Òðè áîãàòûðÿ íà äàëüíèõ áåðåãàõ 2012
Dünyanın en gelişmiş bilgisayarlarından olan Titan faaliyete başladı. ABD Enerji Bakanlığı, Titan’ı bilimsel çalışmalar adına kullanmaya başladı.
Titan, Cray tarafından 2005 yılında inşa edilen süper bilgisayar Jaguar’ın yeni versiyonu olarak tasarlandı. 224.256 AMD Opteron işlemciyle çalışan Jaguar, saniyede 2.5 katrilyon hesap yapma kapasitesine sahipti. Jaguar’daki CPU’lar, GPU’lar ile değiştirdi ve bilgisayar Titan adını aldı.
GPU, CPU’ya göre daha az enerji tüketip daha fazla işlem yapabilme kapasitesi sunuyor. Titan, şu haliyle Jaguar’dan 10 kat daha hızlı işlem kapasitesine sahipken 2 MW daha fazla enerji harcıyor. Oysa GPU yerine CPU eklemesi yapılsaydı 9 MW olan enerji tüketimi 30 MW’a çıkmış olacaktı.
Titan, iklim değişikliğinin ölçümleri ve alternatif yakıtların geliştirilmesi gibi bilimsel çalışmalarda kullanılacak.























