Teknoloji

2019’un En İyi Ultrabook Modeli: Dell XPS 15 (2018) [İnceleme]

Dell XPS 15 2018 modeli, “profesyonel” tüketiciler için en uygun laptop seçeneklerinden biri olabileceğini gösterdi. Yeni model önceki Dell XPS 15 dizüstülere nazaran çok daha kuvvetli ve hatta daha uzun pil ömrüne de sahip. Dell XPS 15 2018, görünüş olarak 2017 modeline bir hayli benziyor. Talihsiz kamera yerleşiminin ve düşük ses kalitesinin sebebi de muhtemelen bu.

Tabi konu değer biçmek olduğunda, Dell XPS 15 gene 2019’un yıldızlarından biri olacak sanki – bilhassa 4K medya işleme kabiliyeti ele alındığında. Her şeyiyle değerlendirildiğinde Dell XPS 15 gerçekten de en iyi değer ürünlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Lanet gibi yakamızı bırakmayan garip web kamerası yerleşimine rağmen, Dell XPS 15 2018 gerçekten de 2019’da sahip olunabilecek en iyi ultrabook’lardan biri.

Tasarım

Yıllar geçtikçe değişen çok az şeyden biri de Dell XPS 15’in tasarım karakteri oldu. Ürün hala aynı bütünsel alüminyum kasayla ve ince ama sağlam bir menteşeyle tutturulmuş karbon fiber klavye güverteyle geliyor. Tabi bu tasarımın çeşitli avantajları da var. Mesela örnek olarak, geniş alan sayesinde daha fazla portun kendini göstermesi gösterilebilir. Dell XPS 15’de tam boyutta SD kart girişi, HDM ve USB 3.1 gibi seçenekler bulunurken, en büyük rakiplerinden MacBook Pro’nun sadece dört tane Thunderbolt 3 portu bulunuyor.

Dokunmatik fare için yeterince iyi diyebiliriz ama mat camdan oluşan tarama yüzeyinin çıkardığı tıklama sesini tatmin edici bulduk. Adeta kulaklarımıza masaj gibi geliyor. Dell XPS 15’de Windows 10 arayüzünü kullanırken dokunmatik fare beklendiği gibi çalışıyor ve dokunmatik ekran da gayet tepkisel. Klavyenin numara pedi bulunmasa da aynı şey bu sınıftaki çoğu ürün için geçerli bulunuyor. Ayrıca tıpkı Dell XPS 13’teki gibi, tuşlar oturaklı ve pek güzel dizilmiş.

Ekran ve ses

Dokunmatik ekranı anlatmakla bitiremeyiz. İnceleme ürünümüz, seçimsel olarak gelen 4K UHD (3.840 x 2.160) çözünürlüğüne sahip. Ekranın filmlerde sergilediği renkler ve dokular adeta yerinden fırlıyor. Bu, XPS 15’in aynı zamanda 4K medya düzenleme gücüne sahip olduğu anlamına da geliyor.

Tabi MacBook Pro’ya ve Assus dizüstüne 4K ekran bağladığınızda aynı iş ve eğlence kabiliyetlerine kavuşabilirsiniz. Ama XPS 15, ekstra bir ekrana gerek duymayarak bunu her koşulda ve yerde başarabiliyor. Üstüne üstlük bu ekran ayrıca Adobe RGB renk gamını %100 destekliyor.

Maalesef Dell XPS 15 ile ‘çene kamerası’ geri dönüyor. Web kamerasının konuşlanma  yeri olarak ekranın alt kısmını seçilmesinin arkasında ergonomik nedenler bulunuyor. Çözünürlük gayet yeterli olsa da, kameranın yerleşimi o kadar garip bir yerde bulunuyor ki bazı tüketicilerin tercihin olumsuz etkileyebilir.

