Dünyanın en yaygın ücretsiz web tabanlı e-posta servislerinden Hotmail’in tarihine kısa bir bakış atalım. Ülkemizdeki çoğu eski kullanıcının internet tarihi kadar eski olan Hotmail’in gönlümüzdeki yeri daima bambaşka oldu. Öyle dönemler hatırlıyorum ki, insanlar birbirlerine e-posta adreslerini verirken sadece kullanıcı adı kısmını söylerdi, çünkü gerisinin Hotmail.com olacağı malum sayılırdı. Ne günlerdi be!
Hotmail, 4 Temmuz 1996’da, internetin ilk web tabanlı ve ücretsiz e-posta sağlayıcılarından biri olarak kuruldu. Bu tarihin önemi, ABD’nin Bağımsızlık Günü olarak kutlanıyor olması. O dönemde hemen hemen tüm kullanıcılar e-posta hizmetini internet servis sağlayıcılarından alıyordu. Çoğu İSS web tabanlı e-posta hizmeti vermediği gibi, İSS’nizi değiştirirseniz e-posta adresiniz de iptal oluyordu. İşte Hotmail’in Bağımsızlık Günü’nde kurulmasının sebebi, hem e-postayı İSS’lerden “bağımsız” hâle getirmesi hem de web tabanlı yapısıyla, bilgisayarınızdan “bağımsız” bir şekilde e-postalarına her yerden ulaşmanızı sağlamasıydı.
Hotmail ilk kurulduğunda ismi “HoTMaiL” şeklinde yazılıyordu. Büyük harflerin “HTML” sözcüğünü oluşturması tesadüf değil; HTML, web sayfalarını oluşturmada kullanılan dildir ve Hotmail de ilk web tabanlı e-posta servislerinden biriydi. Hotmail kurulduğunda ücretsiz depolama limiti 2 MB idi. Yaklaşık bir yıl sonra Microsoft, Hotmail’de gelecek olduğunu görerek 1997’de servisi satın aldı ve “MSN Hotmail” adını verdi. Ardından servis kısa sürede çeşitli dünya dillerine çevrildi, 30 ay içinde 30 milyon kullanıcıya ulaştı ve dünyanın en çok kullanılan e-posta servisi oldu. Geçen yıl da servisin resmi adı “Windows Live Hotmail” oldu, ancak kısaca “Hotmail” demeye devam ediyoruz.
İnternet kullanıcılarının ilk göz ağrılarından Hotmail, sürekli olarak kendini geliştirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl çalışmaları başlayan Hotmail Wave 4 kod adlı “yeni Hotmail”, 3 Ağustos 2010’da dünya çapındaki 360 milyonu aşkın Hotmail kullanıcılarının hepsinde aktif hâle geldi. Arayüz ve altyapı değişikliklerinin yanı sıra onlarca yeni özellikle gelen “yeni Hotmail”, geleneksel kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmeye aday olduğunu gösterdi. Önümüzdeki günlerde, yeni Hotmail’in farklı özelliklerini burada incelemeye devam edeceğiz.