Teknoloji

Telefonlarda Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Akıllı telefonlar günlük rutinimizin vazgeçilmez bir parçası oldu. Akıllı telefonları yalnızca iletişim için değil, bankacılık işlemleri ve online alışveriş için de kullanıyoruz. Dolayısıyla mobil cihazların güvenliği, önemi yadsınamaz bir konu. Peki, veri güvenliği nasıl sağlanır? Sizin için yanıtladık!

Cep telefonları, teknolojideki gelişmelerle birlikte pek çok özellik kazandı ve “akıllı” unvanını aldı. Günümüzde akıllı telefon markaları yüzlerce modelde farklı özellikler sunuyor. Çoğu telefon bünyesinde ivmeölçer, jiroskop, basınç ölçer, ortam ışığı ölçer gibi sensör barındırıyor. GSM şirketleri, Google ve WhatsApp gibi mobil uygulamalar nedeniyle de internet trafiğinin ve konum bilgisinin gizli kalması pek mümkün olmuyor. Bu durum veri güvenliği nasıl sağlanır sorusunu gündeme getiriyor.

Telefon Güvenlik Önlemleri

Günümüzde iş dünyası, inovasyonlar, ticaret ve toplum hayatı büyük veri ile şekilleniyor. Öyle ki büyük veri “yeni bir devrin başlangıcı”, “çağımızın petrolü” olarak ifade ediliyor. İşte bu nedenle veri güvenliği nedir sorusunun yanıtını bilmeniz gerekiyor. Veri güvenliği, esasında gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik kavramları etrafında şekilleniyor. Bilgiye ve veriye sadece veri sahibinin erişebilmesi ve verilerin yetkisi olmayan kişiler tarafından değiştirilmemesi gerekiyor.  Bu bağlamda yazımızın başında bahsettiğimiz özelliği sahip olan telefonlara sahipseniz veri güvenliğini sağlamak için pek çok noktaya dikkat etmelisiniz.

VPN programı kullanın

VPN programları, gizliliği korumaya yardımcı oluyor. Bir VPN uygulaması sayesinde kısıtlanmış uygulamalar, internet siteleri ve çeşitli platformlara güvenli şekilde erişebilirsiniz. Bu uygulamalar veri trafiğinin şifrelenerek internet servis sağlayıcısı, ağ operatörleri veya siber saldırganlarca görüntülenmesine engel oluyor. Dolayısıyla veri güvenliği nasıl sağlanır sorusunun en önemli yanıtı VPN diyebiliriz; fakat VPN ve diğer uygulamaları mağazalardan kullanıcı sözleşmesini okuyarak indirmelisiniz.

Uygulamaları etkin şekilde yönetin

İşletim sistemi fark etmeksizin tüm akıllı telefonlar belirli verileri kaydediyor. Bu nedenle kişisel verileri koruma konusunda en basit yöntem olarak hem cihazınızın hem de uygulamaların kaydettiği kullanıcı verilerini kontrol etmelisiniz. iOS akıllı telefonlarda konum geçmişini silme için Ayarlar/Gizlilik/ Konum Servisleri/Sistem Servisleri/Önemli Konumlar adımlarını izlemelisiniz. İzinsiz takipleri engellemek için Ayarlar/Gizlilik/ Takip Etme adımlarını izlemelisiniz.

Android telefonlara Google hesabıyla giriş yapmak gerekiyor. Google’un internet ve uygulama geçmişini, ses aktivitelerini, Youtube video arama ve izleme geçmişini, konumu kaydetmesi nedeniyle Android cihazlarda güvenlik açığı daha fazla oluşuyor. Bu nedenle Android telefon kullanıcısıysanız güvenilir antivirüs programı kullanmalısınız. Antivürüs programının; dosya ayıklama, düşük seviye performans tespiti, güvenlik duvarı yöneticisi, istenmeyen reklam yazılımlarını kaldırma gibi özelliklerinin bulunmasına dikkat etmelisiniz.

İhtiyaç olmadığında Bluetooth’u kapatın

Bluetooth teknolojisi, kablosuz kulaklıkla ses iletimi ve dosya gönderimi konularında avantaj sağlıyor. Bununla birlikte güvenlik açısından zayıf kalıyor. Daha açıkça bu teknolojinin açık olması, telefonu siber saldırganlara karşı savunmasız bırakmak anlamına geliyor. Bluetooth’un açık kalması bataryanın da çabuk tükenmesine sebebiyet veriyor. Bu nedenle kullanmıyorsanız Bluetooth bağlantınızı kapalı tutmalısınız.

Satmadan önce telefonu fabrika ayarlarına döndürün

Telefonu satmak gerektiğinde veri güvenliği nasıl sağlanır sorusu çok daha fazla önem kazanıyor. Telefonu satmadan önce verilerin yedeğini almalı, telefonunuzdaki SIM kartı çıkarmalı ve kurulu hesapları silmelisiniz. iPhone cihazda fabrika ayarlarına dönüş için Ayarlar/Genel/Sıfırla/ Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil adımlarını; Android cihazda ise Sistem/Gelişmiş/Sıfırlama Seçenekleri/Tüm Verileri Sil/Telefonu Sıfırla/Her Şeyi Sil adımlarını izlemelisiniz.

Uzaktan silin

iOS ve Android, cihazdaki verileri uzaktan silmek için seçenek sunuyor. Dolayısıyla cihazınız kaybolduğunda veya çalındığında hassas verilerinizi korumak için uzaktan silme yapabilirsiniz.

Tüm bu önlemlerin yanı sıra kimlik avı dolandırıcılığı tuzağına düşmemek için şüpheli e-postaları açmayın. Güvenlik ve gizlilik açıklarını gidermek için yazılımınızı güncelleyin. Telefonu tamire götürmeden önce SİM kart yedeklerini silin. Telefonunuza virüs bulaştığından eminseniz Telefondan Virüs Nasıl Temizlenir yazımızı da okumanızı öneririz.

Başa dön tuşu