XPS 15’in boyutu düşünüldüğünde hoparlörlerin hala aynı kötü yerde bulunması biraz üzücü. Ürünün alt kısmının ön ucunda yer alan hoparlörler ayrıca dizüstünün boyutuna göre de oldukça küçük kalıyor.  Dell XPS 15’in ses yetenekleri, TV’nize ve kulaklıklarınıza göre daha az derinlik sunuyor olabilir; ama inanın son derece yüksek ses çıkarıyorlar.

XPS 15 kullanıcıları, bilgisayarlarından haklı olarak güçlü bir performans beklerler. O yüzden XPS 15’in 2018 modeli hayal kırıklığına uğratmıyor. MacBook Pro’dan daha düşük bir fiyat etiketiyle kararlı bir performans sunan bu ultra ince dizüstü bilgisayar 15-inç Windows dizüstü bilgisayarlarıyla rekabet edebilecek bir düzeye sahip.

Testler

İşte Dell XPS 15’in testlerimizde verdiği sonuçlar:

  • 3DMark Sky Diver: 20.701; Fire Strike: 6.637; Time Spy: 2.481
  • Geekbench 4: 4.921 (tek çekirdek); 21.406 (çoklu çekirdek)
  • Cinebench CPU: 1.065 puan; Graphics: 121 fps
  • PCMark 8 Home: 3.306 puan
  • PCMark 8 Battery Life: 4 saat 11 dakika
  • Pil Ömrü (film testi): 6 saat 34 dakika
  • Total War: Warhammer II (1080p, Ultra): 26 fps; (1080p, Düşük): 59 fps
  • ME: Shadow of War (1080p, Ultra): 31 fps; (1080p, Düşük): 70 fps

Testlerimizde anlaşıldığı gibi, video izleme ya da oyun oynama olsun, ne yapıyor olursanız olun Dell XPS 15’ten tutarlı ve güçlü bir performans elde ediyorsunuz. Bu dizüstü bilgisayardaki 8. nesil H-serisi işlemci, hatta MacBook Pro’nun Core i9 yongasıyla bile kafa tutuşacak bir düzeyde.

XPS 15, eksiksiz bir deneyim sağlamak üzere tasarlanmış. Ürün, görünüşü hoş ve kullanımı kolay bir biçim dahilinde, genelde tüm görevlerin üstesinden gelebilen yeterlilikte bir güçle geliyor. Tabi son çıkan PC oyunlarını ultra özelliklerle, bilhassa 4K çözünürlükte oynamak gibi bir niyetiniz varsa Dell XPS 15’ten daha güçlü, oyun odaklı bir masaüstü bilgisayar bakmanızda fayda var.

Fakat, hemen hayal kırıklığına uğramayın. XPS 15 bir oyun bilgisayarı olmayabilir ama 1080p çözünürlük ve orta seviyede kalite ayarlarıyla pek çok yeni oyunu akışkan ve takılma yaşamadan oynayabiliyorsunuz. Dell XPS 15’i daha çok bir 4K medya düzenleme/oluşturma aygıtı olarak düşünün. Dizüstü 4K oyun bilgisayarı arayan kullanıcıların Nvidia Turing grafik donanım mimarisinin çıkmasını beklemesi gerekecek.

Pil ömrü

MacBook Pro 2018 seviyesinde olmasa da, Dell XPS 15’in pil ömrü 2017 XPS 15’inden hissedilir derecede daha iyi. Hem PCMark 8 oil testinde hem de kendi yürüttüğümüz film oynatma testimizde, bu ince dizüstü bilgisayar neredeyse bir saat daha fazla dayandı.

4 saat 11 dakikalık genel kullanım süresiyle XPS 15’in pil ömrü günü tamamlamanıza yetmeyebilir. Ufak boyutuyla sağladığı performans düşünülünce fena bir rakam değil ama Dell bu piyasada rekabetini güçlendirmek istiyorsa gelecek sene daha iyi rakamlar sunması gerekebilir.

