DİĞER

Katı Gıdaya Geçerken Karşılaşacağınız 4 Zorluk ve Başa Çıkma Yöntemleri

Bebeğinizle geçirdiğiniz ilk ayları geride bıraktınız. Hızla büyüyen ve gelişen bebeğinizin sindirim sistemini artık anne sütü dışındaki gıdalara da hazırlamanız gereken bu dönemde çok dikkatli davranmanız gerekiyor. Ek gıdaya geçiş sürecinde hemen her annenin karşılaşması muhtemel olan 4 temel zorluğu ve bu zorlukla kolayca başa çıkmanın yollarını sizin için listeledik:

Yutma Zorluğu ve Kusma

Bebeğinizin, ek gıdalara geçişte ilk karşılaşacağı sorun yutma ve öğütme zorluğu olacaktır. Bunun sebebi anne sütünden başka bir besin görmemiş olan bebeğinizin yutak ve yemek borusundaki kasların henüz yeterince gelişmemesi ve dişlerin oluşmamasıdır. Besinleri yeterince öğütüp yutamamak da doğal olarak kusma refleksini harekete geçirecektir. Bu yüzden burada biraz dikkat gerekiyor. Ek gıdaya başlarken çorba, püre gibi çok taneli olmayan besinleri, bebeğinize kaşığın ucuyla yedirmelisiniz. Besinleri ne kadar az az verirseniz, bebeğinizin alışma süresini o kadar kısaltmış olursunuz.

Ek Gıdalar

Kabızlık

Aylar boyunca sadece tek tip gıdayı sindirmeye programlanmış bir bebeğin vücudu, başta katı gıdaları dışkılamakta zorlanabilir. Bu sorunu, gıda miktarını iyi ayarlayarak ve lif yönünden zengin besinlerle çözebilirsiniz. Bol miktarda posa içeren meyve ve işlenmemiş tahıllar kullanılarak hazırlanan sağlıklı ek gıda tarifleri için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık

İştah Azalması

Ek gıdaya ne zaman başlanır sorusu bu sorunun çözümü adına son derece önem arz eder. Normalde 6 aya kadar sadece anne sütü önerilir. Ek gıdaya daha erken geçişlerde, besinleri yadırgama ve buna bağlı oluşan iştahsızlık gelişebilir. Bebeklerde iştahsızlık, hızlı kilo kaybına yol açabildiği için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bebeğiniz iştahsızsa yapmanız gereken şey basit: Farklı tipte gıdalardan çok az miktarlarda denemesini sağlayın ve tepkilerini not edin. Bebeğinizin de hoşuna gidecek bir besini eninde sonunda bulacaksınız.

Bebeklerde İştahsızlık

Enfeksiyonlar ve İshal

Ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da besin hijyenidir. Özellikle meyve ve sebzelerin sıkça kullanıldığı bu dönemde, kimyasal ilaçlar içermeyen organik ürünlere yönelmeniz gerekir. Doğallık kadar hijyen de önemlidir çünkü, gıdaların iyi temizlenmemesinden kaynaklanan enfeksiyonlar ve ishal bebekleri tehdit eden risklerin başında gelir.

Bebeklerde Enfeksiyon

[wonderplugin_carousel id=”21″]
Başa dön tuşu