DİĞER

Kara Cuma’da iPad önde

Kara Cuma, ABD’de satışların en yoğun gerçekleştiği ve hemen her yaştan herkesin birbirine hediye aldığı bir hediye günüdür. Bu yıl, bu hediye gününden kârlı çıkmayı başaran firma Apple oldu, iPad satışları patladı, Surface ise pek rağbet görmedi.

Ünlü analist Gene Munster, Minneapolis, ABD’de bulunan Mall of America’da bir Apple mağazası ve bir Microsoft mağazasını Kara Cuma boyunca gözlemlemiş ve edindiği verileri bizimle paylaşıyor. Munster’e göre Apple mağazası oldukça iyi satış yaparken, Microsoft mağazasında pek de iş yokmuş.

Müşteriler Apple mağazasından saatte ortalama 17 ürün alırlarken, Microsoft mağazasından saatte ortalama 3.5 ürün almışlar. Ayrıntıya girmek gerekirse Apple müşterileri saatte 11 iPad satın almış (iPad Mini dahil), Microsoft müşterilerinden ise Surface alıcısı pek yok. Microsoft mağazasından satın alınan ürünlerin birçoğu da Xbox oyunuymuş.

İnternet üzerinden yapılan satışlarda da ABD’de benzer bir manzara var. iPad ile Apple Kara Cuma’dan kârlı çıkmayı başarırken, temsilcisi Surface ile Microsoft Kara Cuma’yı pek kârlı geçiremedi.

Microsoft’un fiziki mağazalar açıp, satış yapma işine 2009’da, yani Apple ilk mağazasını açtığından tam 8 yıl sonra başlaması müşterilerdeki marka algısını değiştirmeye yetmiyor olsa gerek.

Ek bilgi olarak da belirtmeliyiz ki Microsoft 15 milyonuncu mağaza müşterisini bu ay gördü, Apple’ın ise mağazalarına her yıl 300 milyondan fazla ziyaretçi geliyor.

Başa dön tuşu