Uzun süre çalışabilen 15 inçlik bir dizüstü arıyorsanız, yaklaşık 10 saatlik pil ömrüyle MacBook Pro’yu öneririz. Fakat bu durumda Dell’in hesaplı bir paket dahilinde sunduğu bazı kilit özelliklerden yoksun kalacaksınız.

Yazılım ve özellikler

Ürünün fiyat avantajına rağmen Dell’in XPS 15 ile sağladığı ciddi yazılım paketleri arasında McAfee anti-virüs ve Adobe Photoshop Element de yer alıyor. Paketler arasında, Dell’in kendi donanım yazılımı güncelleme aygıtı da bulunuyor ve diğer destek yazılımları Windows Update hizmeti aracılığıyla kullanıcılara ulaştırılıyor.

Bu yazılımlarda biri olan Dell Mobile Connect ile bilgisayara bağladığınız iPhone veya Android aygıtınızı kontrol etmeniz sağlanıyor. Tabi hayat değiştiren bir yazılım değil ama gene de kullanım kolaylığı açısından oldukça faydalı olabiliyor.

Son olarak ise, bilgisayarın parmak izi tarayıcısı da hatırı sayılır bir öneme sahip. Güç düğmesi üzerinde yer alan tarayıcı kolayca ayarlanıyor ve sorunsuz çalışıyor. Ayrıca Dell’in boşa zaman harcayarak kameralı biyometrik giriş üzerine yoğunlaşmaması da iyi olmuş.

Son fikrimiz

Dell XPS 15’in 2018 sürümü, önceki model üzerine eklenen pek çok iyileştirmeyle geliyor. Bu model sadece daha güçlü değil, aynı zamanda daha uzun ömürlü. Çoğu dizüstü müşterisinin karar vermesi için bunları duyması yeterlidir. Fakat bilgisayar devi Dell’den beklentilerimiz yüksek olduğu için sistemdeki bazı hataları da görmezden gelemeyiz. Bunların başında web kamerasının yerleşimi ve ses performansı geliyor. Fakat Dell XPS 15, medya oluşturma işleri veya benzer diğer görevler yürüten kullanıcılar için çok iyi bir şeçim olabilir.

Dell XPS 15, özellikle 4K medya kabiliyetleriyle kıymet üzerinden rakipleri arasından sıyrılabiliyor. Üstelik webcam için gene kötü bir yer seçilmiş ve ses kalitesine önem verilmemiş olsa bile, görece uygun fiyatıyla harika bir seçenek olmayı başarıyor.

Teknik Özellikler

  • CPU: 2.2GHz Intel Core i7-8750H (6 çekirdek, 9MB önbellek, 4.1GHz’e çıkıyor)
  • Grafik: Intel UHD Graphics 630; Nvidia GeForce GTX 1050 Ti (4GB GDDR5)
  • RAM: 16GB DDR4 (2,666MHz)
  • Ekran: 15,6-inç 4K UHD (3.840 x 2.160) InfinityEdge panel (anti-yansıma, IPS, %100 sRGB, 400 nit)
  • Depolama: 512GB SSD (M.2 2280 PCIe)
  • Portlar: 2 x USB 3.1, 1 x USB-C (Thunderbolt 3) ile beraber PowerShare, 1 x HDMI 1.4, SD kart okuyucu, kulaklık girişi
  • Bağlantı: Killer 1535 802.11ac Wi-Fi (2×2 MIMO); Bluetooth 4.2
  • Kamera: 0,9MP (720p) web kamerası
  • Ağırlık: 1.8kg
  • Boyut: 14,06 x 9,27 x 0,45 – 0,66 inç (357 x 235 x 11 – 17mm)

Artıları

– Müthiş performans

– Uygun fiyat

– Harika port seçenekleri

– Fantastik ekran

Eksileri

– Kötü webcam yerleşimi

– Vasat ses çıktısı

Başa dön tuşu