Tek çocuk olmak, kardeşi ya da kardeşleriyle didişenler için harika, tek çocuk olanlar için yalnızlık demek olabiliyor. Ama olmayabiliyor da. Bazı tek çocuklar “Keşke benim de bir kardeşim olsaydı.” demek yerine, “Oh ne güzel de tek çocuğum, tüm sevgi, ilgi ve oyuncaklar bende.” diye sevinebiliyorlar. Madem öyle; genel hatlarıyla, avantajlarıyla dezavantajlarıyla 10 maddede tek çocuk psikolojisini anlamaya çalışalım:
1. Hata Yapmak Onlar İçin Bir Lüks
Tek çocuğu olan aileler bütün ilgilerini, isteklerini, hatta çoğu zaman kendi hayal ettiklerini çocuklarına yansıtarak onları kendi algıları doğrultusunda “mükemmel” bir insan yapmaya çalışabiliyorlar. Ailenin biriciği olan tek çocuk, yaptığı en ufak bir hatada ya da başarısızlıkta anne-babaları hayal kırıklığına uğratabiliyor ve ebeveynler aslında istemeden çocuğa baskı yapabiliyorlar. Oysa tek mek, çocuk dediğin hata yapar.
2. Kardeş Kıskançlığı Derdi Yok
Büyük çocuk olup küçüğü kıskanma, küçük çocuk olup büyüğün kaprislerini çekme gibi dertleri yok. Onlar tek tabanca.
3. Erken Olgunlaşırlar
Kardeşi olmayan bir çocuk, “küçük” sorunlarını paylaşacağı kimse olmadığından ya da ağabey ya da abla gibi büyüklerin deneyimlerinden faydalanamadığından, çözüm üretmeyi diğer çocuklara göre daha erken yaşlarda öğrenir.
4. Şımarık Olma Riski Yüksek
Anne ve babaların bütün ilgisini, sevgisini ve enerjisini tek çocuğa yöneltmeleri, çocuğun şımarık olmasına neden olabiliyor. Şımartmadan sevelim lütfen. Şu dünyada asırlardır insanlar çocuk yapıyor, buldumcuk gibi ne o öyle?!
5. Bencillik Katsayısı Biraz Fazla Olabilir
Odasını, oyuncaklarını, anne ve babasının sevgisini başkasıyla paylaşmak gibi durumlara tamamen yabancı olan tek çocuk, hele de ailesinin şımartmalarına maruz kalmışsa bencil olabilir. Bencil olmasın değil mi annesi babası?
6. Arkadaşları Onlar İçin Çok Önemlidir
Arkadaşları tek çocuklar için kardeşleri gibidir. Kardeşi olmadığı için arkadaşlarını kardeşi yerine koymak isteyen tek çocuklar için bu durum hem olumlu hem de riskli olabilir. Örneğin arkadaşıyla kavga ettiğinde dünyası başına yıkılıyorsa ve günlerce yatağından çıkmak istemiyorsa, burada bir sevilme ve güven sorunu yaşıyor demektir. İlgileniniz.
7. Rekabet Konusunda Zayıflardır
Çünkü buna hiç gerek olmadı.
8. Yalnızlık Onlardan Sorulur
Bu, aslında hem iyi hem de kötü yanları olan bir durum. Yalnız kaldıklarında ne yapacağını şaşırmaz ve korku duymazlar. Fakat genelde büyüdüklerinde “Keşke bir kardeşim olsaydı.” lafını pek çoğundan duyarsınız.
9. Mahremiyete Saygı Duyarlar
Kendi odaları, kendi eşyaları, kendilerine ait bir alanları olan tek çocuklar, başkalarının mahremiyetine de saygı duyar ve kendilerininkine saygı duyulmazsa çok ama çok sinirlenirler.
10. Hayal Güçleri Geniş Olur
Tek başlarına oyun oynamak ve yeni oyun icat etmek, tek çocukları erken yaşlardan itibaren farklı düşünmeye ve hayal güçlerini çalıştırmaya iter. Kardeşiyle yastık savaşı yapan bir çocuk mu yoksa yastığı kardeş yapıp odadaki şifonyere savaş açan bir çocuk mu daha yaratıcıdır?