Araba yarışı oyunları, strateji oyunları, simülasyonlar, aksiyon oyunları, satranç, sudoku, kelime avı… Teknolojideki gelişmeye paralel olarak oyun çeşitliliği artıyor ve oyun sektörü hızla büyüyor. Öyle ki yapılan araştırmalar dünya nüfusunun yüzde 59’unu oluşturan internet kullanıcılarının günlük ortalama 1 saat 10 dakikayı oyun oynamaya harcadığını gösteriyor. Oyun sektörü eğlencenin kalbi olarak anılmaya devam ederken geleceğin oyun trendleri merak ediliyor. Sahi, oyun sektörü nereye gidiyor? Oyun sektörünün geleceği ve oyun trendleri sizin için de merak konusuysa bu blog yazımızda merak ettiğiniz pek çok konuda açıklamalar okuyacaksınız.
Farklı deneyimler yaşatan oyunlar kitleleri peşinden sürüklemeyi başarıyor. ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelerin tekelindeki oyun sektörü, dijital teknolojiler ve mobil sistemlerdeki gelişmelerle birlikte hızla büyüyor. Global oyun ekosisteminin 100 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğu biliniyor. Bu rakamın 2022 yılına kadar 196 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Joystick’lerden 3D başlıklara
Giyilebilir teknoloji alanındaki en yenilikçi üretimlerden biri olan ve VR gözlük olarak satışa sunulan sanal gerçeklik gözlükleri, 360 derece özelliği bulunan oyunlar oynamayı sağlıyor. Baş hareketlerini komutlara çeviren ve dokunmatik özelliklerden faydalanmayı sağlayan VR gözlükleri dışarıdan gelen sesleri engelleyici özelliği sayesinde sanal dünyanın içinde hissettiriyor. Sanal gerçeklik sunan başlık ve gözlükler yeni nesil oyun konsollarıyla uyumu çalışıyor. Gelecekte VR teknolojisi ve yapay zekanın birleşip hayal etmesi bile güç oyun teknolojisini getirmesi bekleniyor.
Mini konsollar yaygınlaşacak
Oyun konsolları oyun pazarındaki pastanın önemli bir diliminde bulunuyor. Sürükleyici bir oyun deneyimi sunan oyun konsollarının bilgisayar karşısında bile büyük üstünlük kazanmaya başladığı görülüyor. Ergonomik düğmeleri ve hafifliğiyle her yere taşınıp kolayca kullanılabilen mini konsollar yaygınlaşıyor. Gelecekte cebimize sığacak mini oyun konsollarının 3D başlıklar gibi parçalar taşıması bekleniyor.
Bulut oyun furyası başlayacak
Genellikle iş dünyasında dijital dönüşüm ile ilgili konularda karşımıza çıkan bulut teknolojisi oyun sektörünü de dönüştürüyor. Google Stadia bulut oyun platformu ile başlayan bulut oyun platformu popülerliğini artırıyor. Bulut oyun platformları sayesinde özel bir yazılım veya oyun indirmeksizin tüm oyunları tablet, PC veya akılı telefonda oynamak mümkün oluyor. 2020’nin aynı zamanda Xbox Project Scarlett ve PS5’in piyasaya sürüldüğü yıl olduğu göz önünde bulundurulduğunda konsol veya PC oyunları arasında yeni bir rekabete tanık olacağız gibi görünüyor.
Mobil oyun
Mobil oyun kavramı çok uzun yıllardır hatta 2000 yılında piyasaya sürülen Nokia 3310’daki yılan oyunundan beri popülerliğini koruyor. Teknolojideki gelişmelerle birlikte mobil oyun geliştiricileri de oyunları geliştiriyor. Yüksek grafikli oyunlar akıcı şekilde akıllı telefonlardan oynanabiliyor. 5G teknolojisindeki gelişmelerle birlikte oyun pazarında kendi ekosistemini oluşturan mobil oyunların da büyük farklılıklarla gelişmesi bekleniyor.
Oyunda sosyalleşme
Oyunların özellikle ergenlik çağındaki çocukların asosyal olmasına sebebiyet verdiği tartışılıyor. Çocukların gerçek dünyadaki sosyallik durumunun ne denli değiştiği ve etkileri ayrı bir uzmanlık alanı konusu olmakla birlikte gamer’ların oyunlarla birlikte dijital dünyada kendi sosyal çevrelerini yarattığı da görülebiliyor. Özellikle “PubG arkadaşlığı” olarak adlandırılan sanal oyun arkadaşlığı yaygınlaşıyor.
Siz de bir oyun tutkunuysanız ya da kendinize aileniz veya arkadaşlarınızla da birlikte iyi vakit geçirebileceğiniz bir hobi arıyorsanız Türkiye’nin öncü alışveriş sitesi GittiGidiyor’un ev sahipliği yaptığı oyun çeşitlerini, oyun konsollarını, sanal gerçeklik başlıklarını ve tüm oyun aksesuarlarını incelemelisiniz.