DİĞER

Biberonla Beslemenin İncelikleri

Biberon ile beslenme hakkında bilmeniz gereken neler var? En temel soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik.

Bebeğinizi beslemek için emzirmenin yanı sıra biberon kullanıyor olabilirsiniz ya da anne sütünün yeterli gelmediği bir durumda erken dönem ek gıda ya da sıvı mama ile beslenme düzenine geçmiş olabilirsiniz. Her ne şekilde olursa olsun biberonlar bebeklerin hayatına bir noktada girer. Bu yazımızda biberon ile besleme konusunda bilmeniz gereken tüm detayları bulacaksınız.

Bebeğime ne sıklıkla bir biberon vermeliyim?

Çoğu uzman, bebeğinizin beslenmesi ile ilgili olarak kuralları belli bir programı izlememeniz gerektiğine katılır. Zaten bir veya iki ay içinde size özgü bir beslenme modeli bebeğin ihtiyacına göre oluşacaktır. Bebekler farklıdır, ancak genel olarak hangi limitler söz konusudur bir bakalım…

İlk birkaç hafta boyunca, her iki saatte bir veya bebeğinizin aç göründüğünde onu besleyin. Dört ila beş saatten fazla uyursa, onu beslemek için uyandırın. Tüm bu süreçte doktorunuz bebeğinizin büyümesini izleyecek ve beslenmesinin yeterliliği ile ilgili sizi bilgilendirecektir.

Bebeğim bir şişeyi bitirmezse daha sonrası için sütü saklayabilir miyim?

Bu iyi bir fikir değildir. Bebeğinizin tükürüğünden gelen bakteriler şişedeki sıvı ile karışır, bu da kontaminasyona neden olur.

Bebeğiniz biberon ile beslenmeye başladığı andan itibaren bir saat içinde şişedeki sıvıyı bitirmezse, kalanları atın.

Anne sütünün antibakteriyel özellikleri, oda sıcaklığında iki saatlik bir raf ömrü sağlar. Bu süre geçtikten sonra sütü kullanmayın.

Biberonu ısıtmanın en iyi yolu nedir?

Sağılmış ve buzdolabında saklanmış anne sütünü ısıtmak için benmari yöntemini kullanabilirsiniz. Dış kaptaki su seviyesi şişenin üst kısmının altında olmalıdır. Sütün eşit seviyede ısındığına emin olmak için birkaç kez hafifçe şişeyi girdap olacak şekilde sallayın.

Biberon ısıtıcılar da sütü uygun şekilde ısıtmak için kullanabileceğiniz en uygun araçlardır. Sütü homojen bir şekilde ısıtmak besin değerinin düşmemesi için önemlidir, bu nedenle direk ateş ve mikrodalga kullanmayın.

Bebeğimin biberon ile rahat içtiğinden nasıl emin olabilirim?

Bu sorunun cevabından emin olmanızın tek yolu gözlem yapmaktır. Biberonlar farklı akış aralıklarına sahip meme uçlarına sahiptir. Doğru olanı bulmak için birkaç farklı biberon modeli denemeniz gerekebilir.

Bebeğiniz biberonu kullanırken çok fazla gürültülü emme sesi duyarsanız, bu fazla hava yuttuğuna işaret olabilir. Daha az hava yutmasına yardımcı olmak için biberonu 45 derecelik bir açıda tutun. Asla şişeyi alttan sertçe desteklemeyin bu bebeğinizin boğulmasına neden olabilir.

Bebeğinizi açlık belirtileri gösterir göstermez besleyin. Beslenmeden önce çok bekleyip ağlarsa, sakin bir şekilde içmekte zorlanabilir.

Biberonları ve meme uçlarını nasıl temizlerim?

Hangi temizleme yöntemini kullanırsanız kullanın, başlamadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.

Cam veya metal parçaları; yüksek sıcaklıkta su ve kurutma döngüsü kullanan bulaşık makinesinden geçirebilirsiniz. Alternatif olarak, bu parçaları sıcak, sabunlu suda elde yıkayabilir ve temiz bir havlu veya kağıt havlu üzerinde kurutabilirsiniz.

Plastik şişelerin ve meme uçlarının temizliğinde yüksek ısı kullanmak plastiklerin zararlı kimyasalları serbest bırakmasına neden olabileceğinden, bulaşık makinesinde veya kaynar suyla elde temizlenmesi tavsiye edilmez. Bunun yerine, çok kaynar olmayan sıcak, sabunlu suyla elde yıkayın yine temiz bir havlu üzerinde kurutun.

Elde yıkama ve kurutma işlemlerinde kullandığınız malzemeleri sadece biberon temizliği için ayırın. Diğer işlerde bu fırça ve havluları kulanmayın. Temizlikleri ağır kimyasallar içeren deterjanlar ile yapmayın.

Biberonları sterilize etmem gerekir mi?

Özellikle, yeni alınan şişeleri, meme uçlarını ve halkaları kullandığınızda, musluk suyunun kalitesi hakkında endişeleriniz varsa, bebeğiniz çok erken doğmuşsa veya bağışıklık sistemi zayıfsa, bebeğiniz hasta ise sterilizasyon yapmanız önemlidir.

Biberonları nasıl sterilize ederim?

Kaynar su: Cam veya metal şişeleri en az beş dakika kaynar suya batırın.

Buhar: Tezgah üstü veya mikrodalga şişe sterilizatörü kullanın. Üreticinin talimatlarını izleyin.

Bulaşık makinesi: Cam veya metal şişeleri sıcak su ve ısıtmalı kurutma döngüsü veya dezenfektan ayarı kullanarak bulaşık makinesi döngüsünden geçirin.

Sterilizasyondan sonra şişeler ıslanırsa, temiz havlu veya kağıt havlu üzerinde kurumasını bekleyin.

Başa dön tuşu