Teknoloji

Geleceği Yazmanın Yolu: Arduino Hakkında Her Şey

Bilgisayar üzerinden yapacağınız kodlamalarla interaktif nesneler geliştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Arduino ile bu mümkün. Peki, arduino nedir, arduino ile ne yapılır? Soruların yanıtı blog yazımızda!

İtalya’da tasarım enstitüsünde hocalık yapan bir grubun kurucularından biri olan Massimo Banzi, Arduino’nun mucidi olarak biliniyor. İtalyanca bir kelime olan arduino Türkçede “sıkı dost, güvenilir arkadaş” olarak karşılık buluyor. Bu bağlamda arduino’nun güvenilir tasarıma sahip geliştirme kartı olduğunu söyleyebiliriz.

Arduino nedir?

Arduino açık kaynak koduna dayalı bir sistem olduğundan arduino nedir sorusunu yanıtlamadan önce açık kaynak kodu kavramına açıklık getirmeliyiz. Açık kaynak kodu, yazılımın kaynak koduna ve donanım bilgilerine erişiminin serbest olması ve isteğe göre değiştirilebilmesi anlamına geliyor. Arduino da açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikrodenetleyici prototipleme platformunu ifade ediyor. İnsanlar ile makine dili arasına girerek kolay kullanım sağlayan arduino, mikrodenetleyiciler hakkında fazla bilgi gerektirmeden de programlama yapabilmeyi sağladığından yazılım dünyasına ilgi duyanların odağında bulunuyor. Arduino uno ve arduino set satın alarak hayal edilen projeler gerçekleştirilebiliyor.

[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]

Arduino çeşitleri nelerdir, nasıl yapılır?

Arduino geliştirme ortamı (IDE), Arduino bootloader (Optiboot), Arduino kütüphaneleri, AVRDude (Arduino üzerindeki mikrodenetleyici programlayan yazılım) ve derleyiciden (AVR-GCC) oluşuyor. Java dilinde yazılmış olan IDE, Processing adlı dilin ortamına dayanıyor. Arduino kartlarının üzerindeki mikrodenetleyicinin programlanmasını Optiboot bileşeni sağlıyor.

Arduino’nun Orjinal üretilip hali hazırda üretilmeyen 26 adet, shield’lar dahil üretimi yapılıp satışta olan 68 adet arduino çeşidi bulunuyor. Arduino çeşitleri boyut, çalışma gerilimi, mikrodenetleyici modeline göre farlılık göstermekle birlikte en çok Arduino Uno tercih ediliyor. En çok kullanılan diğer arduino’lar ise şunlar: Arduino mega, arduino leonardo, arduino esplora, arduino nano ve arduino mini.

Arduino uno; Arduino ‘nun temel kartı olup ATMega328 mikrodenetleyiciden oluşuyor. 32 KB flash hafızaya sahip olan arduino uno; 4 Dijital G/Ç pini, 6 PWM çıkışı, 6 ADC girişi barındırıyor. Arduino mega ise ATMega2560 mikrodenetleyiciden oluşuyor. 256 KB flash hafızaya sahip olan Arduino mega; 54 Dijital G/Ç pini, 14 PWM çıkışı, 16 ADC girişi barındırıyor. Arduino kartını seçip aldıktan sonra bilgisayar, USB kablosu, çeşitli dirençler, ledler, butonlar, breadboard, bağlantı ve atlama kabloları, çeşitli sensörler, LCD ler gibi bazı malzemeler ile arduino projeleri için hazırlanacak devreleri çizmek için arduino programı indirmek gerekiyor. Bu temel adımlardan sonra arduino micro kullanarak uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz. Örneğin arduino proje seti ile arduino bluetooth araba yapmak mümkün oluyor.

Nelere ihtiyacınız olacak?

Arduino ile projelerini hayata geçirmek isteyenler USB kablolar, breadboard, Jumper kablo takımı, çipler, RF alıcı-verici modülü, Bluetooth modülü, RTC modülü, röle kartı ve batarya gibi donanımlardan oluşan arduino setleri tercih edebilir. Arduino setleri amatörlere ve profesyonellere yönelik kitleri barındırıyor ve elektroniğe hızlı bir giriş yapmayı sağlıyor.

Arduino setlerinin içinde bulunan ışık sensörü, hareket sensörü, ısı sensörü gibi ekipmanlar yeni nesil teknolojiler ile uyumlu sistemler oluşturmaya olanak tanıyor. Arduino projeleri için gereken tüm elektronik parçaların ve donanımların bir arada bulunduğu arduino setler parça bütünlüğüyle kurulum yapmayı sağlıyor. Setler sayesinde Arduino çalışma mantığı kolayca kavranabiliyor.

Arduino elektronik ile ilgilenenlerin kolayca kullanabileceği mikrokontrolcu bir platform olarak çeşitli sensörler, ışık açma kapama gibi uygulamalar yapmaya, motor çalıştırmaya robotik projeler, servo motor kontrolü ile robot koluna benzer hassas makineler geliştirmeye, bluetooth yada WI-FI bağlantılı uzaktan kontrollü araçlar yapmaya olanak tanıyor.

Pratik kullanımı olan ardino setleri, özellikle de hobi amaçlı projeler geliştirmek isteyenler, mühendisler ve teknik branş öğretmenleri robotik uygulamalar için tercih ediyor. Robotik uygulamalar farklı özelliklere sahip birden fazla anakart ile veya tek bir set üzerinden çalıştırılabiliyor. Arduino seti 3D yazıcılar ve prototip mekanizmalar için kullanılabiliyor.

Ardiuno kullanımı nasıl öğrenilir?

Hobi amaçlı veya profesyonel amaca hizmet etmeyen projelerin hayata geçirilmesi için arduino kartlarını kullanmak yazılım dili öğrenmeyi gerektirmiyor. Basit projeler için hazır yazılımlar kullanılabiliyor. Profesyonel uygulamaların geliştirilmesi için C temelli Ardiuno dilini öğrenmek önem taşıyor.

Arduino kartları için arduino kitap, blog içerikleri ve arduino videoları gibi çok sayıda eğitim kanalı bulunuyor. Arduino setleri ve kullanım talimatları da öğrenmede etkili olabiliyor. Arduino projelerinizde sağlam, kaliteli arduino ürünleri kullanmalısınız. Bu sayede projeniz daha kullanışlı ve dayanıklı hale gelebilecektir. Tüm Arduino çeşitlerine ve en iyi arduino ürünlerine Türkiye’nin öncü alışveriş sitesi GittiGidiyor avantajlarıyla sahip olabilirsiniz. Bu sayede hayalinizdeki tasarımları somutlaştırabilirsiniz.

Başa dön tuşu