DİĞER

Neden Bebeklere Kitap Okumalısınız?

Bebekler için kitap aktivitesi tahmin edebileceğinizden çok daha pozitif etkilere sahiptir. Ebeveynler için de son derece keyifli olan bu aktivite bebek gelişimi için birbirinden faydalı özelliklere sahiptir. Doğru bir kitabı, doğru zamanda ve doğru bir şekilde okumanız, onun iletişim yeteneğinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sayılar, renkler, harfler ve hikayeler hakkında bilgi sahibi olmaya başlayacaktır. Bebeklere kitap okumak onların dinleme kabiliyetlerini artıracağı gibi, kelime hazneleri ve hafızalarını da geliştirecektir.

Hangi yaş grubuna hangi kitabı seçmeli?

İlk 3 ayda bebekler kitaplarda gördükleri resimlere anlam veremezler. Bu yaşlarda ilgilerini daha çok değişik ve parlak renkler çeker. Dolayısıyla 4 aydan sonra bebeklerin kitapla olan iletişimleri daha fazla olacaktır. Özellikle 4 ila 6 aylık bebekler kitaplara dokunma ve onları ağızlarına götürme eğiliminde olduklarından alacağınız kitabın bez kumaştan dokunmuş ve sağlam yapıda olmasına dikkat etmeniz gerekir.

6 ila 12 aylık bebekler ise gördükleri resimlerin nesneleri temsil ettiğinin farkında olurlar. Yavaş yavaş kitabı elinizden almaya ve sayfaları çevirmeye başlarlar. Hatta sayfalardaki resimleri elleriyle işaret ederek, sizden duyduğu sözleri tekrar etmeye çalışırlar. Dolayısıyla 6-12 aylık bebekler için kitap ile olan iletişim, onların gelişimi için büyük önem taşır ve ebeveynlerin de bol nesne ve hikayeli kitaplardan seçim faydalı olur.

Ne zaman ve nasıl bir ortamda okumalı?

Bebeklere kitap okurken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de zamanlama ve ortamdır. Ona kitap okumak için uyku sonrası ya da karnının tok olduğu anlar gibi sakin olduğu zaman dilimlerini seçmelisiniz. Gün içerisinde uyku ve duş öncesi gibi enerjisinin yüksek olduğu zamanları da deneyebilir ve bebeğinize okuyacağınız kitap ile onu sakinleştirebilirsiniz.

[notification type=”notification_info” ]Bunu da okuyun: Bebekler İçin 10 Zeka Geliştirici Oyuncak
Onun en sevdiği şeyi yaparak yani oyun oynayarak zekâ gelişimini tamamlaması eğitici oyuncaklarla mümkün.[/notification]

Okurken nelere dikkat etmeli?


Tüm bu detayların yanı sıra bebeğe kitap okuma aktivitesinde göz önünde bulundurulması gereken birkaç konu daha var. Kitabı okurken bebeğinizin de kolaylıkla takip edebileceği bir tempoda okuyun.

Bebeğiniz henüz konuşmuyor olsa da ona soru sormanız sağlıklı bir iletişim olacaktır, dolayısıyla kitap okurken ona “Ne renk?”, “Bu nedir?” gibi sorular sorun. Resimlerde ayrıntıları mutlaka parmağınızla gösterin ve onların ne olduğunu anlatın, nesnelerin isimlerini tekrarlayın. Sözcükleri şarkı söyler gibi bir tonda okumanız, işin içine biraz melodiler katmanız da bebeğinizin dikkatini çekecektir.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu da bebeğinizi kitap okuma eylemine dahil etmenizdir. Örneğin hayvan seslerini birlikte çıkarmayı deneyin. Eğer bebeğiniz kitabı elliyorsa ya da ağzına götürüyorsa, onun kitapla fiziksel temas kurmasına izin verin. Kitabın sayfalarını çevirmeye başladığında ise bırakın sayfaları o çevirsin. Bebeğiniz ilgisini tamamen kestiğinde ise siz de okumayı bırakın. Ve en önemlisi, bebeğinize kitap okurken ona sarılın; bu kendisini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Başa dön tuşu