Teknoloji

3D Yazıcı ile Neler Yapılabilir?

1980’li yıllarda temelleri atılmış olan 3D teknolojisi, günümüz teknolojisinin sağladığı kolaylıklar sayesinde gündeme geldi. 3D yazıcı modelleri sanattan eğitime sağlıktan mimariye pek çok alanda kullanılıyor. 3D yazıcılar özellikle oyuncak tasarımı, ilginç yemek türlerinin ortaya çıkmasıyla medyada kendine yer buluyor. Bu durum 3 boyutlu baskı teknolojisi nasıl kolaylıklar sunuyor, üç boyutlu yazıcı ile ne yapılır sorusunu gündeme getiriyor.

3D yazıcı marifetleri hem dünyada hem de ülkemizde hızla yayılıyor. Geleceğin üretim teknolojisi olarak görülen 3D yazıcılarla yapılabileceklerinin sınırının olmadığını gösteren pek çok örnek bulunuyor. Çok fazla alanda kullanılabilen üç boyutlu yazıcılar, bazı alanlarda özellikle öne çıkıyor ve geleceği şekillendirecek gibi görünüyor.

3D Yazıcı Nedir?

3 boyutlu üretim katmanlı üretim (additive manufacturing) olarak da biliniyor. Bu bağlamda üç boyutlu yazıcı nedir sorusu 3 boyutlu objeleri somut hale dönüştürmeye yarayan hızlı prototipleme aracı şeklinde yanıt buluyor. 3D yazıcılar özellikle makine mühendisleri için büyük avantaj sağlıyor. Modelleme, 3D baskı ve yüzey iyileştirme aşamaları 3D yazıcı nasıl çalışır sorusuna yanıt oluşturuyor.

3D baskı sürecinin ilk adımında 3 boyutlu tasarım programları (CAD) ya da 3 boyutlu tarama sistemleri ile bilgisayar datası oluşturuluyor ve oluşturulan model STL dosya formatına çevriliyor. 3D baskı aşamasında plastik ergitme, lazer sinterleme, sterolitografi gibi farklı yöntemler kullanılıyor. Üç boyutlu yazıcı ile oluşturulan objeler boyutsal açıdan hatalar içerebileceğinden son aşamada yüzey temizleme, iyileştirme ve son ölçüye getirme işlemi uygulanıyor.

[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]

3D Yazıcı Modelleri Nelerdir?

3D yazıcı kullanımı eğitimde, görsel tasarımda, mimarlıkta, otomotivde, havacılık ve tıp alanlarında yaygınlaşıyor. 3D yazıcılar, hem teknoloji hem de kullandıkları malzeme bakımından klasik yazıcılardan ayrılıyor. 3D yazıcılar maliyet olarak da diğer yazıcılardan farklı konumlanıyor.  Üç boyutlu yazıcı ile neler yapılabilir sorusu pek çok farklı şekilde yanıt buluyor. Farklı baskı teknolojilerine sahip oldukları için 3D yazıcı satın almadan önce ne amaçla kullanılacağının ve kullanılacak ortamın belirlenmesi, yazdırma alanının kapasitesinin belirlenmesi önem taşıyor. İşte, 3D yazıcıların kullanıldığı alanlar ve sunduğu kolaylıklar.

Yaratıcılık artıyor

3D yazıcılar eğitim alanında mekanik ve teknik derslerdeki yaratıcılığın arttırılması için kullanılıyor. Sanatsal nesnelerin tasarlanıp yazdırılması, rölyefler tasarımı ve baskısı, molekül modellerinin basımı, hesaplamayı kolaylaştıran 3 boyutlu objelerin tasarımı gibi kolaylıklar sunan 3D yazıcılar üniversitelerde de yaygın olarak kullanılıyor. Online eğitim veren eğitmenler ve vlogger’lar da 3D yazıcıları kullanıyor.

Otomotiv parçaları üretiliyor

3 boyutlu yazıcı teknolojisi, otomotiv sektöründe far, kumanda paneli gibi parçaları, alet ve demirbaşları üretmek için kullanılıyor. Otomotiv firmaları, 3D yazıcılar sayesinde düşük maliyetle katma değer yaratabiliyor.

Hızlı üretim ve prototipleme yapılabiliyor

Alet, kalıp veya son kullanım ürünü üretimi düşük adetlerde üretim yapmak için 3 boyutlu yazıcı teknolojisinden yardım alınabiliyor. Üreticiler, prototip oluşturmak için tasarım sürecinde 3D yazıcılar kullanmayı tercih ediyor.

Sağlık sektörü için umut oluyor

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi, sağlık alanında sıklıkla kullanılıyor. Yapay organ ve protez üretiminde üç boyutlu yazıcı kullanılması 3D yazıcıların umut olmasını sağladı. Öyle ki 3D yazıcılar sayesinde biyobaskı, çoklu hap, ameliyat provası, kişiselleştirilmiş protezler konusunda gelişmeler olması bekleniyor.

Aydınlatma çözümleri

Geleneksel üretimin yerini özelleştirilmiş üretime bıraktığı günümüzde 3D yazıcıların devrim yarattığı alanlardan biri de aydınlatma sektörü oluyor. Aydınlatma çözümleri için bu teknolojiden yararlanan pek çok şirket bulunuyor.

Mimarların bakış açısı değişiyor

Başlarda maket üretimi için 3D yazıcıları kullanan mimarlar, şimdilerde farklı projeler için 3 boyutlu baskı teknolojisini kullanıyor. 3D yazıcılar sayesinde 10 katlı binaların 10 saatte basılması mümkün görünüyor. Ukraynalı inşaat şirketinin robot 3D yazıcı kullanarak güneş enerjili çatısı olan prefabrike evler basması, Amsterdam’ın Red Light bölgesinde üç boyutlu yazıcı ile yapılan köprünün bulunması, 3 boyutlu teknolojinin inşaat sektöründe yaygın kullanıldığını gösteriyor.

Astronotlar için 3D yazıcı

NASA’nın uzay araştırmaları için köpek, maymun ve insanı uzaya göndermesinin ardından 3D yazıcıyı da uzaya göndermesi, bugüne kadarki en karmaşık roket motoru parçasını üretmesi; pizza yapabilen Chef 3D ismi verilen yazıcı için 125 bin dolar destek vermesi 3D yazıcılara olan ilginin artmasında etkilı oldu.

3D Yazıcı Modelleri Nelerdir?

MY, 3D Systems, Creality, Prusa, Zxe gibi markaların farklı kullanımlara yönelik üç boyutlu yazıcı modellerini Türkiye’nin öncü e-ticaret sitesi GittiGidiyor.com’da bulabilirsiniz. 3D yazıcı önerisi ihtiyacı olanların kullanım alanını belirleyip prototip mi estetik prototip mi kararını vermesi gerekiyor.

Mattershaper 3D Yazıcı (Endüstriyel)

Üretim süreçlerinde epey yeri olacaksa ve bütçeyi kısıtlayan bir durum yoksa Mattershaper üç boyutlu yazıcı tercih edilebilir. Fabrika kalibrasyonu sayesinde kalibrasyon gerektirmeyen cihaz yüksek kalitede ve sorunsuz baskı almayı sağlıyor. Wifi-Ethernet ile uzaktan kontrol imkanına sahip olan yazıcı 5 inç kullanıcı ekranıyla dikkat çekiyor.

Başa dön tuşu