Akıllı telefonlar hemen her gün yeni bir özellikle karşımıza çıkıyor. Üreticiler daha fazla depolama alanı için yarışa girse de yüksek boyutlu fotoğraflar, yüksek kaliteli videolar ve kapsamlı uygulamalar hafıza yetersizliğine neden olabiliyor. Siz de telefonda hafıza artırma için ipuçlarına ihtiyaç duyuyorsanız doğru sayfadasınız.
Mobil fotoğrafçılık ve hayatı kolaylaştıran mobil uygulamalar geliştikçe “fotoğraf kaydedemiyorum”, “uygulamayı indirmek için yeterli alan yok” şikayetleri sıklaşıyor. Çoğu akıllı telefon kullanıcısı telefon hafızasını nasıl artırabilirim sorusuna yanıt arıyor. Telefon hafızası artırma için RAM kapasitesi daha yüksek bir üst model telefon almaya karar vermeden önce birkaç basit yöntem uygulayabilirsiniz.
Telefonda Depolama Alanı Açma Yöntemleri
Mesajlaşma uygulamalarıyla otomatik olarak inen fotoğraflar, indirilen videolar, web sitelerinin çerez dosyaları ve uygulamalar telefonda depolama alanı açma gerekliliği doğuruyor. Hafızanın yetersiz kalması telefonun yavaşlamasına ve fotoğraf çekerken veya uygulama indirirken sorun yaşamaya neden oluyor. Bu durumu çözmek için telefonda var olan temizlik programlarını kullanmak veya temizleme uygulamaları indirmek gerekiyor. Farklı alternatif olarak fotoğraf ve uygulama kullanma alışkanlıklarında birkaç değişiklik yapmak telefonda hafıza yükseltme için yeterli olabiliyor. SD kart yuvası bulunan telefonlarda SD kart ile dâhili hafıza artırılabiliyor.
[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]Telefonda Hafıza Sorunu Nasıl Giderilir?
Akıllı telefonlar iletişim aracı olmasının yanı sıra uygulamalar ve kamera özellikleriyle de hayatı kolaylaştırıyor ve iletişim dışında pek çok konuda kolaylık sağlıyor. Kullanım sıklığının artması hafıza sorunuyla sonuçlanıyor. Peki, telefonda hafıza açma için hangi yöntemleri uygulamak gerekiyor? Telefonda depolama alanı sorununu gidermek için şunları yapmalısınız:
Otomatik oynatma özelliğini kapatın
Videoların otomatik olarak oynatılması mobil ağ kotasını harcıyor ve hafızanın da dolmasına sebep oluyor. Bu durumun önüne geçmek için Facebook, Spotify, Youtube, Google Play Music gibi uygulamaların otomatik oynatma özelliğini kapatmalısınız.
Fotoğraf ve videoları bulutta saklayın
Gereksiz fotoğraf ve videoları silmek ve boyutunu sınırlamak hafıza sorunun giderilmesini sağlıyor; fakat çok sayıda fotoğraf ve özellikle 4K video olması durumunda bu işlem yeterli olmayabiliyor. Bunun için bulut saklama uygulamalarından yardım alabilirsiniz. Bulut servisleri sayesinde ek hafızaya sahip olabileceğiniz gibi internet bağlantısının olduğu her yerden dosyalara erişim sağlayabilirsiniz.
Ön bellekleri silin
Android cihazlarda Ayarlar sekmesinden uygulamalara tıklayın ve tüm uygulamaların ön belleğini temizleyin. Bu sayede daha çok depolama alanına sahip olabilirsiniz. Çerez dosyaların ve RAM’in silinmesi için çeşitli uygulamalardan da yardım alabilirsiniz.
Hafıza kartı kulanın
Her akıllı telefonda hafıza kart yuvası bulunmuyor. Hafıza kartı yuvası olan telefonlarda hafıza artırmanın ilk yolu hafıza kartı oluyor. 128 GB depolama alanı sunan hafıza kartı modellerinden, 2 TB veri depolayabilen hafıza kartı modellerine kadar farklı bütçeler için hafıza kartlarını Türkiye’nin öncü alıveriş sitesi GittiGidiyor.com’da bulabilirsiniz.
Root atmak
Sistem dosyalarının değiştirilmesi veya silinmesi telefonda hafıza artırma için sıklıkla başvurulan bir yöntem olsa da bu Android telefon hafıza artırma yöntemi telefonu garanti dışı bırakıyor. Bu nedenle bu yöntemi yalnızca garantisi bitmiş telefonlarda uygulamak gerekiyor.
iPhone telefonlarda hafıza artırma yöntemi
16 GB’lık giriş seviyesindeki iPhone’a sahip olan kullanıcılar hafıza sorunu yaşayabiliyor. Android telefonlar için olduğu gibi iPhone telefonlar için de uygulama indirerek temizlik yapmak mümkün oluyor. Bu yöntem yetersiz kaldığındaysa iTunes Store uygulamasından kapasitesi yüksek bir film seçip kotanın yetersiz olması nedeniyle filmin kiralanamadığı uyarısını alın. Bu uyarının ardından telefonda hafıza artıyor.