Zıpkınla balık avı içinde bir çok tekniği barındıran, güç ve kondisyon gerektiren bir spor dalı olarak kabul ediliyor. Meraklıları günden güne artan zıpkınla balık avı, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) kapsamında yarışmalar düzenlenen bir spor haline geldi bile. Meraklıları arttıkça ve hobiden spora doğru evrildikçe zıpkınla balık avı nasıl yapılır konusunda uzmanlaşmak isteyenler de çoğalıyor.
Bazı spor dalları ve bazı hobiler adrenalini ve tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Zıpkınla balık avlama da bunlara iyi bir örnek. Zıpkın bir tür silah olduğundan ve kullanımı konusunda bilinçli davranmak gerektiğinden ekipman seçerken de kullanırken de güvenliği en ön sırada tutmak gerekiyor.
Zıpkınla balık avı eğitimle de kendi başınıza da öğrenebileceğiniz bir hobi. Ancak özellikle başlangıç için ekipman seçimi konusunda bilinçli bir alışveriş yapmakta fayda var. Zıpkın avı malzemeleri dayanıklı, konforlu ve uzun ömürlü de olmaları sebebiyle maliyetli denebilecek kategoride yer alıyor. Yani örneğin bir zıpkın dalış elbisesi satın aldığınızda onu en azından 5-6 sene hatta daha uzun süre giyeceğinizi düşünerek almakta, zıpkın çeşitleri nelerdir konusunda araştırma yaparken nerede, ne sıklıkla, hangi amaçla kullanacağınız gibi detayları göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Su altında sağlığınızı ve güvenliğinizi koruyan en önemli şeylerden biri nefestir. Zıpkınla balık avı nasıl yapılır sorusunun belki de ilk cevaplarından biri su altı nefes tekniklerini öğrenmek ve hatta temel bir dalış ve avcılık dersi almaktır. Zıpkınla balık avının temel prensiplerinden biri uzun sürede deniz altında kalmak, derinliğe inebilmek ve kol bacak gücünü kullanabilmektir. Bu da ancak sık antrenman, dengeli beslenme ve nefes çalışmaları ile mümkün olacaktır. Emek ve efor isteyen bu hobiye başlamadan önce ne tip malzemeler kullanılıyor incelemenizi öneririz.
Zıpkınla balık avı için hangi malzemelere ihtiyaç var?
Güvenliği ön planda tutulduğu zıpkınla balık avının olmazsa olmaz bazı malzemeleri var. Özellikle denizde açılmayı ve derin dalışı tercih edenlerin teknelerin görmesini sağlayacak ve yerini belirtmesinde hayati rol oynayan bir şamandıra edinmesinde fayda var. Dalış elbisesi, eldiven, palet içi patik, palet, maske ve şnorkel de zıpkınla balık avının vazgeçilmez ekipmanlarındandır.
Doğru zıpkını seçerken kaliteli ve sağlam ekipmanı almamak hem tehlikeli olabilen hem de kısa sürede bu hobiden soğunmasına bile sebep olabilen bir handikaptır.
Zıpkın satın alırken seçilecek zıpkın özellikleri zıpkın yapacak kişinin beklentileri doğrultusunda değişiklik gösterecektir. Dalınılacak derinlik, dalış stili ve avlanması planlanan tür bu çeşitlilikte büyük önem taşır. Sığ bir suda avlanırken karbon borulu tüfekler tercih edilebilir ancak derinleştikçe balığın büyüklüğü doğrultusunda daha kuvvetli lastiğe ihtiyaç olacaktır. Zıpkın ahşap malzemeden tercih edilecekse suya dayanıklılığından emin olmakta fayda vardır, zira zamanla deforme olma ihtimali ortaya çıkacaktır.
Zıpkın kaç metre atar konusu zıpkının türüne göre değişecektir. Zıpkının menzili aşağı yukarı şu şekildedir; 45’lik 1/2 metre, 60’lık 1 metre, 75’lik 2 metre, 90’lık 3 metre, 100’lük 5 metre, 110’lık 6-7 metre.
