Boy ve kilo oranınızı, vücudunuzda aşırı yağlanma olup olmadığını ölçmeniz için olmazsa olmaz vücut kitle indeksi hesaplama hakkında merak ettikleriniz bu yazımızda!
Ne kadar kilolu olup olmadığımızı veya sağlıklı bir beden için geçerli kilo oranlarına sahip olup olmadığımızı tartılarak anlamaya çalışırız. Aslında bu işin bilimsel yanı kilo niceliğinden önemlisinin vücut kitle indeksi olduğunu söyler. Bu yazımızda vücut kitle indeksi nedir yanı sıra, vücut kitle endeksi nasıl hesaplanıyor ve vücut kitle endeksi hesaplama konusunda diğer bilmek istediklerinizi ele aldık.
Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Vücut kitle indeksi (VKİ), diğer bir deyişle boy-kilo indeksidir. Vücut kitle indeksi hesaplama bir insanın kilosunun boyuna göre sağlıklı bir oranda olup olmadığının anlaşılması içindir. Elde edilen oran değeri, insanın boyuna göre sağlıklı kiloda olup olmadığını gösterir.
Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Neye Yarar?
Vücut kitle indeksi hesaplama, insanda aşırı yağlanma olup olmadığını göstermek için önemlidir. Çocuk olsun, genç olsun, yetişkin olsun her yaş grubu için yağlanma fazlası gibi durumlara dikkat çeker.
[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]Vücut kitle indeksi fazla kiloyu tespit eder. Fazla kilo tespit edildiği taktirde yağlılık oranına bakılmalıdır. Fazla yağ kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklara sebep olabilir. Vücut kitle indeksi eğer düşük çıkarsa, gereğinden hızlı metabolizma, bağışıklık sistemi zayıflaması, anemi, kemik erimesi gibi rahatsızlıklara işaret edebilir. Vücut kitle endeksi hesaplama sonucu bu konular ile ilgili teşhis koymanıza yetmeyecektir ancak ciddi bir durumun belirtisi olarak sizi uyarır.
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut kitle endeksi hesaplanınca ortaya çıkan değerlere vücut kitle endeksi değerleri ismi verilir. Vücut kitle endeksi hesaplama yaşa göre belirlenmez, boy ve kilo değerlerine göre belirlenir. Vücut kitle endeksi hesaplama, kişinin ağırlığının kg cinsinden sayı değerinin, boyunun metre cinsinden değerinin karesine bölünmesidir. Matematiksel olarak ifade edecek olursak kilo kg / boy x boy olarak formüle edilebilir.
Hesaplama açısından vücut kitle endeksi kadın vücudu için veya erkek vücudu için farklı değildir. Ancak vücut kitle endeksi erkek ve kadın ayrı ayrı incelenmesi, kemik ağırlıkları gibi farklı vücut tiplerine sahip olan cinslerin farklılıklarını esas almak açısından verimli olacaktır.
Endeks değerleri vücut kitle endeksi ölçen baskül çeşitleri ile ölçülebilmektedir. Tartılma esnasında vücut kitle indeksi baskül tarafından otomatik olarak hesaplanmaktadır. Bu akıllı basküller hesaplamayı oldukça pratik hale getirmekte ve kilo-boy oranı takibini kolaylaştırmaktadır. Gittigidiyor’da bu amaca uygun Fakir, Goldmaster, Voit, Xiamoi gibi markaların akıllı baskülleri yanısıra Sinbo, Medisana, Beurer, Omron, Mesilife gibi markaların tasarımlarını bulabilmeniz mümkün.
Vücut Kitle İndeksinizi Öğrendikten Sonra:
VKİ 20’den az: Bu durum boyunuza oranla zayıf olduğunuzu gösterir. Zayıflık günümüzde hoş karşılansa da bazı hastalıkların veya ileriye yönelik rahatsızlıkların nedeni olabilir. Beslenmenizin yeterli ve dengeli olduğuna, uyku rejiminize ve yaşam tarzınıza dikkat etmeniz gerekecektir. Beslenme ile yeterli miktarda alamadığınız mikro besinler için vitamin takviyeleri alabilirsiniz.
VKİ 20-25 arası: Normal sayılan bu değer boyunuza uygun ağırlıkta olduğunuzu gösterir. Bu vücut kitle endeksi diyeti aksatmayacak şekilde devam ettirmenizi, bu değeri korumanızı belirtir. Sebze ve alkali beslenme ile beslenmenizi destekleyebilirsiniz.
VKİ 25-30 arası: Boyunuza oranla vücut ağırlığınızın fazla olması, vücut ağırlığınızın biraz fazla olduğunu, kilonuzun da riskli alana yaklaştığını gösterir. Boyunuza uygun ağırlık için beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyip, spor ve egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz.
VKİ 30-35 arasında: Boyunuza göre vücut ağırlığınız oldukça fazladır. Gerekli önlemleri almaya başlamazsanız pek çok hastalık kapıdadır. Bu durumda doktor kontrolüne gitmeli, sağlıklı zayıflamanın yollarını aramalısınız.
VKİ 35-40 arası: Oldukça fazla bir değerdir. Bu değer kalp-damar hastalıkları, diyabet, hiper tansiyon gibi hastalıkların riskini belirtir. Doktor kontrolüne gitmeniz gerekir.
VKİ 40-45 arası: Boyunuza göre vücut ağırlığınızın çok fazla olduğunu gösterir. En kısa sürede bir sağlık kuruluşuna danışarak sağlıklı zayıflamanın yollarını aramanız gerekir.