Heyecanla doğmasını beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya geldi ve kucağınıza verildi. Şimdi onun beslenmesinden yıkanmasına kadar hamilelik dönemi boyunca öğrendiklerinizi uygulama zamanı.
Yenidoğan bebekler o kadar küçük ve savunmasızlar ki henüz yeterince deneyim kazanmamış annelerin çoğu bebeklerine banyo yaptırırken endişe duyuyorlar. Bu gayet normal, telaşa gerek yok. Yenidoğan banyosu hakkında bilmeniz gereken her şey aşağıdaki satırlarda sizi bekliyor.
1. İlk Banyo Ne Zaman?
Bebekler doğduklarında ciltleri yağlı bir dokuyla kaplıdır. Bu doku antikor işlevi görür ve bebeği korur. Bu yüzden bebek doğduktan 24 saat sonra ilk banyosunu yaptırmalısınız.
2. Ne Sıklıkla Yıkanmalı?
Yenidoğan bebekleri haftada 2-3 kez yıkamak yeterlidir. Yaz aylarında pişik sorununu engellemek içinse bebeğinizi her gün de yıkayabilirsiniz. Bebeğiniz suya çok tepki veriyorsa gün aşırı yıkamak ya da her gün yumuşak bir bezle onu silmek de çözüm olabilir.
Bebeğinizi yıkama zamanını yemek saatine göre de ayarlamalısınız. Emzirdikten hemen sonra yıkarsanız karnını sabunlama çabalarınız bebeğinizin kusmasıyla sonuçlanabilir. Karnını doyurduktan sonra banyo yaptırmak için en az yarım saat beklemenizde fayda var.
3. Göbek Kordonuna Dikkat!
Göbek kordonunun temizliği çok önemli; çünkü burası açık bir bölge. Mikroplar da açık buldukları her yerden vücuda girmeye çalıştıkları için göbek kısmını suyun içinde bırakmadan bebeğinizi yıkamalısınız. Göbek kordonunun olduğu kısma şampuan sürmeyin. Ilık su bu bölgenin temizlenmesi için yeterli olacaktır.
4. Neyle Yıkanmalı?
Bebeklerin hassas ciltlerini korumak için özel olarak üretilen bebek şampuanlarını kullanmalısınız. Bu ürünlerin sabun içermediğine dikkat edin ki bebeğinizin cildi kurumasın. Bir de bebek şampuanın pH değeri 5.5 olmalı; çünkü bu değer, cildin asit değerini koruyor ve tene zararlı maddelerin girmesini engelliyor.
5. Nerede Yıkanmalı?
Elbette bebek küvetinde. İsterseniz bebeğinizi, bebek küvetine geçirilen bebek yıkama filesinin üzerinde de yıkayabilirsiniz. Birçok annenin en sevdiği file, bebek yıkama filesi; çünkü oldukça güvenliler. Babalarınki hala kale filesi diye tahmin ediyoruz.
6. Bebeği Yıkarken Nasıl Tutmalı?
İşte annelerin en tedirgin olduğu konuların başında bu geliyor. Kolunuzu bebeğin kafasının altından geçirin, ense kısmına kolunuzla destek verin ve elinizi bebeğin koltuk altından geçirerek kolunu sıkıca kavrayın. Kolunuzu 90 derecelik bir açıyla tutarsanız bebek yatay pozisyondan baş kısmı yukarıda olacak şekilde tutulmuş olur. Bu şekli banyo boyunca bozmayın. Böylece diğer elinizle bebeğinizi rahatça çevirip sabunlayabilirsiniz.
Yanınızda anneanne, babaanne ya da daha önce bebek yıkamış deneyimli anne gibi yakınlarınız bulunursa daha rahat hareket edersiniz.
7. Üşümesin Lütfen!
Tek istediğiniz onu sarıp sarmalayarak bütün gün kucağınızda tutmak değil mi? Ama maalesef banyo çıplak yapılan bir şey. Oda sıcaklığını 23-25 dereceye, bebeğinizi yıkayacağınız suyun sıcaklığını 37 dereceye ayarlarsanız bebeğiniz üşümesini önlersiniz. Bu sıcaklığı banyo dereceleriyle kolayca ayarlayabilirsiniz. Yıkama işlemini de 5 dakikada tamamlayın ki bebeğiniz üşümesin.
8. Banyoyu Sevmesi Size Bağlı
Annelerin bebeklerini yıkarken tedirgin olmaları, onların daha ilk yıllarından çocukluklarına kadar banyo korkusu yaşamalarına neden oluyor. Rahat olun, onunla konuşun, şarkı söyleyin, gülümseyin. Bu şekilde banyo yapmanın korkulacak bir şey değil, eğlenceli bir aktivite olduğu fikrini edinmesini sağlarsınız.
9. Kirler Nerelere Saklanmış?
Kulak arkaları, kol, bacak, diz, ense ve kalça boğumlarının arasına yerleşen kirleri nazikçe sabunlayarak bebeğinizi temizleyebilirsiniz.
10. Kurulama Zamanı
Yenidoğan banyosunu sorun yaşamadan tamamladınız. Şimdi banyo havlusu ile miniğinizi sarın, tepeden tırnağa bebeğinizi kurulayın. Yumuşacık ve mis gibi olmuş bebeğinize öpücük kondurun.
11. Bonus: Biraz Masaj İster misin Bebeğim?
Banyodan sonra masajı kim sevmez ki! Bebek masajı ile miniğinizi güzelce rahatlattıktan sonra çok daha huzurlu ve kolay bir şekilde uyumasını sağlayabilirsiniz. Banyo, masaj ve uyku üçlüsü ile hayat hem bebeğiniz hem de sizin için daha kolay ve keyifli.