Teknoloji

Objektif Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

En önemli fotoğraf ekipmanlarından biri olan objektif seçerken nelere dikkat edilmeli diye merak ediyorsanız sizi hemen aşağıya alalım!

Objektifler önemli bir fotoğraf ekipmanıdır, ancak bu kadar çok seçenek varken doğru olanı nasıl seçeceğinizi bilmek zor olabilir. Objektiflerin özellikleri tıpkı şekil ve boyutları gibi farklıdır. Hangi lensin sizin için en iyi olduğuna bakarken, özellikle fotoğrafçılığı bir hobiden daha fazlası olarak görüyorsanız bu özelliklere bakmaya, hangilerinin sizin ve ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu düşünmeye değer.

Doğru kamera lensini seçmek, büyük ölçüde ne tür nesneler veya sahneler çekmeyi planladığınıza bağlıdır. Bir görüntüyü veya konuyu nasıl algıladığınız kadar, bir sahneyi yorumlama şekliniz de önemlidir. Bir grup insanı geniş açılı bir lensle çekebilirsiniz, başka bir fotoğrafçı ise telefoto kullanmak isteyebilir.

Her şey ne yaratmak istediğinize bağlıdır. Konu veya tema seçiminizi belirlemek, daha çok açık alanlarda mı yoksa sınırlı ışıklı yerlerde mi çekim yapacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Kamera objektifi satın alırken yapılacak en iyi şey, bir tür veya markaya karar vermeden önce ürün incelemeleri okumak ve karşılaştırma yapmak olur. Bunları yaparsanız, aradığınız memnuniyeti size verebilecek en iyi objektifi bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

İhtiyaçları belirleme

Objektif seçerken nelere dikkat etmelisiniz? İlk soru, nasıl fotoğraflar çekmek istediğinizdir. Bu, spor, vahşi yaşam, kuşlar, manzaralar, mimari yapılar veya portreler olabilir. Neleri fotoğraflamak istediklerinizi iyi düşünmelisiniz. Aynı zamanda farklı kamera lens türlerini iyi anlamaya çalışmalısınız. Ardından bütçe sorusu akla gelebilir. Herkesin bütçesi farklıdır ve bütçe hangi objektiflerin incelenebileceğini belirler. Objektif fiyatları birkaç faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu unsurlar arasında:

Objektif türü

Telefoto lensler sizi bir özneye yaklaşmadan yakınlaştırır.  Bir telefoto lensle çalışmak, uzaktaki nesneleri büyüttüğü için dürbünle çekim yapmak gibidir. Yakınlaşmanın zor olabileceği spor, doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı için bu objektif son derece iyidir. Aynı zamanda bu lensler, güneş veya ayın görüntüdeki diğer nesnelere kıyasla daha büyük görünmesini istediğinizde manzaralar için yararlı olabilir.

Geniş açılı lensler, geniş bir görüş sağlar. Belirgin ön plan nesnelerinin olduğu fotoğraflar çekiyorsanız geniş açılı bir lens idealdir. Geniş açılar küçük odalar, arabalar, mağaralar vb. gibi dar alanlarda da kullanışlıdır. Sınırlı bir alanda hacim ve genişlik yaratabilir.

Standart zoom lensler, çok yönlüdürler ve bir portre çekmek için yakınlaştırmadan geniş açılı manzara çekimi yapmanızı sağlarlar. Birçok kameranın lensi standart zoom objektiflere sahiptir. Bununla birlikte standart prime olanları da vardır. Çeşitli odak uzunluklarında mevcut olan prime lensler, yüksek kaliteli görüntüler sağlamasıyla bilinir. Daha az hareketli parçaya sahip olan prime lensler, genellikle zoom lenslerden farklı fiyatlara sahiptir.

