Teknoloji

iPhone 11 Deep Fusion Nedir, Nasıl Kullanılır?

iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max kullanıcıları iOS 13.2 güncellemesiyle, Deep Fusion özelliğini kullanma hakkına sahip oldu. iPhone 11 ailesinin en çok merak edilen özelliği Deep Fusion “hesaplamalı fotoğrafçılık” özelliği olarak tanımlanıyor. Deep Fusion’ın nasıl çalıştığı ve neden kullanışlı olduğu konusu ise halen merak ediliyor.

Apple iPhone 11 serisine gelen Deep Fusion özelliği, detaylı görüntüler çekmeye olanak tanıyor. Deep Fusion kamera özelliği sayesinde fotoğrafları eskisinden daha dokulu ve canlı hale getirmek mümkün oluyor.

Deep Fusion nasıl açılır?

Apple Pazarlama Başkan Yardımcısı Phil Schiller, Deep Fusion’ı şu şekilde tanımlıyor: “Tek bir fotoğraf çekmek için telefon anında 9 kare fotoğraf alır. Bunlardan 4 tanesi birincil kameradan, diğer 4 kare ikincil kameradan alınır. Deklanşöre basıldığında uzun bir pozlama alır ve daha sonra sadece bir saniyede nöral motor kısa ve uzun görüntülerin birleşimini analiz eder, aralarında en iyisini seçer.”

Çekirdek işleme özelliği şeklinde genel olarak ifade edebileceğimiz Deep Fusion, lenslerin her biriyle aynı anda birden fazla fotoğraf çekmeye olanak tanıyor. Örneğin, geniş objektifinizle fotoğraf çektiğinizde, diğer objektiflerinizle çekilmiş aynı fotoğrafı görebilirsiniz.

Çerçeve dışı çekilen fotoğraflar

Sahne arkasında otomatik olarak çalışan gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi Deep Fusion, A13 Bionic işlemcisinden ve gelişmiş yapay öğrenme için neural engine’den güç alıyor. Apple, bu özelliği otomatik olarak kullansa da bazı noktaların doğru olduğundan emin olmanız gerekiyor.

iPhone 11 veya üstü bir model olmayan telefonlarda bu özelliği kullanmak mümkün değil. iPhone 11, 11 Pro veya 11 Pro Max’inizi iOS 13.2’ye güncellediğinizden de emin olmalısınız. Deep Fusion’ın aktif olması için Ayarlar > Kamera > Çerçeve dışı çekilen fotoğraflar seçeneğinin kapalı olması gerekiyor. iOS 13.2 öncesi ayarlarda değişiklik yaptıysanız bu özelliği kullanamayabilirsiniz. Çekimlerde de geniş ya da telefoto lensi kullanmanız gerekiyor.

Deep Fusion arka planda çalışma şekli

Deep Fusion’ın arka planda çalışma şekli Smart HDR ile farkını ortaya koyuyor. Deep Fusion arka planda şöyle çalışıyor:

Deep Fusion, deklanşöre basmadan önce dört kısa görüntü, dört ikincil yedek görüntü alıyor. Deklanşöre bastığınızda yalnızca bir uzun pozlama alıyor ve Neural Engine sayesinde uzun ve kısa görüntülerin birleştirilmiş bir kombinasyonunu  aralarından en iyisini seçerek analiz ediyor, tüm pikselleri seçiyor ve 24 milyon pikselin üzerinden geçerek optimize ederek ayrıntıyı artırıyor. Deep Fusion’ın bu işlemleri yapmasını sağlayan ise sinir işlemcisi oluyor.

Başa dön tuşu