DİĞER

Diyabetik Gıdalar Nedir?

Diyabetik gıda nedir, hangi yiyecekler diyabetik gıda sınıfına girer, diyabetik gıdaların vücuda etkileri nelerdir? Daha sağlıklı bir yaşam için bu soruların cevaplarını sizin için derledik!

Diyabetik gıdalar, insan vücudunun sahip olduğu doğal insülin dengesinin bozulması durumunda, ek olarak tüketilerek insülin seviyesinin yükselmesini sağlayan besinlere denir. Vücuttaki insülin seviyesinin düşük olması, uzun vadede sağlığınıza etki edebilir.

Zamanla günlük hayatınızda zorlanmalar hissedebileceğiniz gibi, ciddi diyabet hastalıklarına da yol açabilir. Bu nedenle insülin seviyesinin düşük olduğu tespit edildiği andan itibaren, ek olarak diyabetik gıdalardan tüketmeniz gerekir.

Diyabetik gıdalar, vücudun ihtiyacı olan şeker ihtiyacını karşılayarak size enerji verir, kanınızın sulanmasına ve iştahınızın açılmasında yardımcı olur. Bu sayede yaşam kaliteniz normale döner. Aynı zamanda diyabet teşhisi konmuş hastalar düzenli olarak insülin takviyesi yapmak zorunda kalabilir, aksi takdirde uzun vadede daha büyük sağlık sorunları yaşayabilirler.

Hastanın sağlığının daha kötüye gitmesini engellemek için profesyonel bir diyetisyen kontrolünde ek bir beslenme programı hazırlanır. Hastalar için glisemik endeksi düşük gıdalardan zengin bir beslenme programı oluşturulabileceği gibi doğal şeker içeren diyabetik ürünler ve ek vitamin kalıpları da doktor tarafından tavsiye edilebilir.

Diyabetik ürünlerin piyasadaki yeri

Günlük yaşamda tüketilen gıdaların içindeki maddeler, vücudu ve sağlığı doğrudan etkiler. Özellikle fazla şeker tüketimi uzun vadede birçok sağlık problemine yol açabilir. Piyasada bulunan yiyeceklerin çoğunda katkı maddesi olarak şeker kullanılması, doktorlar ve diyetisyenler tarafından şeker tüketilmesi önerilmeyen insanlar için sorun teşkil edebilir.

Bu sebeple şeker oranının azaltılmış ya da doğal şeker kullanımı ile daha sağlıklı hale getirilmiş ürünler piyasaya sürülmüştür. Bu ürünlere diyabetik ürün adı verilir. Bu diyabetik ürünler, başta diyabet hastaları olmak üzere geniş bir alıcı kitlesi bulur.

Şeker kullanımını azaltmak ve daha doğal hale getirmek için piyasaya sürülen diyabetik gıda ürünleri, sağlıksız şeker yerine aspartam, sakarin gibi doğal tatlandırıcılar içererek ürünün tadının bozulmadan yapısını korumasını sağlar.

Aynı zamanda fruktoz, dekstroz, maltoz gibi doğal şekerler de ürünlerde sıklıkla tercih edilerek şeker tadını eksiksiz yansıtır. Tüketicinin sağlığına zararı olmayan bu tatlandırıcı çeşitleri, besin dengesini koruyarak ürünün içerik bakımından daha zengin olmasında yardımcı olur. Bir ürünün diyabetik olup olmadığına karar vermek için içerisindeki şekerin türünü kontrol etmek yeterli olacaktır.

Diyabetik gıdalar nedir, neden tercih edilmelidir?

Diyabetik yiyecekler, içindeki şeker dengesinin farklı tatlandırıcılar aracılığıyla sağlandığı ürünlere denir. Şeker alkolleri ya da yapay tatlandırıcıların bulunduğu her ürün diyabetik gıda olarak adlandırılır. Genelde kalorisinin sıradan şeker kullanımına göre az olmasıyla dikkat çeken bu gıdalar, diyabet hastalarının yanı sıra, diyet yapanlar tarafından da sıklıkla tercih edilir.

