Teknoloji

10 Parmak Klavye Kullanmak İçin 4 İpucu

Dijital çağda bilgisayar kullanma yetisine sahip olmak zorunluluk haline geldi. Bilgisayarla kullanıcı arasında iletişim kurmayı sağlayan, bilgisayarın en önemli giriş ögesi klavye olduğundan klavyede nasıl hızlı yazılır sorusun cevabı büyük önem taşıyor. Bilgisayar başında çok fazla zaman geçiriyorsanız zamandan tasarruf edebilmek için klavyeyi hızlı kullanabilmeniz gerekir. 10 parmak klavye kullanmak için ipuçlarına ihtiyaç duyuyorsanız blog yazımız tam da size hitap ediyor.

Hızlı klavye kullanabilmek özellikle iş hayatında önemli bir ölçüt olarak karşımıza çıkıyor. Hızlı klavye kullanımı zaman tasarrufu sağlamakla birlikte işleri büyük oranda kolaylaştırıyor. Peki, 10 parmak klavye kullanmak için ne yapmak gereklidir?

Doğru klavye kullanımı

Klavyede nasıl hızlı yazılır sorusunun en önemli cevabı aslında klavye seçimini doğru yapabilmek oluyor. Bu durumda da klavye alırken nelere dikkat edilmelidir sorusu gündeme geliyor. İngilizceye göre düzenlemiş, dünya üzerinde en yaygın kullanılan klavye türü Q klavyedir. Kamu kurumlarında ise zorunlu olarak, Türkçe için özel olarak üretilen klavye türü olan F klavye kullanılıyor. Klavyenizin türünü kullanacağınız alana göre belirlemelisiniz. Q klavye alırken Türkçe dil desteğinin olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Bilgisayarınızı dolayısıyla klavyenizi oyun oynamak, müzik dinlemek veya fil izlemek için kullanıyorsanız klavyenin multimedya özelliği olmasına dikkat etmelisiniz. Bilgisayarı oyun oynama amacıyla kullanıyorsanız kısa tepkilerin önemi çok yüksek olduğundan kablolu bir klavye almalısınız. Klavyenin aydınlatma özelliği bulunması gece kullanım için avantajdır. Klavye kullanımını etkileyen unsurlardan biri de klavyede bulunan tuşların yapısıdır. Tuşlar klavyede çok yüksek veya çok gömülü bir yapıda olmamalıdır. Tuşların birbirine yakınlığı ses ve kullanımı etkileyeceğinden klavye satın alırken tuşların birbirine yakın olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

10 Parmak klavye uygulamaları ile egzersiz yapmak

Hızlı yazmak için 10 parmak klavye kullanımı eğitimi veren kurumların a kullandığı uygulamalarla egzersiz yapabilirsiniz. Klavyeyi doğru olarak kullanmanızı sağlayan programlardan bazıları şunlardır: TypingMaster Pro, RapidTyping Tutor, Logo 10 Parmak, Hotkey 10 Parmak.

Parmakların duruş yönüne hakim olmak

F ya da Q klavye fark etmeksizin her klavyede F ve J tuşlarının üzerinde çentik bulunur. Çentiğin amacı sağ ve sol başparmaklarımızı koymaktır. F klavye kullanmak durumundaysanız tuş dizilimleri için yapışkan bantlar kullanabilirsiniz.

Kısayol tuş takımlarına hâkim olmak

Kısayollar bilgisayar kullanımında adeta can yeleği işlevi görür. CTRL +A (tümünü seç), CTRL + X (kes), CTRL + C (kopyala), CTRL + V(yapıştır) gibi genel olarak kullanılan kısa yol tuş takımlarının yanı sıra zamandan tasarruf sağlayan ve hızı artıran diğer kısa yollara hakim olmalı ve klavyedeki hangi tuşun ne işlevi olduğunu bilmelisiniz. Hayat kurtaran kısayol tuş kombinasyonlarından bazıları şunlardır:

  • CTRL + D Windows / Command + D Mac Yer işaretleri oluşturma
  • ALT + F4 Windows / CTRL + Q Mac Tarayıcıyı hızlıca kapatma
  • SHIFT + DELETE Windows Herhangi bir şeyi tamamıyla silme
  • Windows + D Windows / F11 Mac Masaüstüne Ulaşma
  • CTRL + F Windows / Command + F Mac Dosya ya da klasör bulma
  • CTRL + Mouse tekerleğini (İleri-Geri Hareket Ettirme) Windows / Command + + Tuşu ya da Command + – Tuşu Zoom seviyesini ayarlama
  • CTRL + SHIFT + T Windows / Command + Z Mac Tarayıcıda Eski Sekmelere Ulaşma
  • ALT + Tab Windows / Command + Tab Mac Açık ekranlar arasında geçiş yapma
  • Print Screen (PrtSc) Tuşu Windows/ Command + SHIFT + 4 (Ekran görüntüsünün tamamını alır) Command + SHIFT + 3 (Ekran görüntüsünün istenilen bölümünü alır) Mac Ekran Görüntüsü alma
  • F5 Windows/ Command + R Mac Web sayfasını yenileme
  • Windows Tuşu veya CTRL + ESC Windows’ da başlangıç menüsünü çalıştırma
  • ALT + <– (yön tuşu) Windows Command + <– (yön tuşu)Mac Tarayıcılarda bir önceki adrese gitme

Başa dön tuşu