Hamilelikte nasıl beslenmeli? Hangi yiyeceklere ağırlık verip hangilerinden uzak durmalı? İşte aklınızdaki tüm soruların yanıtları.
Bu yazıyı okuduğunuza göre tebrikler! Artık sadece kendiniz için değil, bebeğiniz için de besleniyorsunuz. Sadece bebeğinizin sağlıklı gelişimi için değil, rahat bir hamilelik geçirmek, kolay bir doğum yapmak ve sonrasında da doğum kilolarının ağırlığıyla yaşamamak adına gebelik süresince sağlıklı beslenmeniz son derece önemli. İşte hamile beslenmesi hakkında bilmeniz gereken detaylar!
Hamilelikte nasıl beslenmeli?
Kendinize bu dönemde iyi bakmanın öncelikli adımlarından biri hamile beslenmesi konusudur. Bebeğinizin gelişimine doğru şekilde destek olmak ve değişen bedeninize doğru girdileri sağlamak adına hamilelikte beslenme detaylarına dikkat etmenizde fayda vardır. Peki nedir bu dikkat edilmesi gerekenler? Size gebe beslenmesi konusunda birkaç önemli konudan bahsedeceğiz.
Eğer hamilelikte beslenme hafta hafta nasıl olur diye merak ediyorsanız size trimesterlerden bahsedelim. İlk 13 hafta yani birinci trimesterde bebeğin gelişimi açısından fazla kaloriye ihtiyacınız yoktur. 14 ila 26 hafta arası dönem olan ikinci trimesterde günlük 340, 27 ila 40 hafta arası dönem olan üçüncü trimesterde ise günlük 450 kalori alıyor olmanız iyi olacaktır.
Ayrıca hamile beslenmesi düzeninizde bazı mineral ve vitaminlere ağırlık vermeniz gerekecektir. Örneğin kalsiyumu normalin iki katı kadar fazla alıp proteinden zengin gıdaları tüketmenizde fayda vardır. Kalsiyum için peynir, süt, yoğurt, sardalya ve yeşil yapraklı sebzeler; protein için ise kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta, mercimek gibi yiyecekler menünüzde bulunsun. Bunlara ek olarak bol bol C vitamini içeren meyveler ile kuru kayısı, kuru incir, bezelye, kuru üzüm, pırasa gibi gıdaları listenize ekleyin. Hamilelik döneminde bebeğin sinir gelişimi açısından son derece önemli olan folik asit takviyesi de olmazsa olmazlardan. Ispanak, yer fıstığı, karnabahar, brokoli, fındık gibi yiyeceklerle bunu sağlayabilirsiniz. Doğum sonrası için demirinizin depolanması ve bebeğe yeterli miktarda oksijen taşınması için kırmızı et, ton balığı gibi yiyeceklerle demir almanızda fayda vardır. Hamilelik süresince bol bol balık tüketmeniz Omega 3 açısından fayda sağlayacak ve bebeğinizin gelişimi için son derece olumlu etkiler yaratacaktır.
Hamilelikte beslenmede nelere dikkat edilmeli?
Şimdi de gebelikte beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Öncelikle kesinlikle kendinizi aç bırakmamaya özen gösterin ve mümkünse 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde beslenin. Öğünlerinizde porsiyonları olabildiğince küçük tutun. Daha sık ama daha az yiyecek tüketin. Bunlara ek olarak tükettiğiniz gıdaları mevsiminde, taze olmalarına özen gösterin. Olabildiğince tarım ilaçları kullanılmadan yetiştirilmiş, organik sebze ve meyveler alın. Dondurulmuş ve hazır paket gıdalardan uzak durun.
[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]Sağlıklı beslenme kadar sağlıklı yaşam kurallarını da benimsemeniz önemli olacaktır. Sağlıklı Bir Hamilelik İçin 8 Tüyo yazımızı tıklayarak bu konuda faydalı tavsiyelere göz atabilirsiniz.
Hamilelikte hangi besin neye iyi gelir?
Peki hamile beslenmesi konusunda hangi besin ne sağlamaktadır? Süt, yoğurt ve peynir kalsiyum ve protein açısından zengindir. Yeşil yapraklı sebzeler hamileler için cevher gibidir; çünkü hem C vitamini hem lif hem de folik asit bulundururlar. Yağsız kırmızı et protein ve demir, balık ise protein ve Omega 3 sağlar. Kepekli ürünler protein, lif ve folik asit taşırken, olmazsa olmazlardan sardalye kalsiyum, demir ve protein sağlar.
Hamile beslenmesinde uzak durulması gereken gıdalar nelerdir?
Sırada hamile beslenme listesi içerisinde olmaması gerekenler var. Listemizin başında şeker var. Genel olarak tatlı ve şekerlemelerden uzak durmanızda, gazlı ve şekerli içecekleri tüketmemenizde fayda vardır. Şekere ek olarak kafein içerdiğinden kahve ve çayı fazla içmemenizi, kızartma yiyecekler ve alkolden hamilelik süresince uzak durmanızı öneririz. Aynı zamanda tüketeceğiniz besinlerin taze, mevsiminde olmasına dikkat etmeniz ve dondurulmuş, paket gıdalardan bu dönemde uzak durmanızı gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Hamilelikte beslenme kitap önerileri
Son olarak sizlere hamilelikte beslenme önerileri için faydalı üç kitaptan bahsedeceğiz:
– Tara Gidus’un Hamilelikte Beslenme ve Yemek Pişirme kitabı anne adaylarının doğru beslenmesi için birbirinden lezzetli 100 tarifi bir arada bulunduruyor. Ne yemeniz ve neyi neden yememeniz gerektiği konusunda yol gösteren kitap, bebeğinizin gelişimi için çok önemli olan besinleri keşfetmenizi sağlıyor.
– Merve Bilge Atalay’ın Düz Göbek Sağlıklı Bebek kitabı, 9 ay boyunca gebelikte beslenme ve 24 ay anne bebek beslenmesi konusunu içeriyor. Gerek sağlıklı kilo alımı için tüyolar, gerek sütünüzü artıracak mucize besinler, gerek bebeğinizin beslenmesi, gerekse doğum kilolarından kurtulma gibi içerikleri tablolar ve örnek menülerle bu kitapta bulabilirsiniz.
– Ünlü Mayo Clinic tarafından hazırlanmış olan Sağlıklı Gebelik Rehberi isimli ciltli kitap güvenilir bir kaynak. Sadece beslenme ve kilo alımı üzerine değil, annenin ay ay yaşayacağı değişiklikler, bebeğin haftalık olarak büyüme detayları gibi birçok bilgiyi bu kitapta bir arada bulabilirsiniz.