Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından düzenlenen Telekomünikasyon Zirvelerinin beşincisi 15 – 16 Nisan tarihlerinde Sapanca’da yapıldı. Sektörün mevcut durumunun, geleceğinin, sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıların ardından konuşan TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Sapanca Toplantıları’nın sektörün tüm paydaşlarının temsil edildiği bir platform olarak önemini vurguladı.
Konuşmasında sektörün büyüklüğünü değerlendiren Yusuf Ata Arıak, son 3-4 yıl dikkate alındığında sabit alanda gelirlerin artmadığına ve mobil gelirlerde de ufak bir miktar artış olduğuna dikkat çekti. Türk Telekom, mobil operatörler, sabit ses ve internet işletmecilerinin toplam gelirinin 2010 yılında 22,7 milyar TL’de kaldığını belirten Arıak, bu şartlar altında 2023 yılı için konulan 160 milyar dolarlık toplam gelir hedefine ulaşmanın zor olduğunu ifade etti.
Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer de zirveye katıldı. Acarer yaptığı açıklamada “Fiberin tüm hanelere ulaştırılması için belediyeler ve diğer tüm idareler altyapıyı kuran işletmecilere kolaylık sağlamalıdır. Sonuçta kazanan o yörenin insanları ve o yörenin ekonomisi olacaktır. Mobil operatörleri ve sabit operatörleri etkileyecek başka bir tehdit unsuru da var. Arama motorlarından Google, Yahoo ve Apple’ın çok iddialı sistemleri var. Evlere 1000 megabit internetten bahsediyorlar. Gerekli önlemleri almadığımız takdirde denetleyemediğimiz ve de ülkeye hiçbir katkısı olmayacak, vergiyi sıfırlayacak, bir gelişme olacaktır. Bu durum hem sabit ve hem de mobil operatörler için büyük bir risk oluşturuyor. Bu konuda yeni ve ulusal bir strateji belirlemek için bir çalışma grubu oluşturulacak.” dedi.
(Teknolog)




















