Sonbahara, kışa biraz hazırlık yapmaya ve kendi yeleğinizi kendiniz örmeyi öğrenmeye ne dersiniz? Harika bir sonbahar hobisi için şimdiden hazırlık yapın!
Kendinize yeni bir hobi mi arıyorsunuz ya da kimsede olmayan, sadece size ait farklı giysiler mi giymek istiyorsunuz? Hazır sonbahar da yavaş yavaş gelmek üzereyken, sizlere birbirinden farklı kolay yelek örme tüyoları veriyoruz. Bu sayede kendi stilinizi ortaya koyabileceğiniz, farklı bir stile sahip olabilirsiniz.
El örgüsü ya da tığ işi yelekler yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey doğru numarada bir tığ ya da şiş ve zevkinize uygun yünler. Eğer desen çıkaracak kadar örgü konusunda kendinize güvenmiyorsanız, kendinden renkli ve desenli yünleri tercih edebilirsiniz. Böylece siz ördükçe ortaya rengarenk ve farklı desenlerde yelekler çıkar. Ancak desen çıkarmak düşündüğünüz kadar gözünüzde büyümesin, çünkü örgü tamamen matematik işidir ve attığınız her ilmeği sayarak dilediğiniz modeli çıkartabilirsiniz.
Yelek üstünüze tam oturmayacağı ve hatta biraz bol ve dökümlü olacağı için bir elbise dikiyormuş gibi santim santim uğraşmanız da gerekmiyor. İşin içinde kollar da yok. Vakit kaybetmeden hayalinizdeki yeleği örmeye başlayabilirsiniz. İşte karşınızda yelek örgü modelleri .
Patchwork stili

Genelde yatak örtüleri, atkı ve yastıklarda karşımıza çıkan patchwork stilini kullanarak kolaylıkla bir yelek yapabilirsiniz. Nasıl mı? 10 cm’e 10 cm boyutlarında istediğiniz yünlerden rengarenk kareler örün. Ardından da bunları dikerek bir araya getirin ve yeleğiniz hazır.
Kendi başına bir şeyler yaratmanın en keyifli hallerinden biri örgü örmektir. Şiş ya da tığ ile harikalar yarattığınız örgü sürecinin aynı zamanda stres ve depresyon belirtilerini azalttığını da biliyor muydunuz?[/notification]
Hızlı örgü

Bukle tipinde kalın bir yüne ve 15 numara şişe ihtiyacınız olacak. Önce 12 ilmek atıyorsunuz. Kalın yün olduğu için sıkmadan bol bol arada boşluk bırakarak ilmekleri atın. Ardından haroşa tarzında örmeye başlıyorsunuz. İstediğiniz uzunluğa geldikten sonra 6’şar ilmekten iki ayrı parça daha yapıyorsunuz ve ardından bu üç parçayı birleştirip yeleğinize kavuşuyorsunuz.
Selanik örgü modeli

Selanik örgü modeli hem sade hem de oldukça hoş duran bir model. Selanik örgüyü yapmak ise çok kolay. Yeleğinizin arka tarafı için 90 ilmek atın. Bunun için 4 numaralı şiş ve çok kalın olmayan bir yün işinizi görür. 90 ilmek attıktan sonra selanik modelinde devam etmek için bir tane boş ilmek alıp ipi üstünden geçirin ve diğer ilmeği haroşa tarzında örün. Sonra yine bir boş ilmek ve ardından haroşa devam edin. Bu şekilde istediğiniz selanik örgüyü elde edersiniz. Yaklaşık iki karış bu şekilde ördükten sonra bir ters bir düz yani lastiğe geçip bir karış kadar devam ediyorsunuz. Böylece hiç kesmeden kol ve yaka oyuntusunu elde etmiş oluyorsunuz. Yeleğin önü için de 45’er ilmekten iki ayrı parçayı da aynı şekilde örerek, bu üç parçayı birleştirip yeleğinizi elde edebilirsiniz.






















