Hosting konusunda uygun fiyatlı ve kaliteli hizmet almak isteyen herkesin karar vermeden önce uğraması gereken yerlerden birisi de Web Hosting Forumları. Diğer kullanıcıların deneyimleri ve çeşitli ilanlarla her sunucu hizmeti verenlere hem de kaliteli sunucu hizmeti arayanlara iyi bir aracı.
Bunlardan biri de rabbyte.net.
Web Hosting Hakkında Her Şey
Web siteleri; işletmeleri, markaları, sunulan hizmetleri ya da şahısları dijital ortamda temsil eden araçlardan biri olarak; uygun maliyetle daha fazla kişiye ulaşmaya olanak tanıyor. Pazarda yer edinmiş, prestij sahibi her firmanın müşteri portföyünü genişlettiği bir web sitesi bulunuyor. İnternet sitesi açmak isteyenler ilk olarak web hosting kavramıyla karşılaşıyor. Peki, web hosting nedir, nasıl çalışıyor?
Bir sosyal içerik blog sitesinde deneyimlerinizi, bilgilerinizi insanlarla paylaşmak için, bir web sitesinde ürünlerinizi satarak e-ticaret yapabilmek için, kişilerin sosyalleştiği bir forum oluşturmak için kısacası her türlü web sitesi için hosting hizmetine ihtiyaç duyarsınız. Dolayısıyla web hosting için internette öne çıkmanın yolu diyebiliriz.
Web hosting nedir?
Hosting kelimesi Türkçede barındırma anlamına geliyor. Dolayısıyla web hosting nedir sorusunu; kurumların, kuruluşların ya da bireysel kullanıcıların, web sitelerini ya da web uygulamalarını barındırdığı yer olarak yanıtlayabiliriz. Bu tanımdan anlaşılabileceği üzere internette web sitenizi yayımlamak ve sitenizin günün her saati erişilebilir olmasını sağlamak için bir hosting hizmeti edinmelisiniz.
Bir hosting hizmeti edinmek web sitesinin varlığı için gerekli dosya ve verileri depolayabileceğiniz bir sunucu üzerinde alan kiralamak anlamına geliyor. Web host sağlayıcısı, web sitesinin sürekliliğini sağlamak için kesintisiz çalışan somut bir bilgisayar olarak tanımlayabileceğimiz sunucuyu açık ve çalışır tutarak sayfaların hızlı olmasını, olası saldırıların ve içerik kayıplarının önüne geçecek güvenlik yazılımlarının bulunmasını, veri kayıplarına karşı periyodik olarak verilerin yedeklenmesini sağlama görevlerini üstleniyor.
Web hosting türleri
Web hosting nedir sorusu kadar web hosting türleri nelerdir sorusunun yanıtı da web sitesi kurmak isteyenler için önem taşıyor. Web hosting sağlayıcıları, farklı müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere farklı hosting türleri sunuyor. Popüler hosting türleri ise şunlar:
- Paylaşımlı hosting: Shared web hosting olarak da isimlendirilen paylaşımlı web hosting; küçük çaplı işletme ve blog siteleri için tercih ediliyor. Paylaşımlı hosting; spesifik teknik bilgi gerektirmemesi nedeniyle yeni başlayanlar için ideal oluşuyla, kullanıcı dostu kontrol paneliyle ve sunucu bakım ve yönetiminin hosting sağlayıcı firma tarafından yapılmasıyla en çok tercih edilen hosting türü olarak öne çıkıyor. Tek bir sunucunun birden çok kullanıcıya pay edilmesiyle oluşan bu hosting türünde her web sitesi için belirli bir web alanı, aylık web trafiği, e-mail hesabı, FTP hesabı ve veri tabanı limiti belirleniyor ve limitler dahilinde sorunsuz olarak internet sitesi görüntüleniyor. Limit aşımı olması durumunda hesap suspended (durdurma) ediliyor. Paylaşımlı hosting türünde diğer sitelerdeki trafik dalgalarının siteyi yavaşlatması olasılığı bulunuyor.
- VPS hosting (Virtual Private Server): Bu hosting türünde sunucu diğer kullanıcılarla paylaşılsa da web host sağlayıcı her site için sunucu üzerinde ayrı bir bölüm hazırlıyor ki bu da özel bir sunucu alanı ve belirli miktarda işlemci gücü ile hafıza anlamına geliyor. Sunucu üzerindeki diğer web sitelerinin performans üzerinde etkili olmaması, sunucuya root erişimi, kolay ölçeklenirlik gibi özellikleriyle VPS hosting, büyüyen web sitesine sahip orta boyuttaki işletmeler tarafından tercih ediliyor.
- Cloud hosting (bulut hosting):Bu hosting türünde dosya ve kaynaklar her bir sunucuda kopyalanıyor. Bulut sunucularından birinin meşgul olması durumunda trafik otomatik olarak kümedeki bir diğer sunucuya yönlendiriliyor. Bu sayede kapalı kalma süresi sıfıra inmiş oluyor. Maliyeti öngörmenin zor olduğu bu hosting türünün birçok avantajı bulunuyor. Sıfıra yakın downtime, VPS’ye oranla daha fazla ölçeklenirlik ve kullandıkça ödeme bulut hostingin tercih edilmesini sağlıyor.
- WordPress Hosting: Önbellek ile güvenlik gibi hayati önem taşıyan işler için önceden yüklenmiş eklentilerle birlikte gelen bu hosting türü, WordPress site sahiplerine hitap ediyor. Yeni başlayanlar için ideal olan bu hosting; önceden tasarlanmış WordPress temaları, sürükle-bırak sayfa kurucuları ve özel geliştirici araçları gibi WordPress’e özel ekstra özellikler nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor.
- Dedicated Hosting: Bu hosting türü, sunucu yönetimi ve teknik konularda bilgi birikimi gerektirse de sunucu yapılandırma üzerinde tam kontrol sağlıyor. Site sahipleri tüm hosting ortamını kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirebiliyor.
Web hosting satın almadan önce nelere dikkat edilmeli?
İnternet sitesi barındırma hizmeti satın almadan önce web hosting nedir, hosting seçenekleri nelerdir sorularının yanıtlarına hakim olmalı ve forum sitelerinde yazılan yorumları okuyarak araştırma yapmalısınız. Ücretsiz web hosting hizmeti sunduklarını söyleyen firmalar, beklentilerinizi karşılamayacaktır. Bu nedenle free web hosting hizmeti yerine kendisini ispatlamış, marka değeri olan ve tanınmış bir firmadan belirli bir ücret karşılığında hosting hizmeti almayı tercih etmelisiniz. Hosting satın almadan önce alan adının uzantısından kaç adet eposta hesabı açacağınızdan eposta kotasında kadar yapacağınız seçimlere, trafik kotasından HDD kapasitesine, işletim sisteminden referanslara birçok unsuru detaylıca ele almalısınız. Destek hizmetleri ve yabancı ülke mevzuatlarına göre faturalama, olası sorunlarda erişim gibi problemlerle karşılaşmamak için Türkiye’de hizmet veren firmaları tercih etmelisiniz.
Web hosting fiyatları ne kadar?
Web hosting fiyatları; hizmet, kalite, teknik destek, site yedekleme gibi özelliklere göre değişkenlik gösteriyor ve genellikle aylık 1 $ ile başlıyor.