BİLİM

Mars’a giderken yanınıza almanız gerekenler

Gizemli komşu gezegen Mars’a seyahat etmek isteyenler için önümüzdeki 5-10 yıl için programlar başladı. Peki giderken yanınıza neler almanız gerekiyor? Marslı’yı izlemiş olanlar için bu liste daha bir manidar olacaktır.

Günümüzün en popüler bilimsel konularından biri Mars yolculuğu ve orada koloni kurma projeleri. Meseleyi bilimsel veya ticari olarak ele alan kişi ve kurumlardan bağımsız olarak; ömrünüzün kalanını Mars’ta geçireceğini düşünen herhangi biri için, olmazsa olmaz eşyalar neler olabilir?

1- E-KİTAP OKUYUCU

Mars’a 2027’ye kadar gidilebileceğini iddia eden Mars One gibi “fazla hayalperest” projeler var. Bir an için bu tür projelerin büyük bir yalan olmadığını ve gerçekten de sizin gibi bir grup siville 7 aylık bir Kızıl Gezegen yolculuğuna çıktığınızı düşünün. Ekip arkadaşlarınızla çok iyi anlaşsanız bile yanınıza birkaç kitap almak hiç fena bir fikir olmayacaktır. 60’lardan beri atmosfer dışına bir şeyler çıkarmanın bedelinin kg başına 25.000 dolar olduğu düşünülürse elbette ki yanınıza basılı kitap almayacaksınız. Yola çıkmadan önce e-kitap okuyucumuzu bir sürü kitapla dolduruyoruz. Gezegenler arası yolculuk uzmanı sayılmayız ama dünyayla 4.5G veya kablosuz ağ bağlantısının çok parlak olmayacağının garantisini şimdiden verebiliriz.

e-kitap-okuyucu

2- MOBİL OYUN KONSOLU

E-kitap okuyucu dışında bir de mobil oyun konsolu almanızı öneririz. Kitapların nasıl elektronik sürümlerini tercih ettiyseniz oyun konsolları için de dijital ortamda kayıtlı oyunları tercih etmenizi tavsiye edeceğiz. Ayrıca tek bir konsola bağlı kalmayın. Modern bir mobil oyun konsolu dışında emülatörle çocukluğumuzun oyunlarını oynatan konsollardan da (OpenPandora ya JXD cihazları gibi) alabilirsiniz. Gerçi Kanunlara göre emülatör kullanımı çoğu durumda yasa dışı oluyor ve sonuçta hepimiz kanunun elinin kolunun ulaşamayacağı çok az yer olduğunu biliyoruz. Muhtemelen o “çok az yer”den biri de Mars tabii ki.

psp

3- PİL

İster e-kitap okuyucu ister Game Boy kullanıyor olun, bir aşamada cihazınızın pili bitecektir. İçinde yolculuk ettiğiniz uzay gemisine priz koymayı unutacaklarından değil ama mobil şarj cihazı sahibiyseniz uzay geminizde boş elektrik prizi aramak zorunda kalmaz ya da en azından uzay gemisinin duvarlarına yapışık yaşamadan yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Ayrıca şarj edilebilir piller de iyi fikir olabilir. Mars’ın yüzeyine iner inmez onlarca bitik pille gıcır gıcır bir gezegenin yüzeyini ilk kirleten insan olarak anılmak hoş olmazdı. Ne yaparsanız yapın ne olduğu belirsiz markaların beş paralık şarj edilebilir pillerinden almayın. Daha Ay’ın karanlık yüzünü geçmeden bunların çöp olacağından emin olabilirsiniz.

pil

4- GÜNEŞ ENERJİLİ PİL ŞARJ CİHAZI

Mars yolculuğunda içinde bulunduğunuz uzay gemisi şüphesiz bir enerji kaynağına sahip olacaktır, fakat o enerji kaynağının kullanımının sıkı kurallara bağlı olma olasılığı yüksek. Sırf siz sabaha kadar Super Mario oynayacaksınız diye gemi kaptanının bunu anlayışla karşılamasını beklemeyin. O yüzden Mars yolculuğuna çıkarken kendi güneş enerjili şarj cihazınızı almayı unutmayın. Sadece mobil cihazları değil, standart AA tipi pilleri de şarj edebilen güneş enerjili pil şarj cihazlarını tercih edeceğiz.

5- KETÇAP

Bu madde çok teknolojik sayılmaz (Ketçapların içine koyduklarını göz önüne alırsak gene de çok iddialı konuşmayalım.) ama bu, ketçabın önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Matt Damon’ın kendi dışkısından patates yetiştirme yeteneklerini sergilediği ve bilimsel olarak gerçeğe oldukça yakın bir film olan Marslı’ya göre, patatesi yetiştirmişken eksik olmasını istemeyeceğiniz bir şey varsa o da domates sosu. Tabii kitap ya da konsol oyunu gibi ketçabı sıkıştırmanın henüz kolay bir yolu bulunmuyor. Yani nakliye bedeli nedeniyle insanlık tarihinin en pahalı ketçabını yiyecek olmakla gurur duyabilirsiniz. Bizce e-kitap okuyucu, dijital ortamdaki oyunlarımız ve şarj edilebilir pillerimiz sayesinde yarattığımız boşluğa istediğimiz kadar ketçap ya da dilediğimiz sostan koyabiliriz (ama bizce).

Başa dön tuşu