DİĞER

25 dolarlık kredi kartı boyutlu Raspberry Pi bilgisayar

Merakla beklenen Raspberry Pi bilgisayar sonunda satışta. Sadece kredi kartı boyutlarında olan bir bilgisayar üretmek mesele değil ama bunun fiyatını 25$ ile sınırlamak sorun. Bu amacı başaran Linux işletim sistemi uyumlu bilgisayarda sadece temel özellikler var. 25$ olan alt seviye Model A’daki bellek planlanan 128 MB yerine 256 MB kapasiteli.

10$ farkla 35$ olan Model B ise ek olarak fazladan USB portu ve kablolu ağ bağlantısı sunuyor. Şimdilik sadece Model B satışta ama Model A üretimi devam ediyor yani yakın zamanda satışa girecek. İşlemci olarak 700 MHz hızındaki Broadcom BCM2835 ARM11 kullanılıyor. Basit biçimde klavye ve monitör bağlamak yeterli oluyor. Elbette adaptör üzerinden güç vermek de şart.

Basit görünse de HDMI üzerinden ses ve görüntü iletebiliyor, basit oyunları çalıştırabiliyor ve HD video izleme imkanı veriyor. Şimdilik Fedora, Debian ve ArchLinux’un Raspberry Pi uyumlu sürümleriyle sınırlısınız. Aşırı ilgiden dolayı satış yapan internet sitelerinin çöktüğü ifade ediliyor. İlgiden ötürü stoklar anında tükenmiş durumda. Halbuki her kullanıcıya bir taneden fazla satış yapılmıyor. Eğitim amaçlı ideal bir seçenek halini almakta. İngiltere fiyatıysa sırasıyla 16 ve 22 Pound.

Başa dön tuşu