El hijyeninden yüz maskelerine, gıda takviyelerinden doğru beslenmeye; bulaşıcı hastalıklardan korunmak için alabileceğiniz önlemler burada!
Mevsim şartlarıyla birlikte sağlık gündemimize gelen grip gibi kış hastalıklarından korunmak için hayatımızda birkaç detaya dikkat etmemiz gerek. Bunlar arasında el hijyeninden sağlıklı beslenmeye birkaç öne çıkan korunma yöntemi var. Biz de bugünkü yazımızda bu konuya değinelim dedik ve kış hastalıklarına karşı alabileceğiniz 5 önlemi hatırlatmak istedik.
Birinci kural: El temizliği
Aslında sadece kış aylarında değil sürekli olarak hastalıktan korunmak için el temizliği olmazsa olmaz bir alışkanlığımıza dönüşmeli. Ellerimizin gün boyunca çevremizle sürekli temas halinde olduğunu düşünürsek, üzerindeki mikroorganizma nüfusunu tahmin bile edemeyiz. Soğuk algınlığından gribe, ishalden zatürreye birçok hastalığın bulaşmasını önlemek adına ellerimizi çok sık ve en az 2 dakika olacak şekilde yıkamamız gerekir. Evinizde antibakteriyel sıvı sabunlar bulundurun ve gerek evde gerekse dışarıda virüslerin ellerimizden atmak üzere bu alışkanlığı bir an önce edinin.
Antibakteriyel jel ve antiseptik desenfektanlar
Genelde hastane, muayenehane gibi ortamlarda görmeye alışkın olduğumuz antibakteriyel jel ya da antiseptikler ellerinizi yıkamaya gerek kalmadan bakterilerden korunmanıza yardımcı olan ürünlerdir. Böylece bu antiseptikler, sabun ve su bulamadığınız ortamlarda pratik bir şekilde el temizliği sağlar. Dolayısıyla kış hastalıklarının bu kadar gündemde olduğu şu günlerde çantanızda, ofis masanızda mutlaka bu dezenfektan ürünlerden bulundurmanızda fayda vardır.
Beslenmeye dikkat
Bağışıklık sistemimizin düşmesiyle birlikte hastalıklara yakalanmamız daha kolaylaşır. Dolayısıyla özellikle bu salgın hastalık dönemlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek adına sağlıklı beslenme çok daha fazla önem göstermemiz gereken bir konu olur. Bol bol sebze ve meyve tüketin. Özellikle C vitamini içeren meyveleri beslenme planınızda mutlaka bulundurun. Her gün kefir ya da yoğurt ile probiyotik tüketmeye dikkat edin. Haftada bir ya da iki kez mutlaka balık tüketin ve bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Destekleyiciler: Gıda takviyeleri
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için beslenmenin yetersiz olduğu durumlarda çeşitli gıda takviyeleri yapmak gerekebilir. Daha fazla vitamin, mineral ve sizin için gerekli tüm içerikleri almak adına önce kesinlikle bir uzmanla görüşmeniz ve ardından sizin için en uygun olan besin takviyesini öğrenmeniz gerektiğinin altını çizelim.
Küçük gibi görünen büyük önlemler
Özellikle havalimanları, alışveriş merkezleri gibi mikropların barınma ihtimalinin yüksek olduğu ortamlarda ya da metrobüs, metro gibi kalabalıkla içli dışlı olunan ortamlarda bol bol maskeli insan görmeniz mümkün. Solunum yoluyla bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak adına alınması gereken bu önlem küçük gibi görünse de büyük bir önlemdir. Uzmanlar özellikle ffp3 veya ffp2 özellikli maske modellerinin etkili olduğunu belirtiyorlar.