Piyasada zararlı şeker yerine tatlandırıcı kullanılan birçok ürüne rastlanabilir. Reçeller, atıştırmalık tatlılar, kahvaltılık gevrekler buna en iyi örneklerdendir. Ulaşılması oldukça kolay ve uygun fiyatlı olan bu ürünler, yeme düzenine dikkat edenler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Günümüzde her türlü yiyecekte bulunan şeker, zaman zaman sağlık açısından zararlı olabilir. Özellikle günlük olarak tüketilen gıdalarda bulunan yüksek şeker miktarları, sürekli kullanıldığı için vücuda zararlı olabilir. Şekerin başlıca zararı kilo alımına yol açmasıdır.

Kalorisinin fazla olması nedeniyle şeker, sürekli tüketildiğinde fazla kilolara neden olabilir. Genellikle hazır gıdalarda bulunan bu katkı maddesi, aynı zamanda vücudun erken yaşlanması ve karaciğer sorunlarının oluşması gibi olumsuz etkilere de sahiptir. Şekerin bu denli sık kullanımının önüne geçmek kolay değildir fakat diyabetik gıdalarla sağlıksız şeker kullanımı azaltılabilir.

Sahip oldukları sağlıklı içerikler sayesinde şekerli yiyeceklerden hiçbir farkı kalmayan diyabetik gıda ürünleri, sağlığını korumak isteyenlerin ilk tercihidir. Aynı zamanda vücudunda insülin seviyesi düşük olan insanlar tarafından da tercih edilen diyabetik ürünler, fazla kalori alımına sebep olmadan vücudun şeker ihtiyacının  karşılanmasına yardımcı olur.

Diyabetik gıda zararlı mıdır, çeşitleri nelerdir?

Günümüzde pek çok üründe şeker bulunduğu gibi, her ürünün diyabetik içeriğe sahip olan çeşidini görmek mümkündür. Şekerli kahvaltılık çeşitlerinden atıştırmalıklara kadar tüm yiyecek çeşitlerinin diyabetik olanını kolayca bulabilirsiniz. Aynı zamanda insülin desteğini yiyeceklerden değil de hap, tablet gibi medikal yollardan gidermek isteyenler için de reçetesiz olarak satılan vitamin tabletleri bulunur.

Bu vitamin tabletleri, içindeki insülin oranına bağlı olarak vücudunuzun ihtiyacının olduğu insülin desteğini sağlar. Doktorlar tarafından reçeteli olarak alınabilen bu vitamin tabletleri aynı zamanda reçetesiz olarak da satılır. Jelibon, hap ya da suda çözünen tabletler şeklinde çeşitlere ayrılan bu tür diyabetik gıdaların genellikle doktor gözetimi altında kullanılması tavsiye edilir.

Bu gıdalar tempolu bir yaşam sürenler tarafından enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alınabileceği gibi, diyabet hastaları tarafından da sıklıkla tercih edilir. Diyabet hastalarının en sık tercih ettiği form ise çaya atılan minik şeker tabletleridir. Bu tür şeker tabletleri, çaya şeker tadı verdiği için diyabet hastaları tarafından tercih edilir.

Diyabetik ürünler tüm dünyada yaygın olarak kullanılır fakat bu ürünlerin kararında tüketilmesi tavsiye edilir. Sürekli kullanımda diyabetik ürünlerin de zararı yok değildir. Vücudun alması gereken doğal şekerin miktarı bellidir. Diyabetik ürünler bu oranın bir kısmını karşılasa da vücudun yine de kalori alması gerekir. Bu kaloriler genelde karbonhidrat ve protein içerikli ürünlerden sağlandığı gibi şekerden de alınır. Bu sebeple diyabetik gıdalar her zaman yararlı olmayabilir.

Özellikle şeker alımı tamamen kesilmiş ve tüm dikkat diyabetik gıdalara yönelmişse sonuçlar pek de iç açıcı olmayabilir. Diyabetik ürünler sağlığınızı olumlu yönde etkileyebileceği gibi insülin oranınızı gereğinden fazla da düşürebilir. Bu yüzden insülin direncine ve şeker hastalığına sahip olanların diyetisyen veya uzman doktor eşliğinde diyabetik beslenme diyeti uygulaması en doğru çözüm olacaktır. Bu sayede vücut yalnızca ihtiyacı kadar şekeri aldığından, herhangi bir hastalık ya da istenmeyen kilo alımı söz konusu olmayacaktır.

Başa dön tuşu