DİĞER

Windows Live Writer ile blog tutmak daha kolay

Windows Live Spaces’da kendi blog’unuzu başlatın ya da Windows Live Writer yardımıyla çevrimdışı blog’layın.

“Blog” sözcüğü İngilizce sözlüklere girecek kadar popülarite kazanmış durumda. Hal böyleyken Microsoft’un da blog camiasına kayıtsız kalması söz konusun olamazdı. Microsoft’un Live Spaces (eski adıyla MSN Spaces) servisi blog’lamaya başlamak için ihtiyaç duyacağınız tüm araçlara sahip. Ayrıca online fotoğraf albümleri ve sayfanıza listeler (örneğin Windows Media Player’dan çalma listeleri), hava durumu gibi araçlar ve günün sözü gibi kullanışlı ekstralar da emrinizde. Ayrıca “alan”ınızı (Microsoft “blog” terimi yerine “alan” terimini kullanıyor) kendi zevkinize göre kişiselleştirmeniz de mümkün.

Blog’unuzu veya alanınızı güncellemek için bir web sayfasına giriş yapmak zahmetli olabilir. İşte bu noktada Windows Live Writer devreye giriyor. Bu sayede blog sayfanız çevrimdışıyken hazırlayabilir ve internete bağlandığınızda blog’unuza yükleyebilirsiniz. İşin güzel yanı, Live Writer’ın sadece Live Spaces’la değil de çok çeşitli blg sağlayıcılarıyla çalışabilmesi. Böylece daha önceden kurduğunuz bir blog’unuz varsa Windows Live Writer’ı kullanmak için mevcut blog’unuzdan vazgeçmenize gerek yok.

Başlıyoruz

Mevcut bir blog’unuzu yoksa kendi Windows Live Spaces blog’unuza sahip olmanın iki yolu var: Windows Live Writer’ı kullanmıyorsanız http://spaces.live.com adresine girip Windows Live ID’nizle oturum açın ve alanınızı oluşturmaya başlayın. Alternatif olarak Windows Live Writer’ı çalıştırıp ilk ekranda kendi alanınızı oluşturmayı seçin. Oturum açtığınızda işin zor kısmı sizin için otomatik olarak yapılacaktır.

Blog’unuzu ilk defa oluşturuyorsanız ya da kendinizi tarayıcınızda Spaces ekranında bulacak ya da Writer’da “Alanınızı düzenleyin”e tıklayıp yine aynı yere yönlendirileceksiniz. Öncelikle alanınız için dost canlısı bir isim seçerek işe başlayın. Alanınızın adresi isim.spaces.live.com şeklinde olacaktır. Kendiniz hakkında biraz bilgi vermek için profilinizi güncelleyin.

Ardından spaces.live.com adresine girip oturum açın ve Alanınızı görüntüleyin > Özelleştir menüsüne tıklayın. Modül ekle, temayı değiştir, düzeni değiştir, gelişmiş, modülleri yeniden düzenle ve gizle gibi seçeneklerle karşılaşacaksınız. Bu menüyü kullanarak hem alanınızın tasarımını değiştirebilir hem de içerik ekleyebilirsiniz.

İşinizi bitirdikten sonra blog girdisi eklemeye, fotoğraf albümleri oluşturmaya ya da arkadaşlarınızı alanınıza davet etmeye başlayabilirsiniz. Seçenekler > İzinler komutunu kullanarak alanınızı sadece davetiyeyle girilebilir hale getirebileceğinizi ya da bütün internetin erişimine açabileceğinizi de hatırlatalım.

Writer’ı keşfedin

Writer’ı yeni Spaces hesabınızla çalışacak şekilde yapılandırdıktan ya da kendi blog’unuzu Writer’a tanıttıktan sonra kendinizi blog’lamaya başlayabileceğiniz ana ekranda bulacaksınız. Metninizi yazıp bitirdikten sonra Yayımla düğmesine tıklayın. Aç’a tıklayıp blog adınızı seçerek mevcut yazılarınızı da düzenleyebilirsiniz.

Blog’unuzun becerilerine bağlı olarak pencerenin sağ bölmesinde bir dizi kullanışlı araç listelenecektir. Blog’unuzun işlevselliğini artırmak için “Eklenti ekle” düğmesine tıklayabilirsiniz. Karşınıza gelen listede hiç Türkçe araç bulunmadığını fark edeceksiniz, ama dil seçimini İngilizce olarak değiştirirseniz çok sayıda araca ulaşabilirsiniz.

Writer’ın en önemli özelliklerinden birisi elbette çevrimdışı çalışmanıza olanak tanıması. Yazınızı yazarken internete bağlı değilseniz ve yazınızı daha sonra göndermek üzere kaydetmek istiyorsanız Dosya > Yerel taslağı kaydet komutunu verebilirsiniz. Bu yazınıza daha sonra sağ bölmedeki Taslaklar başlığı altından ulaşabilirsiniz.

Alanınızı yapılandırın

Alanınızı çalışır duruma getirdikten sonra zamanınızın bir kısmını da onu zevkinize göre kişiselleştirmeye ayırmanız gerekecektir. Bunun için Writer’ın sağ bölmesindeki “Alanınızı düzenleyin” linkine tıklayıp Windows Live ID’nizle oturum açın. Şablonlar bir temadan, birkaç sütundan oluşan düzenden ve bir grup kategoriden oluşur. Seçebileceğiniz 100 civarında tema bulunmaktadır. Özelleştir > Temayı değiştir komutunu verip farklı bir tema seçtiğinizde alanınız otomatik olarak güncellenerek yeni temanızın ön izlemesini gösterir.

Düzen sekmesinden bir düzen seçerek modüllerin yerleşimini değiştirebilirsiniz. Ayrıca modülleri sürükleyip bırakarak farklı noktalara taşımanız da mümkün. Tüm bu işlemlere rağmen sonuçtan memnun kalmadıysanız Gelişmiş sekmesine tıklayarak sayfadaki her öğe için renk, yazı tipi ve boyutunu belirleyebilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Ben bir süredir kullanıyorum, çok kullanışlı bir uygulama. Ayrıca Windows Live Essentials ile birlikte ribbon arayüzüne de geçti ve harika oldu. Yazıda yeterince değinilmemiş ama ben söyleyeyim, Blogger veya WordPress’le de çok iyi çalışıyor.

Başa dön tuşu