Bilgisayarınızda dosya indirme, yedekleme, transfer, kayıt veya güncelleme gibi herhangi bir işlem için gece bırakmanız gerekebilir. İşletim sisteminizin istediğiniz zamanda otomatik olarak kapanması için herhangi bir yazılım kullanmadan, basit bir ayar yapmanız mümkün.
Windows işletim sistemlerindeki “Görev Zamanlayıcısı” hizmetini bu iş için özelleştirebilirsiniz. Böylece bilgisayar başında olmadığınız bir zaman diliminde bilgisayarınızın sağlıklı olarak kapatılması mümkün olacak. Az önce söylediğimizi tekrarlayalım: “bilgisayar başında olmadığınız bir zaman dilimi”. Aksi takdirde, önemli bir iş üzerindeyken şaşkınlığa uğrama ihtimaliniz olabilir.
Başlat menüsündeki arama kutucuğuna “Görev Zamanlayıcı” yazarak hizmete ulaşalım. Şimdi açılan pencerenin sağ bölmesindeki “Görev Oluştur” başlığına tıklayın. Burada işletim sistemine görev atayacağız. Eğer öncesinde oluşturduğunuz görevler varsa, karışıklık olmaması adına mantıklı bir isimlendirme yapmanızı öneriyoruz.
1) Görevin içeriğini tanımlayan başlığı yazın. 2) Görevin hangi kullanıcının oturumunda etkinleşeceğini belirleyin. 3) Göreve yönetici yetkisi verin. Bu ayar penceresini onaylayın ve kapatın. Karşınıza bir uyarı çıkacak ve sizi “Eylemler” sekmesine gönderecektir. Siz o sekmenin hemen yanındaki “Tetikleyiciler” sekmesine girin.
Burada isterseniz kendi saat diliminizi de tanımlayabilirsiniz. Şimdi “Eylemler” sekmesine geçebiliriz. Windows’un kapatılmasını sağlayacak olan yazılımı tanımlayacağız. Bunun için “Shutdown” konutunu kullanmamız gerekiyor. Şimdi komutu tanımlayalım.
Bu komutun sonuna isterseniz “/S /R” parametrelerini de ekleyebilirsiniz. Böylelikle kapanmamakta direnen uygulamaların en hızlı şekilde sonlandırılmasını sağlanmış olacaktır. “Koşullar” sekmesine geçelim. Orada yapmamız gereken özelleştirmeler var.
Burada işletim sisteminin ne kadarlık bir boşta durma sürecinin ardından görevi işleme koyması gerektiğine dair ayarları yapabilirsiniz. Olur da tanımladığınız görev başarısızlıkla sonuçlanırsa, “Ayarlar” sekmesinde kritik bir seçeneği etkinleştireceğiz.
İlk aşamada görevin başarısız olmasının ardından ne yapması gerektiğini ayarladık. Bu da doğal olarak “en kısa zamanda tekrar çalışması” üzerine oldu. Son aşamada başarısız görevin, hangi sıklıkta yeniden başlatılmasını ve bunu kaç defa denemesi gerektiğine dair ayarlarımızı da yaptıktan sonra pencereyi kapatıyoruz.