- 45 – 75 cm aralığındaki zıpkınlar manevraya olanak tanıyan ve kayalık alanlarda kullanım için uygundur.
- 75 – 90 cm aralığındaki zıpkınlar gezici balıkları avlamak ve orta mesafe atışlar yapmak için uygundur.
- 90 cm ve üzerindeki zıpkınlar ise uzun mesafe atışların yapılacağı avlanmalarda tercih edilmektedir.
Zıpkınla balık avı ekipmanları nasıl kullanılır?
Güvenli bir şekilde dalmak ve istenen performansı almak için ekipmanların doğru kullanımı hayatidir. Zıpkın balık avı için ihtiyaçınız olan zıpkın boyutunu belirledikten sonra zıpkın aparatlarını tanımakta ve kullanımları konusunda bilgilenmekte fayda var. Balık avlamanın en önemli tüyolarından biri yavaş hareketler, doğru nefes ve sakinliktir. Ancak kolaylık sağlayan aparatlar arasında yer alan zıpkın balık çağırma aparatı sayesinde zaman kazanmak mümkün. Balık çağırma aparatı zıpkınınızla uyumlu olabileceğinden emin olarak almanız gereken bir aparattır.
Zıpkınla balık avı nasıl yapılır konusuna merak salanların literatüründe sıklıkla kullanılan bir başla ürün de şok lastiği. Öncelikle şok lastiği nedir onu öğrenmekte fayda var. Şok lastiği kullanımı elzem olmasa da bir çok kişi tarafından tercih edilen bir aparat. Darbeyi emme özelliği olan şok lastiği vurulan balığın hareket ederek kendini yırtmasını engellemekte kullanılıyor. Zıpkını kurarken mekanizmalarda bulunan ip bırakma dilini takmak konusunda yardım sağlaması şok lastiğinin tercih edilme sebeplerinden bir diğeridir. Şok lastiği kullanmaya karar verenlerin zıpkın şok lastiği nasıl bağlanır konusunda da bilgi sahibi olmasında fayda var. Makara takılmayacak olan bir tüfekte lastiğin ince ipli ucunu önce büyük sonra alttaki küçük delikten geçirdikten sonra sararak düğüm yapıp sabitlenerek takılır. Şok lastiğinin diğer ucu zıpkın lastiğine bağlanır.
Olmazsa olmaz diğer bir ekipman ise zıpkın misinası. Zıpkın misinası baş kısmından geçtikten sonra kullanılan tüfeğe bağlı olarak, tüfeğin ip tutma dili sağ taraftaysa sağa gelecek şekilde soldaysa soldan gelecek şekilde. Kullanacak kişinin sağlak veya solak olması da misinanın yönü konusunda önem taşır. Bu detay misinanın takıldığı klips için de geçerlidir. Yay ve ok mantısı ile kurulan zıpkının vazgeçilmez aparatlarından bir diğeri ise zıpkın şiş ucudur.
Kayalık yerlerde avlanmayı tercih edenler için yapılan en yaygın zıpkın palet tavsiyesi termoplastik palalı paletlerdir. Dayanıklılığı sayesinde başlangıç için de tercih edilen ürünler arasındadır. Çoğunlukla 1-10 metre derinlikteki sularda zıpkınla balık avı yapılırken kullanılır. Kompozit paletler ise dibe dalma sırasında performansı arttırması ile bilinen bir palet türüdür. Derin dalışları seviyorsanız bu palet türünü tercih edebilirsiniz. Fiyatı en yüksek olan ancak derin dalışlara çok iyi performans sergilemeyi de sağlayan bir diğer dalış paleti türü de karbon paletler. Ancak sığ ve özellikle kayalık bölgelerde dalanlar için önerilmek çünkü hızla yıpranmaya müsait hassas malzemeden üretilmiştir.
Uzun palalı paletler daha az yorulmaya sebep olacağından başlangıç seviyesinde tercih edilen ürünlerdendir.