DİĞER

Çocuklarda Katı Beslenmeye Geçmek İçin 3 Gün Kuralı

Doğduğu günden beri anne sütü ve sıvı haldeki mamalarla beslenen bebeklerinizin katı beslenmeye geçişi, dikkat edilmesi gereken önemli bir dönemdir. Bu yüzden bu geçiş döneminde bebeğinizin yemeğe karşı ne tepki vereceğini gözlemlemek önemlidir. Burada 3 gün kuralını uygulayarak bebeğinizin yiyeceğe vereceği tepkileri gözden geçirebilir, olası bir tehditte hemen müdahale edebilirsiniz.

3 Gün Kuralı Nedir?

Bebeğinizin yeni tanıştığı besinlere karşı vereceği tepkileri gözlemlemek için bir deneme süresi gibi düşünebileceğiniz 3 gün kuralında çocuğunuza verdiğiniz yiyeceğe alışması için zaman tanırsınız. Şöyle ki, daha önce yedirdiğiniz mamalara kıyasla gaz problemi yaşıyor mu ya da vücudunda herhangi bir alerjik reaksiyon var mı bunu gözlemlersiniz. Buna göre besine devam edebilirsiniz. Ancak başlangıç aşamasında sizin de doğru tespit edebilmek için sebze ve meyveleri farklı türlerde denemek yerine tek bir sebze ya da meyve ile denemeniz önerilir. Böylelikle bebeğinizin hangi besine karşı tepki gösterdiğini daha rahat anlayabilirsiniz.

3 Gün Kuralı Uygulaması

İlk kez bebeğiniz yeni gıda ile tanışacağı zaman ona 3 gün boyunca aynı gıdayı vermeye devam edin. Eğer herhangi bir farklılık gözlemlemediyseniz 3 günün sonunda bu gıdaya ekleme yapabilirsiniz. Örneğin bebeğinize kabak püresi verip, 3 gün bunu deneyimlemesini gözlemledikten sonra herhangi bir reaksiyon almadıysanız kabak püresine pirinç eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin hangi gıdalara karşı hassas olduğu kolayca anlaşılacaktır.

Ne Kadar Devam Etmeli?

Katı gıdaya geçiş zamanı olan 6. ayda başlayacağınız üç gün kuralına 9 ya da 10. aylara kadar devam edebilirsiniz. Ancak ailede alerjik bünyeye sahip kişilerin olması, bu döneme karşı daha duyarlı olmanızı gerektirebilir. Bu durumda önerimiz, süreyi çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar devam ettirmeniz.

Alerjik Reaksiyon Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin yediği besinlere karşı alerjik bir tepki gösterdiğini anlamak için bu besinden önceki davranışlarına da hakim olmanız önemlidir. Böylelikle yeni bir reaksiyona karşı daha duyarlı olabilirsiniz. Herhangi bir alerjik tepki, farklı şekillerde kendini belli edebilir. Bu zaman zaman kabarma, kızarıklık olabileceği gibi, kusma, midede ağrı, dışkıda farklılık, huzursuzluk ve uyku problemleri gibi de kendini belli edebilir. Bebeğinizdeki tüm reaksiyonları yakından takip edebilmek için bir gelişim takvimi ya da günlük tutmak bu aşamada işinize yarayacaktır.

Başa dön tuşu