Odak uzaklığı

Milimetre cinsinden gösterilen ve ölçülen odak uzaklığı, merceğin kapsadığı görüş açısını tanımlar. Odak uzunluğu ne kadar azda fotoğrafınızı çekerken görüş alanınız o kadar geniş olur. Temel olarak, fotoğraf çekmek için aynı pozisyonda durursanız, 10 mm’de çok geniş bir görüş alanınız olduğunu, 55 mm’de daha dar görüş alanına sahip olduğunuzu fark edebilirsiniz. Verilen odak uzunluğunun her zaman tam formatlı bir sensörle karşılaştırıldığı unutulmamalıdır. Bu nedenle 18 mm, Full Frame sensörlü bir kamerada 18 mm’dir. Bir APS-C sensöründe ise, 29 mm’ye eşdeğerdir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir!

Fotoğraf ve Yaratıcılık (podcast)
Fotoğraf Tarzına Göre Makine Seçimi
Fotoğraf Makineniz için Kolay Bakım Rehberi

Diyafram

Bu, objektif satın alırken dikkate alınması gereken önemli bir özelliktir. Diyafram, kameranıza ne kadar ışık girebileceğini belirlemenize yardımcı olur. Kendinizi genellikle düşük ışıkta çalışırken bulursanız, en iyi seçeneğiniz daha geniş diyafram açıklığına sahip bir lens olur. Daha geniş bir diyafram açıklığına sahip olmak, hızlı hareket eden nesneleri fotoğraflarken daha hızlı deklanşör hızları kullanmanıza ve aynı zamanda odak dışı arka plan bulanıklığının estetik kalitesi olan bokeh’i artırmanıza da olanak tanır.

Açıklık f harfi ve karşılık gelen sayılarla temsil edilir. Bunlara f-durakları denir. f1.2 gibi küçük bir diyafram değeri, tamamen açık olduğu için daha fazla ışığın geldiği anlamına gelir. Böylece bir sahnede mutlak parlaklık üretir. Daha büyük veya daha yüksek f-durakları daha dar diyafram açıklıklarına sahiptir, bu nedenle çok fazla ışık içeri girmez. Karanlık sahneleri çekmek için daha yüksek f-durakları kullanılmamalıdır. Hızlı bir lens genellikle f/4, f/2.8 veya daha büyük bir açıklığa sahip olan bir lenstir.

Görüntü sabitleme ve odaklama

Görüntülerdeki bulanıklığı azaltmak için tasarlanan görüntü sabitleme, düşük ışık koşullarında çalışırken özellikle yararlı bir özellik olabilir. Yeni model lenslerde yaygın bir özellik olsa da, bu özelliğin eski model lenslerde mevcut olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Otomatik odaklama, günümüzde lenslerdeki diğer bir ortak özelliktir ve çoğu, otomatik ve manuel odaklama arasında geçiş yapma alternatifi sunar.

Ürün incelemeleri okuyun

Seçeneklerinizi daralttıktan sonra, düşündüğünüz lenslerin incelemelerini okumak iyi bir fikirdir. Düşük ışık koşullarında merceğin nasıl çalıştığına, mercekle çekilen görüntülerin ne kadar keskin olduğuna, merceğin ne kadar hızlı ve ne kadar iyi odaklanabildiğine ve merceğin ne kadar hacimli veya hafif olduğuna dair ürün incelemelerini okuyabilirsiniz.

Bu aşamada Nikon AF-S 55-200mm, Yongnuo 50mm F1.8 Nikon Uyumlu Otofokus Prime Lens, Canon EF 75-300mm f/4-5.6 gibi çok değerlendirilen ve tercih edilen objektif türlerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca ürün karşılaştırmalarını da inceleyerek hangi objektifi seçmeniz gerektiği konusunda daha anlaşılır bilgilere pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu da karar verme sürecinizi daha sağlıklı bir hale getirir.

Özetle, objektif alırken doğru seçimi yapmada hepsi eşit öneme sahip olan bu faktörlere dikkat ederek, ne yapmak istediğinize doğru karar verdikten sonra ihtiyaçlarınıza en uygun seçeneklere ulaşabilirsiniz.

Başa dön tuşu