Chanel tayyörleri, kusursuzca şekillendirilmiş saçları, şık mücevherleri ve klasik elbiseleriyle Jacqueline Kennedy Onassis Beyaz Saray’da yaşama şerefine nail olmuş en genç First Lady’lerden biriydi. Biz de onun moda dünyasında bıraktığı izleri, bu hafta vizyona giren ve Natalie Portman ’ın başarılı oyunculuk performansıyla çok konuşulan ‘Jackie O’ filminden kareler ile anıyoruz. Pablo Larrain’in çektiği bu etkileyici film, Kennedy suikastında eşinin yanında olan Jackie O’nun bu travmayı tüm ulusun gözlerinin önünde nasıl atlatmaya çalıştığını konu alıyor.

1960’larda kadınların tarzını belirleyen bir moda ikonu haline gelen Jackie Kennedy’nin, eşinin 100 bin dolarlık yıllık gelirinin 45 bin 446 dolarını kişisel gardırobuna harcadığı konuşuluyordu. Aile dostları olan Fransız doğumlu Amerikalı tasarımcı Oleg Cassini’nin yardımıyla kendine yeni bir elbise koleksiyonu yaratan Jackie, sonraki dönemde Chanel, Givenchy ve Dior gibi markalarla beraber çalıştı.

Jackie Kennedy’nin First Lady’lik dönemine ait ‘temiz ve net’ imajını tanımlayan stil öğeleri günümüzde hala onun ismiyle anılıyor: Diz hizasında etekler, orta boy kol kesimleri, dikişli yakalı ceketler, yukarıdan aşağıya doğru genişleyen ve kalçalara oturan, kolsuz, A çizimindeki elbiseler, dirsek hizasını geçen uzun eldivenler, alçak topuklu ayakkabılar, asker kepini andıran şapkalar…

Jackie’nin eşi Kennedy’nin ölümünün ardından tarzında da büyük değişimler olmuş fakat bu değişim Kennedy’nin stil ikonu olarak yoluna devam etmesini engellememiş. Geniş yakalı ceketler, uzun etekler, ipek Hermes eşarplar ve geniş yuvarlak çerçeveli gözlükler, onun yeni imajının yapı taşları haline gelmiş. Halk arasında jean giymeye ilk başlayan kadınlardan biri olan Jackie, pantolonlarını kimi zaman parlak renklerde ve kemersiz kullanırmış.

Amerikalı tasarımcı Kenneth Jay Lane tarafından tasarlanan, üç sıra inci kolye Jackie’nin sembollerinden biriymiş. Kocası tarafından göreve gelmeden birkaç hafta önce itinayla seçilen altın ve mineden yapılmış bilezikler, yine onun ismiyle anılacak sembol niteliğindeki takılarmış.

Jacqueline Kenedy hakkında az bilinen 3 gerçek
– Lise zamanlarında deneme ve şiirler yazan romantik Jackie O, kaleme aldığı bir çizgiroman hikayesi sayesinde o zamanlarda ödül kazanmış. Vogue’un açtığı, ve ödülü yarım yıl New York’ta yarım yıl Paris’te Vogue bünyesinde çalışmak olan dergi yapma yarışmasına katılan Jackie, başarılı bir genç kız olarak tabii ki ödülü kazanmış. Fakat annesinin Amerika’yı terk etmesine karşı çıkması nedeniyle ödülü geri çevirmek zorunda kalmış.
– Mezun olduktan sonra bir süre Washington Times-Herald’da çalışan ve görevi yerel halka sokakta sorular sorup, fotoğraf çekip, halkın nabzını tutmak olan Jackie, daha ziyade siyaset dünyasının ünlülerinin nabızlarını tutuvermiş. Konuştuğu insanların arasında Başkan Yardımcısı Nixon, sonradan kocası olan Senatör John F. Kennedy de varmış.
– Üniversite hayatının bir kısmını Fransa’da geçiren Jackie, sanat ve Fransız edebiyatı alanlarında diploma sahibiymiş. Sonrasında Amerikan Tarihi okumayı tercih eden Jackie’nin, buradan edindiği tarih merakı ve sanat sağduyusu, Beyaz Sarayı yeniden dekore etme çalışmalarında çok işine yaramış






















