DİĞER

Yüzme Teknikleri Nelerdir?

Serbestten sırt üstüne, kelebekten kurbağaya; farklı yüzme teknikleri hakkında bilmeniz gerekenler burada!

Yaz sıcaklarıyla birlikte havuz ve deniz hayatımızda çok daha fazla yer alabiliyor. Suyun içerisinde geçirdiğimiz vakit sadece serinlemek ya da keyifli vakit geçirmek için değil, hem fiziksel hem ruhsal sağlığımız için de faydalı. Dolayısıyla yüzme teknikleri konusu mutlaka bilmemiz gereken bir konu oluyor. Biz de bu yazımızda sizlere farklı yollarla iyi yüzme teknikleri bahsediyoruz ve her yüzme teknikleri için avantaj ve uygunlukları listeliyoruz.

Yüzme Teknikleri

Serbest stil

En hızlı yüzme teknikleri arasında başı çeken serbest stil, başınız suyun altındayken, kollarınızın yel değirmeni pervaneleri gibi peşi sıra kulaç atarak ilerlettiği ve birkaç kulaçta bir yandan nefes aldığınız pratik yüzme teknikleri arasındadır. Bu yüzmenin en büyük avantajı kolay olması nedeniyle uzun süre yapılabilir olması. Kalçalarının sıkılaşmasını isteyenler için ideal olan ve kalçaların şekil almasını sağlayan serbest yüzme stili, bir saat boyunca yapıldığında yaklaşık 470 kalori yakılmasına yardımcı oluyor.

Serbest stil yüzmeyi en doğru şekilde yapmak için öncelikle kulaç esnasında parmaklarınızın birbirine yakın olmasına özen gösterin. Avucunuzu 45 derecelik bir açıyla dışarı bakacak şekilde eğin ve suya önce işaret ve orta parmağınızın girmesine özen gösterin. Ön kolunuzu ve elinizi kulaç esnasında aşağı ve geriye doğru hareket ettirirken dirseğinizi 45 derecelik bir açıda tutmaya dikkat edin. Ellerinizi bir kürek gibi kullanın ve suyu avuç içi ile yakalayın. Suyu yakalayınca bedeninizin ortasından bir çekme hareketi uygulayın. Bedeninizin suda yatay olmasına, başınızın alın seviyesinde suda bulunmasına ve kafanın her nefes sonrasında esas pozisyona dönmesine özen gösterin. Ayak vuruşlarında ise kalçadan güç alın. Serbest Yüzmede Bilmeniz Gereken 8 Teknik yazımız da sizlere faydalı olacaktır.

Sırt üstü

Sırt üstü yüzmek ise daha çok omurga sağlığı için idealdir ve hem bel hem sırt kaslarını güçlendirmek isteyenler için en iyi sporların başında gelir. Aynı zamanda bel fıtığı ya da kireçlenme gibi sıkıntılar yaşayanlar için uzmanlar tarafından önerilen yüzme teknikleri arasındadır. Bir saat boyunca sırt üstü yüzüldüğünde yaklaşık 510 kalori yakılmış olur.

[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]

Sırt üstü yüzerken dikkat edilmesi gereken birkaç detay vardır. Bunlardan biri, ayakların dışarı çıkmaması ve vücudunuzu olabildiğince düz tutmanızdır. Kalçanızın aşağı doğru düşmesi sizi yavaşlatacaktır. Vücudunuzun tamamını suyun yüzeyine yakın tutmanızda fayda vardır. Baş ve boynunuzun ise sanki yastıkta yatarmış gibi gevşek olması ve gözlerinizin yukarı bakıyor olması da dikkat edilmesi gereken diğer detaylardır. Şimdi sıra kulaçlarda! Kol hareketlerinin omuz orijinli olması gerekir ve kol su içindeyken, yani suyu çekerken dirsek bükülmelidir. Kolunuz suya girerken ise önce serçe parmağı suya girecek şekilde avuç içini dışa döndürmeniz gerekir. Bacakların ise birbirlerine yakın olması ve ayak vuruşu esnasında dizlerin hafif bükük olmasında fayda vardır.

Kelebek

Şimdi de havuzda yüzme teknikleri arasında en profesyonel olan stille karşınızdayız: Kelebek! Daha çok profesyonek yüzücüler tarafından tercih edilen kelebek stili iki kolun aynı anda su yüzüne çekilmesi ve alınan güçle vücudun öne atılması şeklinde uygulanıyor. Vücudun hemen her bölgesini çalıştıran bu yüzme stili 10 dakika yüzüldüğünde yaklaşık 100 kalori yakılmasına yardımcı oluyor.

Kelebek yüzme stilinde suda yüz üstü yatılıyor ve eller vücudun yanında oluyor. Baş ise yukarı aşağı hareketler yapıyor; bu şekilde vücut dalgalanıyor ve ileri doğru hareket etmiş oluyor. Kol hareketleri konusunda dikkat etmeniz gerekenler suya girişte dirseklerin hafif bükülü olması, önce baş sonra kolların suya girmesi, suda kolları dışarıya doğru açıp suyu yakalayarak içe doğru süpürme yapılması gibi detaylardır. Bacak hareketlerinin ise kalça ekleminden yapılıyor olması ve dizlerin bükülme esnasında üst bacağın suya inmesi ve sonra alt bacağın yukarı doğru kırbaç gibi bir hareketle ilerlemeyi sağlamasıı şeklinde olması gerekir.

Kurbağalama

Şimdi de su altı yüzme teknikleri arasında en fazla kalori yaktıran stili tanıtıyoruz: Kurbağalama. Ayakların makas formunda tutulduğu ve kolların sık aralıklar ile öne doğru uzatıldığı bu yüzme stilinde en çok kollar ve bacaklar çalışıyor. Üst bacak ve kollardaki yağları eritmek için birebir olan kurbağalama stilinde bir saat boyunca yüzdüğünüzde yaklaşık 550 kalori yakılmış oluyor.

Eğer kurbağalama yüzecekseniz yüzme nefes tekniği olarak kollarınızı çekerken nefes almaya ve iterken de nefes vermeye özen gösterin. Bu çift kol çekişi ve itişiyle birlikte bacaklarınızın ikisini birden dizlerden kırın ve bu şekilde ayak vuruşu yapmış olun.

 

Son olarak sizlere paletle yüzme teknikleri konusundan bahsedelim. Palet kullanmanın avantajı paletin güç arttırıyor olması ve hem kol hem ellerin daha rahat olması, aynı zamanda yüzüşünüzün hız kazanmasıdır. Minimum eforla hızlı bir yüzme deneyimini en doğru şekilde uygulamak için ayaklarınızı da paletlerle birlikte uzun hareketlerle çırpmanızda fayda vardır.

Başa dön tuşu