Hem fiziksel hem de zihinsel faydaları olan birçok spor dalı gibi okçuluk da özellikle çocukluk dönemindeki gelişim için eşsiz faydalar sağlayan bir spor dalı.
İnsanlık tarihinin en eski dönemlerine dayanan okçuluk avcılıkta ve savaşta kullanılmaya başlanan bir geçmişe sahip. Tarihe bakıldığında ve tarihçilerin araştırmaları okunduğunda okçuluk ile ilgili bilgiler bize 25 bin yıllık bir geçmişi işaret ediyor. İlk olarak İngilterede kurulan okçuluk derneğinin tarihi ise 16. yy’a dayanıyor. Okçuluğun gerçek bir spor olarak kabul edilişi ve olimpiyatlara dahil edilişi ise 1900’lü yıllara denk geliyor. Ülkemizde okçuluk ile ilgili ilk büyük adım Cumhuriyet Döneminde Beyoğlu Vakıflar Müdür ve Milli Sporlar Federasyonu Başkanı Baki Kunter önderliğinde kurulan “Okspor Kurumu” kulübü ile atılmıştır.
Okçuluk sporunun kuralları neler?
Eğlenceli, faydalı ve oldukça da kolay bir spor olan okçuluk sporu nasıl yapılır konusuna okçuluk sporun kuralları ve gerekliliklerinden başlayalım. Okçuluk sporu net kurallara ve basit yöntemlere sahip bir spordur. Okçuluk sporunda yapılması gereken 1.22 metre çapında üretilmiş olan hedef taktasına atış yapmak ve hedefteki en yüksek puanı almaktır. Merkeze doğru daralan bu çemberde 0-10 arasındaki puanlar vurulmaya çalışılır. Atışlarda sıklıkla meydana gelebilen, okun iki sayının arasına atılma durumunda ise yüksek puana atıldığı varsayılır. Okun atıldığı nokta ile hedef taktasının arasındaki mesafe 70 metre olmalıdır.
Okçuluk sporunun faydaları
Hemen her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği spor dallarından biri olan okçuluk beden zihin koordinasyonu ve odaklanma konusunda oldukça faydalı bir spor dalıdır. Ancak okçuluğun gün geçtikçe tercih edilen bir spor olmasının nedenleri bu kadarla sınırlı değil.
- Odaklanmaya fayda sağlar, hedef odaklı kalabilmeyi öğretir.
- Kendini tartma ve değerlendirme konusunda objektif olma refleksleri kazandırır.
- Kendini geliştirme motivasyonu sağlar ve azimli olmayı öğretir.
- Pasif kişiliklerde içerideki savaşçıyı çıkartmakta destek verir. Özgüveni arttırır.
- Sorumluluk almayı destekler. Bireysel bir spor oluşu sorumluluğun tamamen sporcuda olmasını gerektirmektedir.
- Nefes egzersizlerini beraberinde getirdiğinden sağlıklı bir dolaşım sistemine destek verir.
- Skolyoz gibi kemik odaklı rahatsızlıkların önlenmesinde etkilidir.
Okçuluk sporu için neler gerekiyor?
Okçuluk sporu için gereken araç gereç ihtiyacı okçuluk sporu nerede yapılır sorusuna nasıl bir cevap verdiğiniz ile ilgilidir. Eğer okçuluk sporunu bir kulüpte yaparak denemek istiyorsanız kayıt yaptıracağınız kulübün alınacaklar listesi yok gösterici olacaktır. Ancak çoğu kulüp okunuzu, eldivenlerinizi, kaskınızı kendinizin almasını isteyecektir.
Eğer bahçenizde okçuluk için bir alan yaratmak istiyorsanız okçuluk setlerinden alabilir ve ufak denemelerle başlayabilirsiniz. Ancak okçuluk sporunun gözden kaçırılmaması gereken en önemli detaylarından biri güvenliktir. Okun bir insana veya eşyaya gelmemesi için koruma ağı ve açı yerleşimlerinin dikkatle yapılması gerekmektedir. Okçuluk sporuna nasıl başlanır konusu teknikleri öğrenebilmek adına bir okçuluk kursuna giderek olacaktır. Temel tekniklerin bilinmesi, uygun ekipmanın seçilmesi ve güvenli bir spor haline gelmesi için bir eğitmenle çalışmak doğru olacaktır. Okçuluk sporu nedir dendiğinde akla ilk gelen şeylerden biri yaydır. Ayın ağırlığı, çapı ve gerginliği gibi detayların atışı doğrudan etkilediği ve bu spor dalında başarıyı doğrudan etkilediğini unutmamak gerekiyor. Okçuluk sporu faydaları arasında sıralanabilecek en öncelikli şeylerden biri de bu noktada ortaya çıkmaktadır. Kişi beden duruşlarını, nefesini ve dikkatini aynı anda toplamak konusunda ustalaşacaktır.
Okçuluk sporunun çocuklara faydaları
Okçuluk sporu başlama yaşı ortalama 9’dur ancak bir üst sınırı yoktur dolayısı ile ileri yaş gurubunda meydana gelen odaklanma sorunları ve beden koordinasyon sorunlarında oldukça etkili bir yöntemdir. İleri yaştaki insanlarda bile büyük etkilere sahip olan okçuluk sporu faydaları çocuklar için çok daha fazla. Odaklanma, konsantrasyon ve zihinsel dinginlik sağlayan okçuluk sporu doğa ile iç içe olma alışkanlığını da sağlayan bir spor. Dış mekanda olduğu kadar iç mekanda da yapılabilen bir spor olan okçuluk çocuğa bireysel sorumluluk alma, kendini değerlendirme ve gelişimini bizzat takip edebilme fırsatı bulma, özgüvenin gelişmesi, yalnız başına zaman geçirme alışkanlığı kazanması gibi faydalar da sağlamaktadır.