Ruh beden bütünlüğünün öneminin bilinmesi yeni gibi düşünülse de 5000 yıl öncesine dayanan kadim bilgiler her zaman bu kontaya işaret etmiş. Kadim Çin bilgeliğinin bütünsel sağlık sistemine dayanan ve Çin tıbbının temelinde yatan Tao ve Zen öğretilerini barındıran Çigong günümüzde de oldukça büyük bir kitle tarafından kullanılıyor. Çigong egzersizleri temelinde evrensel yaşam enerjisini yani Chi enerjisini arttırmaya odaklı bir çalışma.
Çigong öğretisi kökü 5000 yılık bir geçmişe dayanan Çin kökenli Taoist öğretileri içsel uygulama, Uzakdoğu felsefesini benimsemiş bir savaş sanatıdır. Çigong sanatı nefes ve zihin koordinasyonunu sağlayan hareketlerin kullanılarak yapıldığı Taoist bir felsefeye dayanır ve Yin-Yang sembolü ile ifade edilir.
Çigong egzersizleri
Çigong hareketleri hemen herkes tarafından ve her yaş gurubu tarafından uygulanabilir, derin bir felsefeyi de beraberinde getirerek, bunun idrakında olarak uygulandığında daha etkili olan bir öğretiye dayanıyor. Çigong yoga olarak da ifade edilen yöntem, belirlenmiş duruşlar, imgeleme ve nefes tekniklerinin birleşiminden oluşuyor. Bu yöntem ile bütünsel bir dengeye ulaşmak hedeflenirken, doğru nefes alma ve verme konusunda uzmanlaşmak da mümkün.
Çigong konusunda uzmanlaşmak isteyenler ve çigong egzersizleri ile derinleşmek isteyenler bir uzmandan çigong eğitimi alabilir veya çigong kitap seçeneklerinden faydalanabilir. Çigong ve benzeri tüm felsefelerin derininde bireyselliği ve kişinin kendi nefesi ile buluşması gerektiğini unutmamakta fayda var. Hiç bir rehberin kendi nefesimiz kadar bize yakın olmadığını ve her ne kadar çigong nasıl yapılır konusunda teorik bilgileri özümsesek bile, ancak düzenli ve disiplinli pratiklerle bu öğretiyi idrak edebileceğimizin farkında olmamız gerekir.
Çigong nedir sorusu beraberinde Çigong egzersizleri yapmanın faydaları nelerdir sorusunu da getiriyor. Beden ve nefes birlikte hareket ettiğinden tüm sistemimizin doğru çalışmaya başladığını, hem beden hem de ruh sağlığımızın iyileştiğini artık biliyoruz. Hem kemik yapımızda hem de dolaşım sistemimizde olumlu etkileri çok fazla olan çigong egzersizlerini düzenli olarak yapmak; güç kazanmamızı, kaslarımızın gevşemesini, sinirlerin güçlenmesini, eklemlerimizin kuvvetlenmesini, bağ dokularımızın güçlenmesini ve solunumuzun düzenlenmesini sağlar.
Kafatasının sinartrodiyal eklemlerine hafif dokunuşlarla uygulanan tamamlayıcı bir teknik olan kraniyosakral terapinin, kraniyosakral çigong yöntemi ile kişinin kendisine de uygulayabileceği bir forma sokulmasıyla günlük egzersizler şeklinde uygulanabilir hale gelmiştir.
Zihini, duyguları, enerjiyi, bedeni, ruh halini uyumlu hale getirmeye odaklanan çigong egzersizleri bedendeki tıkanlıklıkları açarak metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve dengelenmemize olanak tanır. Yoga duruşları ile benzerliğe sahip olan ve hareketsiz duruşlar olarak da adlandırılan çigong egzersizlerini evde düzenli olarak yapabilir ve hayatınıza adaptasyonunu sağlayabilirsiniz.