Teknoloji

Nanoteknoloji Nedir, Ne İşe Yarar?

İlk defa Tokyo Bilim Üniversitesi profesörü Norio Taniguchi tarafından kullanılan nano teknolojisi kavramını günümüzde moleküler nano teknoloji olarak da sıklıkla duyuyoruz. Bu yazımızda nanoteknoloji ne demek, nanoteknoloji kullanım alanları nereler gibi sorulara açıklık getiriyoruz.

Almanya, Çin, Rusya, Tayvan gibi ülkelerin milyon dolarlık kaynak ayırdığı nano teknoloji Türkiye’de de son dönemlerde karşımıza çıkıyor. Nanoteknolojinin gelecekte tüm dünyanın sanayi kollarına yön vermesi bekleniyor. Nanoteknoloji ile gerçekleştirilen bir uygulamanın patentini alan ülkeler diğer ülkeleri kendine bağlayabiliyor. Öyle ki uzmanlar nano teknolojiyi bilimde bir devrim olarak ifade ediyor.

Nanoteknoloji nedir?

Yunanca bir kelime olan nano, sözlük anlamıyla Türkçede cüce olarak karşılık buluyor. Bir ölçü birimi olarak 1 ile 100 nanometre arasında değişen boyutlarda yapılan bilim, mühendislik ve teknoloji çalışmaları nanoteknoloji kavramı ile ifade ediliyor. Bir başka ifadeyle nonoteknolojiyi çok küçük ölçekte yapılan çalışmalar bütünü olarak ifade edebiliriz. Bu çalışmalar kimya, biyoloji, fizik, madde bilim ve mühendislik alanlarında yapılıyor. 

Metrenin milyarda bir seviyesindeki malzemelerin işlenmesi anlamına gelen nanoteknoloji, tıbbi gelişmelerde sürekli gündeme gelmesiyle en çok araştırılan teknolojik gelişmeler arasında bulunuyor. Moleküler ölçekte mühendislik dalı olarak kabul edilen nanoteknolojiyle yüksek performanslı aletler geliştiriliyor. Nanoteknolojinin bünyesinde şu yaklaşımlar kullanılıyor: Nanomateryaller, aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya yaklaşımları, fonksiyonel yaklaşımlar, biyobenzeşimsel yaklaşımlar ve teorik yaklaşımlar.

Nano teknoloji nerelerde kullanılır?

Nanoteknoloji kullanım alanı sınırsız bir dal olmakla birlikte genellikle malzeme bilimi, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik alanında kullanılıyor. Küçük ölçekli ve hafif tasarımlar, küçük ve hızlı bilgisayar elemanlarının üretimi, elektrik devre elemanlarının tasarımı, hasarlı sinir hücrelerinin nano ölçekte onarımı, biyozsentezleme ile ecza malzemelerinin üretimi ve nano ölçekte modelleme işlemleri için nanoteknoloji kullanılıyor.

Ulusal Nanoteknoloji Girişim Merkezinin kurucusu olan Mihail C. Roco nanoteknolojinin gelişimini dört nesle ayırıyor. Birinci nesildeki nano yapılar tek bir görevi yerine getirme amacı taşıyan pasif özellikteki yapıları; ikinci nesildeki nano yapılar birden fazla görevi yerine getirebilen aktif özellikteki yapıları; üçüncü nesildeki yapılar birbirleriyle iletişim içinde olan binlerce farklı maddeden oluşan sistemleri ifade ediyor. Dördüncü nesil nano yapılar iç içe geçmiş sistemsel yapılar olup karmaşık yapıları yerine getiriyor.

Nanoteknoloji, özellikle tıp alanındaki kullanımıyla merak konusu oluyor. İlacı direkt olarak kanserli hücreye vererek sağlıklı dokuya hiçbir zarar vermeden tedavi edebilme projesi ve organ nakli için kullanılabilecek ortamı üretebilmek için karmaşık dokuların üretilmesi çalışmaları umut veriyor. Nanoteknolojinin artan enerji kaynak ihtiyacının karşılanması ve alternatif enerji kaynakları geliştirilmesi için de faydalı olma potansiyeli var. Bu yeni teknoloji ulaşım, elektrik ve IT alanlarında umut vadediyor.

Nanoteknoloji ürünleri

Teknolojinin üst seviyelere çıkması sayesinde değeri artan bir teknoloji olarak nano teknoloji, pek çok ürünle insan hayatına dokunuyor ve pek çok alanda tasarruf sağlıyor. Nanoteknoloji kumaş, dokunmatik ekranlar, gözlük ve kamera lensleri, yansıma önleyici ürünler, e-kitap okuyucu cihazlar, otomobil parçaları, su arıtma cihazlar, kasklar, bisikletler, bavullar, eczane ürünleri rn çok kullanılan nano teknoloji ürünlerini oluşturuyor.

Güneş panelleri, güçlü bataryalar, dayanıklı kıyafetler nono teknolojinin potansiyelini ortaya koyuyor. Bu ürünler nonoteknolojinin açacağı kapıların küçük bir bölümünü oluşturuyor.

Başa dön tuşu