DİĞER

Hava Bitkileri Nedir? Ev Dekorasyonunda Nasıl Kullanılır?

Doğanın mucizesi Hava Bitkisi tüm özellikleri ve kullanım önerileriyle karşınızda!

İngilizce adı Air Plant olan Hava Bitkisinin ününe son yıllarda hepimiz aşinayız. Hava bitkileri yetiştirilmesi kolay ve çok farklı formda, büyüleyici bitkilerdir. Birbirinden farklı türleri güzellikleriyle yaşam alanları için yüksek estetik hissine katkıda bulunurlar. Onları en iyi nasıl kullanırız, yaşamlarına nasıl katkıda bulunup onları güzelleştirebiliriz inceleyelim.

Bol çeşit

Hava Bitkileri dünyanın dört bir yanından kökenler taşıyan çok farklı türlere sahip. Güney Amerika, Meksika ve Orta Doğu ağırlıklı, 700’ün üstünde farklı cinste yaşarlar. Adından da anlaşıldığı üzere bir toprağa bağlı olmadan yaşar, yapraklarından su alarak beslenirler. Toprağa bağımlı olmayan özgür yapıları sayesinde doğanın mucizesi olarak görülürler. Peki Hava Bitkisi neye ihtiyaç duyar? Toprak yerine bolca hava, özellikle nemli hava ve kuvvetli ışığa ihtiyaç duyar.

Özgür hava bitkileri

Başka bir bitkinin alanına konuk olabilir, yaşadıkları yeri önemsemeden ve kimseyi rahatsız etmeden yaşarlar. Köklerini bir alana tutunmak için kullanırlar. Onları kesinlikle parazit olarak görmeyin. Yaşadıkları alanda diğer bitkilere hiçbir zararları yoktur. Bir saksıya ihtiyaç duymadan yaşamayı başarırlar.

Hava ve su

Dekoratif anlamda en büyük avantajları; hemen hemen her yerde dilediğiniz şekilde kullanılabilir olmalarıdır. Yerlerini değiştirmek, hatta isterseniz yanınızda bile taşımanız mümkündür. Yeter ki ihtiyaçları olan bolca ışık ve havaya sahip olsunlar. Hava almayan, kasvetli ve ışıksız yerlerden hoşlanmazlar.

Banyo vakti

Kökleriyle bulundukları alana tutunan, yapraklarındaki tüyler yardımıyla nemi tutup beslenen Hava Bitkilerini soğuktan mutlaka koruyun. Klimalı kuru ortamlardan da. Her ne kadar kolay yetişen ve gelişen bir bitki olsa da, bazı koşullara ihtiyaç duyar Hava Bitkisi. Direkt olarak değil ama kuvvetli bir ışık almalıdır. Eğer bitkinizi kapalı bir alanda tutuyorsanız, iki haftada bir kez birkaç saat su içinde bekletin, böylece bitkinize banyo yaptırmış ve beslemiş olacaksınız. Havası nemli ve gölgeli bir ortamda ise arada sprey ile üstüne su sıkmak yeterli olacaktır.

[notification type=”notification_info” ]Bunu da okuyun: Cam Kenarında Yetiştirilebilecek Bitkiler ve Yöntemleri
Bitkiler içinde bulundukları her ortamda ruhumuzun doğaya hasret parçasını besliyor. Evin en çok ışık alan bölümleri cam kenarı için hangi bitkileri ve nasıl kullanabiliriz? Bunları öğrenip uygulayalım.[/notification]

Bir cam fanus yeterli

Bu kadar bakım bilgisi yeterli. Peki evde nerede ve nasıl kullanılır Hava Bitkileri? Örneğin oldukça basit şeffaf bir cam fanus içinde değerlendirebilirsiniz. Kitaplıkta, raflarda, sehpa üstü ya da yerde, bir cam fanus içinde, ihtiyacı olan hava ve ışığa sahip olduğu müddetçe Hava bitkisi oldukça mutlu hatta eğer türü uygunsa çoğalarak yaşamına devam edebilir.

Asmayı deneyin

Yine cam fanus içinde olmak kaydıyla evde dileğiniz yere asabilirsiniz bu bitkileri. İster tavandan, ister pencere üstlerinden, ister raflardan isterseniz kapı çerçevelerinden bu yeşil ve renkli güzellikleri sarkıtmayı deneyin. Tek bir noktaya dikkat edin; bitkinin banyo sonrası fanus içine yerleşmeden tamamen kurumuş olması gerekli. Islak kalan bir hava bitkisi fanus içine yerleştiğinde ölüme mahkum olur.

Duvarlarda gezsinler

Herhangi bir cam fanus ya da saksı ihtiyacı olmadan bir iple birbirlerine bağlayıp da asabilirsiniz hava bitkilerini. Ya da farklı bitkilerden bir aranjman yapıp içine yerleştirebilirsiniz. Duvarınıza asıp bir tablo gibi kullanabilirsiniz de onları. Yine duvarda bir ağaç parçası içine yerleştirebilirsiniz. Kuru dallar yardımıyla onları duvara monte edebilirsiniz.

Doğal taşlarla kombin

Doğal taşları saksı gibi kullanıp içine hava bitkileri yerleştirin. Bunları ister sehpa üstü isterseniz masa üstü ya da raflarda kullanın.

Başa dön tuşu