DİĞER

2011’de bilinen virüs sayısı 50 milyonu geçecek

Yeni bir tehdit çeşidi sayılmasalar da Botnetler (Virüslü birçok bilgisayarın aynı anda tek bir amaca yönelik uzaktan yönetilmesi ile oluşturulan grup) 2011 yılında da büyümeye devam edecekler. ESET verileri botnetler’deki genişlemeyi işaret ediyor. 2010 yılı boyunca Twitter aracılığı ile kontrol edilmiş olan botnetlerin önümüzdeki yıl içerisinde diğer kanalları kullanarak da kontrol edilebilmesi bekleniyor. İyi haber ise botnetleri tespit ederek kapatma çalışmalarındaki başarı da giderek artacak.

Çeşitli uygulamalarla birden çok platformu etkileyebilecek zararlı yazılımlarda artış bekleniyor. Örneğin hem Windows hem de Windows olmayan işletim sistemlerine sahip virüslü bilgisayarlardan oluşan botnetler var.

İndeks zehirlemesi olarak da adlandırılan ve “BlackHat SEO” yani “Kara Şapkalı Arama Motoru Optimizasyonu” olarak nitelendirilen arama sonuçlarının manipüle edilmesi de yeni değil ama yükselen bir tehdit olarak yerini alıyor. Özellikle sosyal medya kullanımı, arama sırasında trafiğin zararlı siteler üzerinden yönlendirilmesine yönelik geniş bir alan sunuyor.

Sosyal mühendislik en büyük sorunlardan biri olmaya devam edecek. Birçok zararlı yazılım e-posta, bulaşıcı URL, forumlar, haber grupları gibi bilindik yollardan saldırmaya devam edecek. Yine de .LNK açığı (Windows işletim sistemlerinin kabuk yapısında tespit edilmiş bir açık) gibi sorunlarla karşılaşmaya da hazırlıklı olmalıyız. İran ve ABD’deki elektrik santrallerini hedef alan SCADA⁶ türü endüstriyel veri hırsızlığına yönelik truva atları ile daha çok karşılaşabiliriz.

 Zararlı yazılımlar ile savaşan güvenlik yazılımı üreticileri analizler ve tersine mühendislik yöntemi ile zararlı yazılım inceleme işlemlerini giderek bulut-tabanlı alanlara kaydıracak. 2010 Mayısında Helsinki’de düzenlenen CARO çalışma grubunda “bilinen” bulaşıcı örnek sayısı 40 milyon olarak belirlendi. 2011 yılı içerisinde bu sayının 50 milyonu geçeceğini öngörebiliriz. Aslında bu rakamlar oldukça iyimser fakat gerçek rakamlara ulaşmak firmaların sayma yöntemleri arasındaki farklılıklar ve kopyaların ayıklanabilmesi için gerekli zaman gibi zorlu nedenlerle imkânsız gibi görünüyor. (Teknolog)

Önceki sayfa 1 2
Başa dön tuşu