Araştırmacılar mıknatıs üretebilen bir bakteri cinsinin gelecekte biyolojik bilgisayar yapımında kullanılabileceğini düşünüyor.
BBC kaynaklı bir habere göre İngiltere’deki Leeds Üniversitesi ve Japonya’daki Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmada demir yiyen mikroplardan yararlanıldı.
Araştırmada kullanılan bakteri Magnetospirilllum magneticum ismini taşıyor. Bu manyetik mikroorganizmalar genellikle göllerin yüzeyinin hemen altında oksijenin bol olduğu suda yaşıyor. Bu bakteriler sadece dünyanın manyetik alanını takip ederek yukarı aşağı yüzüyorlar. Bu bakteriler demiri sindirdiklerinde vücutlarındaki proteinler demir ile etkileşime giriyor ve magnetit adlı minerali üretiyor. Magnetit ise dünyadaki en manyetik mineral.
Bu bakterilerin mıknatısları nasıl oluşturduğunu inceleyen bilim adamları bilgisayar ortamında mikroplardan bağımsız olarak aynı işlemi gerçekleştirmeyi başardı.
Mikroplar demiri sindirirken içlerinde küçük mıknatıslar yaratıyorlar. Bu tip mıknatıslar bilgisayarların sabit disklerinin üretiminde de kullanılıyor. Bilim insanları bu araştırma sonucunda gelecekte çok daha hızlı bilgisayarlar üretilebileceğine inanıyor. Teknoloji ilerledikçe ve bilgisayar parçaları giderek daha küçük hale geldikçe bilgisayar üretmek giderek zorlaşıyor. Daha küçük bilgisayar parçalarına ihtiyaç duyan bilimadamları da doğaya dönüyor ve mikropları işin içine sokuyor.
Mikroorganizmaları mıknatıs yapımında kullanan bilimadamları aynı zamanda yaşayan organizmalardan elektrik kabloları üretmeyi de başardı. Gelecekte bu tip kabloların bilgisayarlara veri iletiminde kullanılabileceğine inanılıyor.























