Teknoloji

Gimbal Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternet trafiğinin büyük bir kısmını video içerikleri oluşturuyor. Kameralardaki gelişmelerle birlikte hem bireyler hem kurumlar için video içeriklerin önemi artıyor. Video çekmek fotoğraf çekmek kadar olmuyor. Kameranın sarsılmasıyla birlikte kötü bir kayıt elde edilebiliyor. İşte, bu noktada gimbal modelleri devreye giriyor. Gelin, video içeriklerin zirvede olduğu internet dünyasında merak edilen gimbal nedir sorusunu yanıtlayalım.

Akıllı telefonların kameraları her geçen gün geliştiriliyor. Bu gelişmeyle birlikte vlogger, youtuber gibi meslekler türüyor. Video içerik üreticisi olarak ifade edebileceğimiz bu meskleklerin mensuplarının ne oranda başarılı olduğu içeriğinin kalitesiyle belirleniyor. Gimbal video içerik üreticiliğinde daha net sonuçlar alınmasını sağlayan bir çözüm olarak profesyonel kalitede çekimler için kullanılıyor. Gimbal kullanımı video içerik platformlarının popülerliğini artırmasına paralel olarak popülerliğini artırıyor.

Gimbal Nedir?

Gimbal ne demek sorusunun yanıtı kelimenin anlamıyla ortaya çıkıyor. Gimbal kelimesi “dengeleme halkası” anlamına geliyor. Video sektöründe geniş yankı uyandıran ve en çok tercih edilen kamera ekipmanı olan gimbal isimli bu aletin hikâyesi horoz ve tavukların hareket ederken kafalarının sabit kalması ilkesine dayanıyor. Bu bağlamda gimbal nedir sorusu kayıt cihazının sarsılmasını ve video kayıtlarındaki titreşimlerin engellenmesini sağlayan bir araç şeklinde yanıt buluyor.

[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]

Gimbal Ne İşe Yarar?

Gimbal üzerindeki sensörler sayesinde titreşimlerin kaynağını tespit ederek tersi yönde titreşim oluşturarak sarsıntıyı engelliyor. Mekanik stabilizatörler olarak da adlandırılan gimbal aparatları hareketi algılayarak sarsıntısız görüntülerin elde edilebilmesini sağlıyor. İki eksenli ve üç eksenli olarak karşımıza çıkan gimbal modelleri küçük boyutu, hafifliği, kolay taşınabilirliği ile video içeriklerin oluşturulmasında avantaj sağlıyor. Bu sayede ağır, yüksek maliyetli ve yer kaplayan kamera sabitleyicilerine güçlü bir alternatif oluşturuyor.

Videoları akıcı kılan gimbal kamera teknolojisi elbette yalnızca internet yayıncılığında kullanılmıyor. Drone gibi insansız hava araçlarında hedefin tam olarak yakalanabilmesi için kullanılıyor. Sarsıntısız ve profesyonel kalitede videolar için kamera boyutu ve özellikleri doğrultusunda gimbal tercih etmek gerekiyor. Pek çok gimbal modeli, birtakım yazılımlar ve Bluetooth teknolojisi sayesinde her cihaza kolayca uyum sağlıyor.

Gimbal Nasıl Kullanılır?

“Güçlü bir çekim silahı” olarak ifade edilen gimbal kolay kullanılabiliyor. Gimbalin kayıt cihazının ağırlığına göre ayarlanması gerekiyor. Küçük kameralar ve akıllı telefonlar için çift eksenli gimbal modellerini, profesyonel çekimler için koordinatlar arasında hızlıca gezinebilen üç eksenli gimbal modellerini kullanmak gerekiyor. Gezginler ve aksiyon sevenler tek elle titreşimsiz çekim yapma olanağı sunan gimbal modellerini tercih edebiliyor. Fotoğraf makinesi ile uyumlu olan gimballer videoların yanı sıra fotoğrafların da net olmasını sağlıyor.

Hangi Gimbal Modelini Almalıyım?

Gibal ne işe yarar sorusunun yanıtını öğrenenler gimbalin sunduğu avantajlardan yararlanmak istediğinde çeşitlilik karşısında zorluk yaşayabiliyor. Gimbal tavsiye arayanların GittiGidiyor avantajlarıyla sahip olabilecekleri, piyasada öne çıkan gimbal modelleri şunlar:

FeiyuTech Vimble 2S Telescopic 3-Axis Gimbal

Gimbal telefon için kullanılacaksa FeiyuTech Vimble 2 modeli alternatifler arasında öne çıkıyor. Vlogger ve video içerik üreticileri tarafından sıkça tercih edilen modellerden biri olan FeiyuTech Vimble 2S Telescopic 3, 320° hareket etme özelliği ve konu takibi yapabilme gibi ek özellikleriyle dikkat çekiyor. Telefonla birlikte verilen kabloları kullanarak telefon şarj edilebiliyor. Mobil uygulama aracılığıyla zoom kontrolü, kayıt başlat/durdur, zaman aralıklı çekim ayarları yapılabiliyor. Gimbal, dahili piliyle 12 saate kadar çalışma süresi sağlıyor.

Zhiyun Smooth 4

Geniş 240° Tilt ve 240° Roll açıları ile rahat kullanım alanına sahip olan Zhiyun Smooth 4, nesne takip özelliği ile hareket eden cisimleri otomatik olarak takip ediyor. 12 saat kullanım süresine sahip Zhiyun 4, akıllı telefonu da şarj etmeye olanak tanıyor. Anlık sahne geçişleri için flaşların motor potansiyelini serbest bırakan Phone Go modu da bulunuyor.

Moza Mini-Mi Cep Telefonu Gimbal

Kullanımı kolay bu gimbal modeli, 320° sınırsız dönüş yapabiliyor. Çoklu hareket algılama özelliği bulunan gimbal, uygulama ile akıllı telefonlarda sinematik fonksiyonları destekliyor. Dünyanın ilk akıllı telefon gimbali olan bu model, kablosuz telefon şarj özelliğiyle de dikkat çekiyor.

DJI Osmo Mobile 3

Youtuber’lar tarafından büyük ilgi gören, telefonlara özel gimbal modeli DJI Osmo Mobile 3, ergonomik ve duyarlı tasarımıyla öne çıkıyor. katlanabilir tasarımı kolaylık sağlayan model, AktifTakip 3.0 özelliği sayesinde telefon ekranı üstünden seçilen kişiyi otomatik olarak takip ediyor. Active Track teknolojisinin yanı sıra time-lapse, hyperlapse, panorama ve hareket kontrolü gibi özellikler de barındırıyor. DJI Mimo uygulaması, yararlı öğreticiler, kullanışlı şablonlar ve akıllı modlar sunuyor. DJI Osmo Mobile 3 gimbal inceleme yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Başa dön tuşu