2014’te dijital karasal yayına geçilecek olan Türkiye’de frekans planlaması dahilinde belirli illerde toplam 400 milyon TL maliyetle 800 adet verici anten kurulacak. 450 televizyon ve 1.100 civarında radyonun frekansa kavuşacağı yeni dönemde 17 milyon adet uydu anteni çöpe gidecek.
Televizyon ve radyolara frekans tahsisi amacı ile çıkarılan Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girerken, RTÜK ve BTK’nın bu alanda yaptıkları çalışmalarda son aşamaya gelindi. Kanunun geçici 4. Maddesi’ne göre, Türkiye Cumhuriyeti 2015 yılı başında dijital karasal yayına geçmek zorunda. Kanun Türkiye’de var olan yayıncılık politikasını da yeniden belirleyecek.
2014’e kadar yapılacak çalışmalar ile birlikte 23’ü ulusal olmak üzere toplam 252 televizyon ve 36’sı ulusal olmak üzere toplam 1.090 radyonun frekans tahsisleri yapılacak. Frekans planlamasını yaptıran RTÜK ile 16 yayıncı ortağın bulunduğu Anten A.Ş.’ye ortalama 400 milyon TL ye mal olacak 800 adet verici anten kurulacak. Antenlerin satın alım ve kurulumunu sağlayacak olan Anten A.Ş., sistemin işletmesini de yürütecek. Dijital karasal yayıncılık ile birlikte Türkiye’deki 17 milyon adet uydu anteni de çatılardan kaldırılacak.
Antenler sökülecek, görüntü kirliliği bitecek
Dijital karasal yayına geçiş ile birlikte yayınları izleyebilmek için eski televizyon değiştirilecek veya sinyal alabilen ve set üstü kutu adı verilen bir aparat kullanılacak. Türkiye’de 17 milyon adet uydu anteni bulunuyor. Bu antenlerin hepsi bir takvim dahilinde kullanım dışı kalacak. RTÜK, geçiş döneminde mevcut antenlerin sökülmesi için bir takvim belirleyecek ve o süre zarfında antenlerin çatılardan veya binalardan sökülmesi sağlanacak.
Frekans tahsisi ile birlikte tıpkı radyolarda olduğu gibi televizyonlar da hiçbir bağlantı olmadan her yerde izlenebilecek. Dijital karasal yayın olduğu için hem görüntü kalitesi hem de ses kalitesi yüksek olacak. Bunun yanı sıra televizyon ve radyolar yeni teknoloji ile birlikte tek frekanstan tüm ülkeye yayın yapma imkanı bulacak ve bölgesel yayıncılığa da kavuşmuş olacak.























