DİĞER

Facebook, hükümet taleplerini deşifre etti

Uzun aradan sonra hisse senetleri başlangıç değerini aşan ve artmaya devam eden Facebook, artık çok sık güncellemeler yaparak gündemi işgal ediyor ama bir yandan da ABD’den yayılan NSA adlı takip sistemi ses getirmeye devam ediyor. Sosyal medya devinin yeni açıklamasına göre, bu senenin ilk yarısında 38 binden fazla Facebook üyesiyle ilgili bilgiler için istek alındı. Elbette bu taleplerin büyük kısmı ABD’den geldi.

facebook-now-tracks-consumers-retail-purchases-0d1478af36

Şeffaflık adına bu gelişmeleri kullanıcılarla paylaşmak isteyen Facebook, hükümetlerden gelen taleplerle ilgili ilk raporu duyurdu. Rapora göre 20 bin civarı bilgi talebinin 11 bini ABD’den geldi. Gelen tüm isteklerin yüzde 79’una karşılık olarak üyelerle ilgili bilgiler hükümetlere iletildi. Toplamda 71 ülkeden gelen 26 bin bilgi talebinden ötürü 38 binden fazla Facebook üyesinin bilgileri yetkililere gönderildi.

Facebook’un amacı kanun doğrultusunda gelen istekleri cevapladığını, NSA ile gizli biçimde işbirliği yapmadığını göstermek. Genelde gelen taleplerde ilk aşamada sadece kişilerin adları gibi temel bilgiler sunuluyor. Her ne kadar Facebook’un rapor sunması bir anlamda iyi olsa da, başka sorular ortaya çıkıyor. Facebook’un hangi bilgileri ilettiği net olarak belirli değil. ABD ve ardından gelen Hindistan’ın en çok talep yapan ülkeler olması dikkat çekici.

Başa dön tuşu