak. Şu anda bilgiyi almak için okuyor olmamız ve iletmek için de yazmamız sizce de ilkel değil mi? Şu anda bu soru size garip geliyor fakat emin olun 5 yıl sonra çok farklı düşüneceksiniz.
Komik duruma düşme pahasına bir iddiada daha bulunacağım: 10 yıl sonra masaüstü bilgisayarlar tarih olmuş olacak. Dizüstü bilgisayarların bile geleceğinden şüpheliyim. Tablet ırkının dönüşümü, dizüstü bilgisayarın kaderini belirleyecek.
Yakın zamanda cihazların evriminde müthiş dönüşümlere şahit olacağız. Bence bu çok eğlenceli olacak. Tadını çıkarmaya bakın. :)