DİĞER

İnternette Çeşme sevdası

ImageTürkiye'nin gözde turizm merkezi Çeşme'ye sevdalı olanlar, artık aşklarını blog yazılarıyla duyuruyor.

İnternet erişimi ucuzlayıp site açmak kolaylaştıkça ülkemizdeki İnternet yayıncılığı da gelişiyor. Artık Türkçe İnternet'te de pek çok konuda tatmin edici bilgiye ulaşmak mümkün. Bunun bir göstergesi de Çeşme. İşte Çeşme'nin hakkını veren güzel bir blog: izmirim.azbuz.com. Blogun sahibi doğma büyüme İzmirli, İzmir Kız Lisesi 1980 mezunlarından Dilek Çakmakçı.

Sitesinde İzmir'i şiirleri ve mutfağıyla beraber ele alan Dilek Hanım, "Çeşme'nin haftasonu safaları" başlıklı yazısına "Çeşme'nin haftasonları çok ünlüdür. Cuma akşamları hiçbir yerde rastlanmayacak bir hareketlilik başlar İzmir'de. Bellidir işte, Çeşme'ye akın etmeye başlamıştır İzmir." diyerek başlıyor. Dilek Hanım'ın blogunu okuyunca insanın Çeşme'ye akın edesi geliyor. Çeşme'yi kırk yıllık edebiyatçı kıvraklığında anlatan Dilek Hanım'ın yazısından tadımlık bir parça:

"Yazlığa varıldığında önce bahçe ve balkon buz gibi suyla yıkanır. Erkekler mangalı hazırlar, kadınlar salata yapar, çocuklar sofra kurar.

Akşam yemekleri uzun olur Çeşme'de. Bahçede sohbet edilir, şarkılar türküler söylenir. Gençler yemeklerini yedikten sonra ya çevredeki kafelere gider ya da deniz kıyısında yaktıkları ateşin etrafına oturup sohbet eder. Çocuklar bahçe aralarında yorgunluktan bayılana kadar koşturur.

Balık tutma sevdası çalar saat gibidir, vakti gelince dürter insanı. Gece geç bile yatsanız saat 5-6 gibi kalkıp deniz kıyısından olta atarsınız. Tekneniz varsa tekneyle açılırsınız. Tekneler bazen daire şeklinde dizilir kuşluk vaktinin altına. Çemberden kaçamayan uyku sersemi bir balık mutlaka oltaya takılır. Tekneler genelde birbirini tanır. Kısa süre sonra tekneden tekneye muhabbet başlar, "Rastgele!" diye bağırır insanlar birbirlerine.

Balıkçıların çeşitli misafirleri olur. Bazen yunuslar sarar teknelerin etrafını. Balığı filan bırakırsınız onları görünce. Gözden uzaklaşıncaya kadar herkes onları seyreder. Avın diğer gediklileri martılardır. Teknenin etrafını saran martılar, tuttuğunuz küçük balıkları onlara atacağınızdan emin, gözlerini size dikip beklerler (…)"

Yazının devamını http://izmirim.azbuz.com adresinden okuyabilirsiniz.

Başa dön tuşu